Economia circulară reprezintă noul model de producție și consum, care presupune partajarea, închirierea, reutilizarea, repararea, recondiționarea și reciclarea materialelor și produselor existente pe cât posibil. În acest fel, ciclul de viață al produselor este extins. În practică, înseamnă reducerea deșeurilor la minim. Când un produs ajunge la sfârșitul vieții sale, materialele sale sunt păstrate în economie cât mai mult timp posibil. Acestea pot fi folosite într-un mod productiv din nou și din nou, creând astfel valoare suplimentară.

Astfel economia circulară este un proces esențial pentru valorificarea unor cantități considerabile de deșeuri rezultate din ambalaje.

Un individ produce anual 5 tone de deșeuri și consumă 14 tone de materii prime pe an. Prin economia circulară, toate aceste materiale pot fi reutilizate sau reciclate. Cele mai recente studii demonstrează o cerere mai mare de materii prime, care, prin extracție și utilizare au un impact major extrem de negativ, prin creșterea emisiilor de CO2 și consum de energie. O utilizare eficientă însă, reduce în mod considerabil emisiile de gaze cu efect de seră, de până la 3-4%.

În România, numărul companiilor care au înțeles necesitatea unei economii circulare este în creștere și implementarea nu mai este doar la nivelul unor proiecte să inițiative singulare, ci fac parte din modelul de afaceri sau din modelul serviciului public desfășurat.

Cei 6 membri ai juriului Galei Green Report analizează și punctează fiecare dintre cele 12 proiecte înscrise care demonstrează o abordare sistematică și inovativa a principiilor economiei circulare în operațiunile curente, impactul fiecărui proiect, abordarea dincolo de propria amprentă de deșeuri și aspectul inovativ al acestora.

Membrii juriului: Ramona Jurubiță – Country Managing Partner, KPMG; Andreea Mitiriță – Partener Consultanță Fiscală, PwC; Marius Brînzea – Director Strategie, Reciclad’or; Laura Ciobanu- Senior Manager Schimbări Climatice și Sustenabilitate, EY România; Sorin Elisei- Director, Lider al practicilor de sustenabilitate și energie, Deloitte România; Florin Stoican, Președinte Asociațiile Kogayon și Parcul Național Văcărești.

Sponsori: Mastercard, Reciclad’or, E-on, Environ, Green Group, Recolamp, Holcim, Unicredit Bank, Lidl, Nespresso, MagnaPharm, Kaufland, SAP.

Parteneri: Confederația Patronală Concordia, ARAM, Recolamp, BRCC, FIC, Malvensky

Parteneri media: Revista Piața, wall-street.ro, retail.ro, start-up.ro, sustainabilitytoday.ro, modernbuyer.ro, romania-insider.com, business-arena.ro, business-adviser.ro, roaliment.ro, Psychologies, Revista Cariere, Revista Biz, RFI.