Semifinala concursului de pitching, o inițiativă lansată în 2015 de către guvernul olandez și rețeaua SME Envoy, a adus la un loc, în Talinn, reprezentanții a 28 de țări din Uniunea Europeană, 10 echipe urmând să meargă mai departe, în finala care va avea loc în lna aprilie la Haga.

Printre ei s-a numărat și echipa României, țara noastră fiind reprezentantă de ENTy (tinerii au fost în 2016 unii dintre finaliștii Microsoft Imagine Cup).

Tinerii din echipa ENTy (numele este un acronim pentru Ear, Nose, Throat) dezvoltă un dispozitiv care revoluționează modul în care se face măsurarea și diagnosticarea problemelor medicale de echilibu. ”10 milioane de europeni raportează probleme cu menținerea echilibrului, iar 85 de milioane de europeni au probleme de respirație. În același timp, între 7 și 10 milioane de persoane suferă de Parkinson, iar câte 80.000 de persoane sunt diagnosticate, anual, cu această boală numai în Europa. Toate acestea au în comun problema pierderii echilibrului”, a spus Flavia Oprea, product manager în cadrul ENTy, în cadrul pitch-ului pe care l-a susținut pe scena Ideas from Europe.

ENTy 3.0

În acest moment, testele prin care se măsoară echilibrul, ca măsură de diagnostic pentru o serie de afecțiuni din sfera ORL, sunt greu de folosit și extrem de costisitoare, fiind, de asemenea făcute în destul de puține clinici. Acest lucru sporește costurile atât pentru medici cât și pentru pacienți.

ENTy a dezvoltat un dispozitiv medical care verifică echilibrul urechii interne, precum și postura coloanei. Acest device îi ajută pe medici să facă cel puțin 4 teste de echilibru într-un timp foarte scurt, iar datele sunt trimise și stocate în cloud prin intermediul unei aplicații.

În acest moment, dispozitivul ENTy este la cea de-a treia versiune de hardware, fiind acum de mărimea unei monede. Potrivit Flaviei, există și o altă variantă de mărimea unei unghii. Inițial, dispozitivul consta dintr-o serie de senzori aranjați pe două „bretele”, conectate la un „creier” ce măsurau, înregistrau și interpretau datele, fiind într-o cutie de dimensiuni reduse.

”Aceste versiuni au fost făcute mai ales pentru urmărirea altor boli decât Parkinson, vertigo, a bolilor cervicale hemoragiilor interne sau intracerebrale”, a precizat Flavia.

Nevoia de finanțare

Totodată, device-ul a fost testat în spitalele din țara noastră, până în acest moment fiind realizate 498 de teste pe 412 pacienți. ENTy a beneficiat de o finanțare inițială de 55.000 de dolari și ar mai avea nevoie de încă 400.000 de dolari pentru a continua cercetările și pentru a obține toate certificările medicale necesare pentru a putea vinde produsul ca un device medical pentru doctori.

”Vom continua cercetările pe zona de neurologie și ne dorim să livăm dispozitivul în clinici. De asemenea plănuim să folosim datele pe care le obținem în mod anonim ca să identificăm modele pentru o multitudine de boli. Nu în ultimul rând, explorâm și varianta de dezvoltare a device-ului într-unul accesibil pentru a fi folosit acasă de către pacienți la recomandarea doctorilor”, mai spus Flavia Oprea.

Nouă dintre echipele care au pitch-uit pe scena Ideas for Europe au trecut deja în finala concursului. Printre ele, cea din Austria, Danemarca, Germania, Finlanda, Irlanda, Portugalia. Ce-a de-a 10-a echipă care va merge la Haga în finala din 2018 va fi votată de public. Voturile sunt deschise până în luna ianurie 2018. Dacă vreți să susțineți echipa ENTy și să aduceți și România în finală, o puteți face aici.