Este vorba despre Visa, Mastercard, eBay, Stripe și Mercado Pago, după cum anunță The Verge.

”Visa a decis să nu participe în cadrul Asociației Libra în acest moment. Vom continua să evaluăm acest proiect iar decizia noastră finală va fi bazată pe o serie de factori, inclusiv abilitatea asociației de a satisface toate cerințele din punct de vedere legislativ”, au precizat reprezentanții Visa.

Prima întâlnire a consiliului Libra ar urma să aibă loc pe data de 14 octombrie, la Geneva.

”Respectăm viziunea Asociației Libra. Însă, eBay a luat deciza de a nu mai continua ca membru fondator al acestui proiect”, au spus oficialii eBay, un răspuns similar fiind oferit și de cei de la Stripe. ”Libra are potențial. Vom urmări progresul acestui proict și rămânem deschiși să lucrăm alături de Asociația Libra într-o etapă ulterioară”.

Pe data de 16 septembrie, reprezentanții Asociației Libra, organizația înființată de Facebook pentru a administra criptomoneda, urmau să fie luați la întrebări de către oficialii a 26 de bănci centrale din Europa.

Autoritățile sunt îngrijorate în legătură cu efectul pe care o astfel de monedă va avea asupra stabilității financiare. Benoît Coeuré, Banca Centrală Europeană, va prezida această întâlnire și a spus că "pragul de aprobare va fi foarte înalt" pentru ca Libra să funcționeze în UE.

La începutul acestei veri, reprezentanții Facebook prezentau primele detalii despre criptomoneda Libra, care urma să le permită utilizatorilor să cumpere și să trimită bani cu 0% comision. Libra urma să fie lansată în 2020 ca parte a unui consorțiu de companii. La acel moment se adunaseră 28 de fondatori din diferite industrii, printre care companii de plăți, grupuri ecommerce și VC-uri au anunțat că vor susține acest proiect și vor integra moneda în serviciile lor. Printre cele mai cunoscute nume sunt Visa, Uber, eBay, Lyft, Spotify, Coinbase sau PayPal. Fiecare dintre aceștia venea în asociație cu o investiție de cel puțin 10 milioane de dolari.

Cum poate moneda Facebook să amenințe sistemul financiar tradițional, citiți o opinie aici, semnată de Răzvan Enache, project manager al conferinței Future Banking.