Ionuț Stanimir, Director of Marketing & Communication BCR, a stat de vorbă cu noi și ne-a povestit despre Acceleratorul BCR-InnovX: ce s-a întâmplat până acum, cum este situația actuală și la ce să ne așteptăm de la viitor. "Am fost impresionați de interesul mare din partea ecosistemului de startup-uri și am văzut propuneri foarte diverse de la linii de cod pentru sisteme de marketing până la operațiuni cu sateliți de joasă înălțime. Ceea ce ne dă foarte multă încredere că în România există mult potențial pentru tehnologie în foarte multe domenii".

În program au fost selectați, în mai multe etape, 25 de actuali și viitori antreprenori împărțiți în trei categorii – Grinders (cifra de afaceri de 0 euro - 100.000 de euro), Start-ups (cifra de afaceri de 100.000 euro - 1 mil. euro) și Scaleups (1 mil. euro – 2,6 mil. euro).

Ionuț Stanimir este de părere că au descoperit inovația și că au mai aflat că economia noastră, industria, serviciile, construicțiile, toate sectoarele din România au nevoie de foarte multă inovație. "Această inovație există ea trebuie doar disciplinată pentru a crea și valoare pentru a mobiliza talentul care există, dar mai ales pentru a face serviciile, industria, construcțiile mai bune. InnovX despre asta este de fapt, despre inovație pentru o economie mai bună, despre antreprenori, despre multinaționale care descoperă inovația agilă, despre oameni care spun «vreau să fac mai bine un lucru»".

Ce au învățat startup-urile în cadrul BCR InnovX

Din acest program nu au avut de învățat numai startup-urile, ci chiar și BCR, o companie cu istorie. Ce poate învăța o corporație de la startup-uri? "ce vrea piața și cum pot să fac lucrul acesta rapid, agil, fără să ne complicîm în procese care nu contribuie la scopul final sau operațiuni care nu-l interesează pe client. Am învățat cum se uită un startup la o piață pe care vrea să o acceseze rapid", spune Ionuț Stanimir.

Pe de altă parte, Stanimir este de părere că în program startup-urile au învățat: scală și disciplină. "Scală, însemnând dincolo de agilitate,metoda prin care sistematic ajungi cu produsul pe o piață sau modul sistematic în care oferi produsul tău la milioane de clienți. Disciplina vine neapărat în strânsă legătură cu scala. De ce? Pentru a putea face lucrul ăsta constant, pentru a nu te împiedica pe drum trebuie să fii atent la planificare, disciplină, la criterii de performanță. Nu este un hit and run".

El mai spune că povestea startup-urilor s-a schimbat și că acum este vorba mai mult despre performanță, profit și randament și mai puțin despre evaluări spectaculoase. "Povestea startup-urilor care trăiesc doar din evaluări sau dintr-un narativ al evaluării care va face câțiva oameni bogați devine o poveste a trecutului.Ceea ce avem astăzi este nevoia să arătăm calitate, profitabilitate și sustenabilitate. Este foarte important ca un startup care se naște astăzi să se poate regăsi pe această piață și peste cinci ani în viitor. Altfel inovația nu devine sistemic."

Ionuț Stanimir spune că programul InnovX a fost unul de succes și că se bucură că startup-uri înscrise în program se bucură deja de succes și că au trecut la următorul nivel. "Când un proiect are succes el generează și mai mult succes further down the line". De asemenea, el a fost impresionat de interesul foarte mare pentru acest program, de proiectele interesante și diverse și de faptul că investitorii "s-au bătut" să cunoască aceste startup-uri.

"Dar ceea ce este mult mai important este că foamea noastră de inovație și dorința noastră de a ne insera într-un ecosistem s-a întâlnit cu oameni deschiși, foarte smart și mai ales foarte doritori să învețe de la noi așa cum și noi am fost doritori să învățăm de la ei. Este defapt un proces de învățare de foarte mare succes", a conchis acesta.

Programul de accelerare InnovX se va extinde, anul viitor, în alte două orașe din România, adică Iași și Cluj. La începutul lui 2019, BCR a anunțat programul de accelerare InnovX, prin care au trecut 25 de companii de la stadiul de idee, până la cele care sunt în zona de scaleup, unde au nevoie de creștere globală. Acceleratorul BCR-InnovX va fi reconfigurat până în anul 2019. Deocamdată, grupa de Scaleups este în pregătiri pentru proba de Elevator Pitch.