Dacă ești ca mine, atunci când se termină orele de muncă sau cele de învățat, îți place să te relaxezi cu un joc video, să te joci online, alături de prieteni, și să și câștigi.

Este „fun” să te joci doar de dragul distracției, însă parcă este și mai distractiv atunci când joci bine și ieși învingător. La fel ca și în cazul Formulei 1, ca să câștigi ai nevoie nu doar de talent, dar și de un echipament mai bun, unelte mai performante.

Pentru un șofer de F1 este foarte important bolidul pe care-l conduce. Pentru un gamer? Un PC performant cu o placă video bună și un monitor cu o rată de refresh mare.

Înainte să trecem la joacă, să vedem cum funcționează o placă video, un monitor și care este corelația dintre numărul de cadre pe secundă (FPS) și rata de reîmprospătare a imaginii monitorului. Placa video este responsabilă pentru procesarea informațiilor și trimiterea acestora către monitor pentru a afișa imaginea. Cu cât placa video este mai performantă, cu atât mai rapid imaginile ajung pe ecranul tău.

Monitorul are o rată de reîmprospătare a imaginii dată, ce se măsoară în herți, și, astfel, afișează imaginea pe ecran în funcție de aceasta. Cu cât această rată este mai mare (120 Hz, 144 Hz, 240 Hz și chiar 300 Hz) cu atât monitorul poate prelua mai repede cadrele emise de placa video.

Pentru ca totul să funcționeze bine, atât placa video cât și monitorul trebuie să fie la fel de performante. Degeaba monitorul are o rată de 300 Hz dacă PC-ul nu poate livra constant 300 de FPS. Pe de altă parte, dacă aceste două valori coincid, monitorul poate reda imaginea, imediat ce placa video a procesat-o.

O placă grafică mai performantă oferă o frecvență mai mare a cadrelor, iar o frecvența mai ridicată a cadrelor îți permite să vezi acțiunea fără întârziere și îți oferă șanse mai mari de a nimeri ținta. Acest exemplu video îți arată legătura dintre cele două valori.

Deci acțiunea este mai „smooth”, ai o șansă în plus să vezi inamicul înainte să te vadă el și poți să urmărești ținta mai bine, în timp ce se deplasează de-a lungul hărții. Cei de la Nvidia ne-au provocat să testăm toate aceste lucruri și să vedem care sunt rezultatele.

Chiar am fost curios să aflu ce se întâmplă când ai la dispoziție o placă video performantă și un monitor cu rată mare de refresh deoarece sunt gamer, însă nu mă consider un jucător bun de Counter Strike, Call of Duty sau PUBG. Avea să mă transforme dintr-un Bănel Nicoliță al shooter-elor într-un Lionel Messi?

Cât de mult te ajută un FPS ridicat și o rată de refresh mare în jocuri

Înainte să trecem la rezultate și cifre concrete, gamingul la 144 Hz se simte mai bine decât cel la 60 Hz. Totul e mult mai rapid și mai fluid, chiar și animațiile de la căsuțele din Windows. Diferența dintre cele două rate de reîmprospătare a imaginii este sesizabilă chiar și pentru o persoană care nu se joacă în mod regulat.

Eu îți recomand să treci la un monitor cu o rată de refresh mare, alături de o placă video Nvidia bună, indiferent dacă plănuiești să urci în clasamentele shooterelor competitive sau nu, deoarece vei avea parte de o experiență mai plăcută de gaming.

Am văzut care este teoria din spatele corelării unui număr mare de FPS cu o rată mare de refresh a unui monitor, dar cum se pune în practică această teorie? Pentru a pune la încercare aceste tehnologii am jucat peste 70 de meciuri multiplayer în Call of Duty: Modern Warfare și câteva sesiuni de gaming în Doom Eternal.

Am jucat diferite tipuri de meciuri în Call of Duty atât pe 60 Hz, cât și pe 144 Hz. Pentru teste m-am limitat la meciuri de tip Team Deathmatch deoarece KDA (kills deaths assists) în astfel de meciuri reprezintă un indicativ al performanței (câți adversari ai ucis vs. de câte ori ai murit). Am avut trei sesiuni (60 Hz + 60 FPS vs 144 Hz + 144 FPS) în trei zile de astfel de meciuri și rezultatele au fost grăitoare. În toate cele trei zile, performanța mea, atunci când jucam cu un număr nelimitat de FPS și la rată de refresh de 144 Hz, a fost cu 40-50% mai bună decât atunci când jucam la 60 FPS și 60 Hz.

Nu sunt un jucător uimitor de CoD și nici monitorul cu rata de refresh de 144 Hz nu m-a ajutat să devin foarte bun, dar a contat considerabil la creșterea performanței mele în meciuri. Am ales să fac câte cinci meciuri de Team Deathmatch la 60 Hz și cinci meciuri la 144 Hz.

Media de KDA în cele cinci meciuri pe 60 Hz a fost de 0,93 în prima zi, iar la 144 Hz de 1,41, un plus de 54%. În a doua sesiune am avut o medie de 0,76 KDA pe 60 Hz și 1,14 pe 144 Hz, din nou un plus de 50%. Iar în al treilea test am avut un KDA de 1,35 pe 144 Hz și 0,96 KDA pe 60 Hz, performanță cu 40% mai bună.

(Am notat rezultate doar de pe anumite hărți și am folosit același echipament, pentru a elimina din variabile, însă mai există componenta de noroc și de pricepere a adversarilor).

În Doom Eternal sesiunile de joacă au devenit mai plăcute, mai fluide și am simțit că am trecut mai ușor de adversari jucând la 144 Hz față de 60 Hz.

Din nou, multe frame-uri și o rată de refresh mare nu m-au transformat într-un jucător extraordinar de Modern Warfare, însă mi-au oferit posibilitatea să joc mai bine, să am un timp de reacție mai bun, să văd inamicul mai rapid și au făcut ca acțiunea să fie mai fluidă.

Într-un final, doar pentru că ai o placă video puternică, capabilă să ruleze jocuri la un FPS mare și un monitor cu o rată de refresh de 144 Hz nu înseamnă că o să fii un jucător excelent de shootere, însă sigur îți oferă un avantaj competitiv și te ajută să fii mai bun.

Dacă vrei și tu un PC pentru esports, cu care să ai o șansă mai mare de câștig, atunci poți să iei unul preconfigurat de aici, aici sau aici. Pe de altă parte, dacă te interesează să ai cel mai bun setup și să te bucuri pe deplin de tehnologii noi precum Ray Tracing atunci poți să te uiți la aceste computere asamblate de specialiști aici, aici sau aici.

Platforma de test

Procesor AMD Ryzen 5 1500x

Placă video Nvidia RTX 2080 Ti

Memorie RAM 16 GB

Monitor - BenQ Zowie XL, 27 inci, Full HD, 144 Hz și timp de răspuns 1 ms.