Unii dintre oamenii de investiții vor dori și informații despre cifrele firmei tale și vor dori niște previziuni financiare foarte bine puse la punct.
”Cel mai important document pe care tu, ca founder, ar trebui să-l susții în fața unui investitor este deck-ul de fundraising. Vorbim de early-stage, din nou, unde nu trebuie să vii cu documente, cu CV-uri, cu P&L-uri extrem de elaborate. Sunt unii investitori care cer, într-adevăr aceste financial projections pe 5 ani. Ai un startup care încearcă să ridice acum 100.000 de euro, 200.000, 500.000 de euro, tu nu știi mâine pe ce vei cheltui 20.000 de euro, dar îmi explici mie pe ce o să cheltuiești peste 5 ani acei bani? Sau ce vei face peste 5 ani? Tu nu știi mâine sau poimâine ce vei face. Astea sunt doar fantezii, iar o echipă din fond și-ar pierde vremea cu aceste date”, spune Cristian Munteanu, managing partner în cadrul fondului de investiții Early Game Ventures.
Despre investițiile făcute până acum de EGV puteți citi aici.
Vorbind strict din punctul de vedere al fondului pe care îl reprezintă, Munteanu precizează faptul că nu face parte dintre investitorii care cer acesre proiecții financiare, însă își dorește ca în momentul în care are o întâlnire cu un fondator de startup acesta să vină alături de o prezentare de fundraising ”care să aibă cap și coadă, cuvinte puține, lucruri clare”.
Fondatorii față în față cu investitorii: cum decurge întâlnirea dintre cele două părți
”Vrem să vedem de acolo care este inovația, unde este elementul acela de nou. Și mai vrem să vedem de acolo că startup-ul are o miză reală. Nu investim în companii care au ca obiectiv să genereze 30.000 de euro într-un an. Ne pierdem timpul unii altora. Vrem companii care au o miză reală, care vor să schimbe lumea, să rezolve niște probleme în niște industrii mari, oameni care înțeleg ceva despre industria în care acționează, ceva ce alții nu înțeleg”, menționează Cristian Munteanu.
Recent am publicat un material amplu realizat cu Cristian Munteanu, managing partner în cadrul Early Game Ventures, unul dintre cele trei fonduri de investiții românești lansate în 2018 în țara noastră, despre venture capital, modul în care se acordă investițiile, ce caută la fondatorii de startup-uri și sumele pe care EGV le acordă în finanțări, precum și modul în care se văd lucrurile de partea cealaltă a baricadei. Un interviu video pe care trebuie să-l urmărești înainte de a merge la orice întâlnire cu un investitor.