În luna februarie am scris despre faptul că Ezra a primit o investiție în valoare de 21 de milioane de dolari. Runda respectivă de investiții a fost condusă de Amir Dan Rubin, de la Healthier Capital (acesta a fost CEO-ul Amazon One Medical și este unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din domeniul medical din Statele Unite), căruia i s-a alăturat Rick Heitzmann, de la FirstMark.

La acel moment, oficialii startup-ului health tech au declarat că finanțarea va fi folosită pentru a accelera eforturile companiei pentru ca soluția pe bază de AI să fie disponibilă la o scară largă, totodată și pentru ca planul Ezra, de a putea oferi RMN-uri pentru întregul corp, realizate în numai 15 minute și la un cost de 500 de dolari să fie fezabil.

Cancerul detectat cât mai timpuriu oferă o șansă de supraviețuire de 80% pentru bolnav, comparativ cu 20%, șansele de supraviețuire pe care le are o persoană bolnavă de cancer într-un stadiu avansat. Iar acesta a fost unul dintre motivele care l-a determinat pe Emi să fondeze Ezra și să lupte cu una dintre cele mai grele boli din prezent, după ce a făcut un exit cu succes din startup-ul fondat anterior, Brainient.

„După ce am vândut Brainient m-am mutat în New York și am fost tot timpul interesat de industria de healthcare și cancer pentru că am risc ridicat de cancer de piele”, a spus Emi Gal într-un interviu exclusiv cu start-up.ro. Emi Gal urmează să urce pe scena evenimentului IQ Digital care are loc azi la Craiova.

Astfel, antreprenorul a decis să contribuie activ în industria medicală pentru a ajuta și alți posibili pacienți să descopere cât mai rapid boala, pentru a crește șansele de tratare cu succes.

„Uitându-mă la date, am constatat că cel mai bun lucru pe care îl poți face în zona de cancer este să detectezi cancerul devreme, așa că am decis să lansez Ezra.”

Inteligența artificială, în ajutorul sănătății oamenilor

Chiar dacă poate în prezent asociem inteligența artificială cu lucruri precum creativitatea sau optimizarea unui proces repetitiv de muncă, aceste soluții pot fi foarte benefice în industria medicală, dacă sunt implementate cum trebuie.

Ezra se bazează pe trei AI-uri atunci când vine vorba de detectarea timpurie a cancerului, iar acest lucru ajută medicii să înțeleagă mai ușor datele și să aibă un control mai precis al datelor, iar pacienții beneficiază de prețuri mult mai mici.

„Noi am construit trei AI-uri care ne ajută să oferim un RMN full-body la un preț foarte scăzut. Înainte de Ezra puteai să-ți faci un RMN full body, dar te costa 20.000 de dolari, cu Ezra te costă 1.350”, a declarat pentru start-up.ro Emi Gal.

Astfel nu este un singur algoritm care scanează, analizează și interpretează datele, ci trei soluții software diferite, toate fiind asistate de medici oncologi specializați. Timpul de scanare și interpretare se reduce, astfel, semnificativ.

„Am creat un AI care transformă rapoartele radiologice foarte tehnice în engleză simplă, astfel încât oricine să poată înțelege ce zice raportul și prin aceste trei AI-uri am scăzut costul unui RMN.”

Primul AI care intervine în acest proces este, evident, AI-ul de scanare, care se ocupă efectiv de scanarea pacientului, după care intră în acțiune cel de interpretare, numit „Assist”, care ajută radiologii să înțeleagă mai bine și mai rapid datele scanate.

„După ce raportul este generat, avem AI-ul care convertește, traduce în engleză, drept urmare ele sunt folosite unul după altul”, explică Emi.

Cât de precis este un RMN asistat de AI

Probabil mulți pacienți s-ar întreba cât de precisă este această soluție, dat fiind costul redus și implicarea tehnologică ridicată. Emi ne asigură că tehnologia dezvoltată de Ezra nu poate fi păcălită, pentru că cele trei soluții de inteligență artificială sunt aprobate de FDA (Federal Drug Administration). Experții din cadrul FDA analizează mai mulți parametri înainte de aprobarea pentru piață a unui astfel de produs, printre care calitatea AI-ului sau siguranța, iar cel de-al doilea motiv pentru care soluția este foarte sigură este că implicarea medicilor oncologi există în continuare.

Practic Ezra nu propune o baghetă magică ce face totul singură, ci un asistent foarte rapid, eficient și inteligent, care să asiste medicii în analizarea datelor medicale ale pacienților.

Astfel, spune fondatorul companiei, „AI-ul nu generează un raport fără un radiolog, ci radiologul generează un raport asistat de AI, iar la convertirea raportului în termeni mai simpli, întotdeauna avem un doctor care revizuiește raportul final înainte de a-l trimite.”

Rezultatele vorbesc de la sine. Până în prezent, Ezra a analizat datele a peste 7.000 de pacienți, iar medicii care au folosit această tehnologie au descoperit cazuri de cancer în aproximativ 6% din cazuri.

În medicină, părerile sunt împărțite. Există pe de-o parte medici precum cei cu care Ezra colaborează deja, pentru care AI-ul poate contribui într-adevăr la o lume mai sănătoasă, în care bolile pot fi detectate mai devreme și mai sigur, iar pe de altă parte, există oncologi care încă nu sunt convinși.

„Cred că, în timp, vor ajunge să îmbrățișeze și ei AI pentru că este o tehnologie care poate crește acuratețea și scade costurile, ceea ce e foarte bine, cred eu”, adaugă Emi.

Din păcate cancerul nu este o constantă, poți trăi o viață fără să știi că îl ai, iar la un moment dat, afli că ești bolnav și poate fi prea târziu. De aceea, dat fiind prețul redus al acestei soluții și riscurile, Emi este de părere că persoanele de peste 40 de ani ar trebui să facă un astfel de test o dată pe an, iar cei mai tineri pot face acest test o dată la câțiva ani pentru a avea o imagine de ansamblu asupra stării lor de sănătate.

Până în prezent, Ezra a ridicat peste 40 de milioane de dolari din investiții, iar în ce privește planurile de viitor ale companiei, Emi ne-a spus că vrea să continue scalarea soluției, anul acesta focusul fiind în continuare piața din SUA, urmând ca apoi să se extindă și internațional. Echipa va continua să dezvolte și alți algoritmi de inteligență artificială pentru a putea scădea costul și mai mult și a facilita accesul la tehnologie unui număr cât mai mare de pacienți.

Printre celelalte planuri de viitor ale companiei se numără și piața medicală din România, însă înainte de a primi aprobare, Ezra trebuie să colaboreze cu instituțiile medicale ale fiecărei țări și regiuni, lucru care poate dura cel puțin 6-9 luni, după cum ne-a spus chiar Emi Gal.

„Credem că în cam 2-3 ani o să fim la 500 de dolari cost pentru un RMV full body”, încheie fondatorul Ezra.