Tinerii din echipa ENTy (numele este un acronim pentru Ear, Nose, Throat) dezvoltă un dispozitiv care revoluționează modul în care se face măsurarea și diagnosticarea problemelor medicale de echilibu. 10 milioane de europeni raportează probleme cu menținerea echilibrului, iar 85 de milioane de europeni au probleme de respirație. În același timp, între 7 și 10 milioane de persoane suferă de Parkinson, iar câte 80.000 de persoane sunt diagnosticate, anual, cu această boală numai în Europa. Iar ENTy vrea să lucreze pentru rezolvarea acestui lucru.

ENTy astăzi

În ce stadiu este ENTy astăzi? “Suntem în prototipare, deoarece am pivotat către zona de neurologie în urmă cu câteva luni. Avem jumătate de produs pregătit (postura și echilibrul), iar partea care verifică tremurul și pașii, pentru neurologie, este încă în faza de testare”, spune Flavia Oprea.

Legat de lansarea pe piață, aceasta este programată să se întâmple peste șase luni. “Prima versiune va fi un device de categorie I, adică riscuri scăzute, pentru domeniul dispozitivelor medicale și va fi destinat măsurătorilor în timp real pentru doctori și verificarea evoluției pacientului”, spune Flavia.

În 12 luni, ENTy vrea să distribuie kituri către doctori neurologi și pacienții lor ce suferă de boli neurodegenerative, pentru a construi o bază de date care va ajuta în următoarea fază, lansarea dispozitivului de categorie II, care diagnostichează automat și monitorizează inteligent pacienții.

ENTy va fi folosit pentru diagnosticare, dar și monitorizare. Pacientul vine la doctor pentru diagnosticarea unei anumite boli, cum ar fi Parkinson sau tremur esențial. Doctorul va analiza tremurul, echilibrul, postura și mersul pacientului și îl va diagnostica. După acest diagnostic, ENTy va putea fi utilizat o dată pe săptămână sau lună acasă, de pacient, pentru a înregistra datele și îl va ajuta pe doctor să ajusteze tratamentul.

De la Imagine Cup la acceleratorul rockstart

ENTy a fost câștigătorul competiției Imagine Cup, organizate de Microsoft la nivel global. De atunci produsul a fost schimbat destul de mult. Flavia Oprea crede că poate spune că lucrurile s-au schimbat total.

“Am vrut după Imagine Cup să lansăm produsul, dar am testat, am schimbat modelul de business și am ajuns că zona în care eram era prea îngustă. Alături de doctorul neurolog Raluca Badea am realizat că puteam pivota pe neurologie și boli neurodegenerative”, spune Flavia Oprea.

Astfel, ENTy are astăzi și un dispozitiv pentru ORL, dar și unul pentru neurologi, care poate evalua parametri de echilibru, postură, tremur și mers.

În momentul acesta ENTy are 12 oameni în echipă, de la dezvoltare tehnică, business, până la certificări legale și medicale.

ENTy la rockstart în Amsterdam

rockstart e un accelerator cunoscut din Olanda, care are diferite zone pe care le abordează, inclusiv cea medicală. ENTy a fost abordat chiar de către reprezentanții acceleratorului pentru a participa, dar tot au trecut prin două faze de selecție.

Programul a început pe 13 februarie, iar la început lucrurile sunt de introducere, pitch-uri de cunoaștere și prezentări. Rockstart Digital Health va avea mentori din domeniul medical, dar și tehnologic.

Startup-urile selectate primesc 20.000 de euro investiție cash, în schimbul a 8% din startup. De asemenea, vor lucra de la Novio Tech Campus, poziționat în așa-numitul Health Valley, unde sunt 700 de companii din domeniul medical și farmaceutic.

ENTy urmărește perspectiva investiției, pentru că e greu să lansezi un produs hardware și software din sume mici acumulate la competiții. Plus, costurile vor crește din cauza certificărilor de care au nevoie. Domeniul e unul complicat. Rata de eșec în domenul startup-urilor medicale e mai mare, pentru că piața e complicată, are nevoie de certificări și are și actori foarte puternici.

Fondatorii ENTy sunt Flavia Oprea, Daniel Rosner (CTO), Cristian Alexandrescu (Lead UX Dev), Iulian Mateșică (HW Programming) și Mădălina Georgescu (ENT Clinical Doctor)