Ezra este un startup de healthtech fondat de românul Emi Gal la New York. Startup-ul a primit autorizarea preliminară din partea FDA pentru soluția sa de inteligență artificială care analizează imagistica MRI pentru cancer la prostată. Soluția Ezra ar putea scădea costul acestor analize și va asista radiologii pentru analizarea scanurilor. E prima soluție de AI pentru detectarea cancerului la prostată autorizată de FDA.

Conform datelor publicate odată cu acest anunț, în Statele Unite costul unei analize pentru cancer la prostată va scădea cu 15%, până la 575 de doolari.

„În ultimii doi ani echipa noastră a lucrat intens la dezvoltarea soluției Ezra Prostate AI. Sunt încântat să o aducem tuturor partenerilor noștri din Statele Unite. Vom continua să lucrăm pentru a face analizele MRI mai ieftine și mai rapide pentru a susține milioanele de bărbați care trăiesc cu acest risc”, spune Emi Gal.

Ezra AI atinge trei obiective principale, conform Yahoo Finance. Scanurile analizate de inteligență artificială pot măsura volumul prostatei, poate măsura semiautomat leziunile. În mod normal, un radiolog măsoară manual dimensiunea leziunilor. De asemenea, Ezra reprezintă 3D prostata în mod automat.

Radiologii se autentifică în platforma Ezra și folosesc Plexo, o soluție cloud (Picture Archiving and Communications System) direct în browser. Radiologii nu trebuie să folosească niciun software suplimentar, ci doar încarcă imaginile realizate la scanul MRI.

Ezra a lansat soluția sa de screening pentru cancer în ianuarie 2019 și o soluție pentru un MRI pentru tot corpul în mai 2019. Programele Ezra funcționează în New York, Los Angeles și San Francisco. În 2019, Ezra a reușit să ajute 4% din membri săi să afle că au cancer, deși aceștia erau asimptomatici.

După ce a reușit să vândă, în 2016, Braininent, un startup româno-britanic specializat pe zona reclamelor video intractive, către americanii de la Teads pentru o sumă estimată la acel moment în jurul valorii de 12 milioane de dolari, Emi Gal a revenit cu un nou startup. Domeniul este diferit, de data aceasta este în domeniul medtech, însă ceea ce face Ezra este cel puțin la fel de interesant și cu un potențial enorm de a schimba lumea medicală. Detalii am avut la acel moment în acest articol pe start-up.ro.

Ezra a reușit să strângă o finanțare în valoare de 4 milioane de dolari în 2018, rundă condusă de Accomplice, un fond de investiții axat pe zona medicală (pe lista de startup-uri susținute de Accomplice se află și o PillPack, o firmă care a ajuns sp fie cumpărată de Amazon pentru aproape un miliard de dolari).

Conform Forbes, Ezra Health a primit în decembrie, când noul coronavirus afecta regiunea Wuhan din China, 18 milioane de dolari investiție Series A de la FirstMark Capital. Ezra construia o metodologie de testare timpurie a cancerului. Detalii am avut aici pe start-up.ro.

În timpul pandemiei, Ezra a pivotat pentru o soluție ce identifică prin inteligență artificială leziunile de pe plămâni.

O discuție între Emi Gal și Ondrej Bartos (Credo Ventures) la How to Web live poți urmări în video-ul de mai jos.