Dezvoltat de Smart Fintech, Facturis are la bază principiile Open Banking, fiind autorizat în 2021 de către Banca Națională a României, marcând o premieră pe plan local.

Numărul întreprinderilor mici și mijlocii din România a depășit în 2022 pragul de 530.000 de companii, conform Departamentului de Research al Statista. Cu toate acestea, nevoia de digitalizare în ecosistemul antreprenorial este în continuare ridicată, în raport cu obiectivele de digitalizare ale Uniunii Europene pentru 2030.

Cel mai recent raport Eurostat ne arată că România se situează pe ultimele locuri analizând Indicele de Intensitate Digitală (DII) în rândul IMM-urilor. În acest context, piața tehnologiilor financiare evoluează în ritm alert, oferind posibilitatea antreprenorilor să-și eficientizeze procesele operaționale.

Parteneriatul dintre Smart Fintech și Facturis susține, astfel, eficientizarea proceselor financiare, potențând beneficiile oferite de tehnologia Open Banking.

„Alături de Facturis și ceilalți parteneri care au integrat deja serviciul de interogare a conturilor bancare, ducem mai departe eficientizarea activităților financiare în rândul IMM-urilor românești, prin tehnologia Open Banking chiar în aplicațiile pe care aceștia le utilizează cel mai frecvent în administrarea afacerii lor. Serviciul Smart Accounts este dezvoltat pe baza tehnologiei IBM, fiind facil de integrat, bine documentat și însoțit de un mediu de test și suport pentru integrare, alături de echipa internă care oferă exemple practice și demo-uri în producție ale serviciului de interogare de conturi”, a declarat Alice Anghelea, Revenue Growth Smart Fintech.

Operațiuni bancare automatizate din toate conturile companiei

Începând cu anul 2007, Facturis oferă antreprenorilor și contabililor români o platformă de facturare şi gestiune stocuri completă pentru administrarea activității financiare.

„Această nouă integrare permite utilizatorilor Facturis Online citirea automată a tuturor operațiunilor bancare, din toate conturile societății, contribuind astfel în mod considerabil la creşterea eficienței procesului de facturare. Pe lângă sistemul e-Factura, această nouă funcționalitate ajută în mod semnificativ la procesul de digitalizare a IMM-urilor, prin care se evită astfel greşelile umane inerente şi totodată zecile de ore pierdute prin operațiuni repetitive”, a declarat Iulian Daniel Mihalache, CEO Facturis Online.

”Prin intermediul acestei integrări realizate alături de partenerii noştri de la Smart Fintech, dorim să facem următorul pas în dezvoltarea sistemului nostru de facturare şi anume emiterea facturilor fără a fi necesară intervenția umană, prin citirea operațiunilor din conturile bancare şi emiterea automată a facturilor către clienți”, a adăugat CEO-ul.

Contabilii care utilizează Facturis beneficiază de accesibilitate permanentă la colectarea și analizarea informațiilor financiare pentru orice client, eliminând potențialele erori produse în urma procesului de manipulare a fișierelor bancare.

În ceea ce privește antreprenorii, aceștia pot agrega acum conturi multiple în cadrul platformei, pot afla informații în timp real privind situația lor financiară, soldul disponibil în cont, economisind totodată timp în pregătirea datelor pentru contabilitate.

De asemenea, tot procesul se derulează digital, în condiții de securitate sporită, printr-un canal securizat, autorizat și supravegheat de BNR. Datele nu sunt partajate în afara platformei de facturare sau a aplicației bancare, iar istoricul tranzacțiilor este procesat de Facturis doar în baza consimțământului acestora.

„Reconcilierea încasărilor și a cheltuielilor se automatizează ușor, grație formatului structurat în care Smart Accounts livrează date precum numele creditorului, contul IBAN asociat, codul de identificare fiscală, tipul tranzacției și detalierea acesteia, numărul cardului și numele comerciantului. În funcție de natura tranzacției, toate aceste informații sunt agregate cu ajutorul serviciului Smart Accounts, IMM-urile sau contabilii acestora fiind scutiți de un efort suplimentar”, a completat Alice Anghelea, Revenue Growth Smart Fintech.