Am primit întrebarea asta...de ce facem noi o tabără de antreprenoriat? Și răspunsul e complicat, să știi. Păi de ce nu am face noi un eveniment în care să nu aducem nicio informație concretă, în București, și pe care să-l vindem ca și cum ar fi cea mai tare chestie? Că doar așa se face de multe ori. Hai să vă zic de ce.

Cum a venit ideea de a face o tabără de antreprenoriat? Eram în primăvara lui 2017 și ne gândeam că vrem să ne adunăm comunitatea și offline. Ne-am uitat în jur și am văzut că e aglomerat. Multă lume face evenimente. Și am zis hai să încercăm o mică nebunie: un eveniment de 3 zile la munte. Apropo, știți cum sunt poveștile acelea antreprenoriale despre strategie, despre forward thinking. Ei bine, noi ne-am gândit la asta la fix o lună înainte de organizarea taberei. Într-o lună am pus pe picioare totul și am făcut prima ediție.

De atunci au trecut trei ediții. Nu mai sunt 3 zile, ci sunt 4 zile. Facem tot la Poiana Brașov și au trecut pe la noi vreo 70 de viitori antreprenori și vreo 20 de traineri. I-am mai schimbat pe traineri pentru diversitate, dar avem niște oameni care sunt cu noi de la prima ediție.

De ce facem asta? Pentru că de-a lungul timpului am fost la multe evenimente la care nu am primit nimic. Care au fost un concurs de banalități și motivaționale. Și știu că avem nevoie de citate motivaționale în viață, dar nu numai asta te ajută în business. Te ajută să stai 4 zile cu niște antreprenori și specialiști mișto care să-ți ia afacerea la puricat. Am văzut oameni în tabăra asta care au prins aripi, cărora li s-au confirmat lucruri, dar și oameni cărora le-a fost dărâmată perspectiva, dar care au luat-o de la capăt, ca să nu facă prostii. Au dat 450 de euro ca să nu investească apoi 30.000 de euro degeaba în afaceri.

Rezultate concrete. No bullshit

Țin minte o poveste de la ultima tabără, cea din mai. Am avut un participant care era la Politehnică, în București. În prima seară, în jurul unui pahar de vin, ne-a spus că el a ales să vină la tabără în loc să se ducă la petrecerea de absolvire de la facultate. E drept, în următoarea seară i-am oferit o petrecere care era comparabilă cu cea de absolvire. Omul a plecat de la tabără și acum are un business împreună cu alți 3 colegi. Rezultate concrete.

Am mai avut o participantă, la ediția a doua, care avea loc la Start-up Nation. Voia să-și deschidă un salon de epilare definitivă într-un mic oraș de provincie din România. Și nu știa dacă să accepte și să meargă mai departe sau să rămână în salonul actual, unde era angajată. Nu i-am distrus, dar nici nu i-am crescut aripile deodată. Am luat-o pas cu pas. Ce piață are? Câte femei pot apela la serviciile ei? Câte cliente are în agenda telefonului? Cât costă investiția? În cât timp vrea să recupereze investiția? Va rămâne cu un singur serviciu sau va diversifica gama? Am luat-o la întrebări timp de 45 de minute. Dar inițial nu-și pusese aceste probleme. Voia să fie antreprenor, dar nu răspunsese la întrebările esențiale. S-a dus acasă gândindu-se la asta. Până la urmă a aceptat finanțarea prin Start-Up Nation și a început afacerea.

De curând, un participant la ediția a patra, mi-a scris că a fost acceptat la un program. Ca să intre trebuia să facă un pitch, adică o prezentare a afacerii lui. A folosit structura pe care a învățat-o la tabăra Startup Your Life. A câștigat. Mi-a scris să ne mulțumească, deși meritul e al lui, că a știut să aplice ce l-am învățat.

De ce e așa de scump?

Am primit și întrebarea asta. Că e scump la tabără. Că biletele sunt 350 și 450 de euro. Da, nu e ieftin. Dar hai să-ți explic ce primești din banii ăștia și îți vei da seama că-n principiu nouă nu ne iese mare lucru.

De 350 de euro primești 4 zile de tabără care au și cazare inclusă. Adică 3 nopți de cazare. Ai mâncare dimineață, la prânz și seara. Ai sucuri, ape și băuturi incluse. Și pentru că nu suntem totuși agenție de turism, pe lângă asta, primești și 10 cursuri cu specialiști și antreprenori de top. La final ai șansa să apari și în start-up.ro, pentru că rămânem în legătură cu tine, îți putem promova și afacerea, iar cu specialiștii de la eveniment poți lua legătura oricând pentru ajutor.

Adică nu ai doar un eveniment de o zi. Ai un eveniment de 4 zile în care discuți în permanență orice idee ai cu noi, cu specialiștii sau cu antreprenorii prezenți.

Nu credem în zei ai public speaking-ului. Majoritatea celor care umplu săli și sunt antreprenori doar din public speaking nu au fost niciun minut antreprenori în alt domeniu. Vin cu lucruri pe care le citești în cărți, dar te vrăjesc cu atitudinea. Noi nu avem zei la această tabără. Avem oameni care au muncit și care au reușit în cariera lor.

Nu o să-ți zicem că vei avea succes. S-ar putea să nu. Dar vei fi mai deștept și motivat după tabăra asta.

Așadar, ce mai aștepți? Înscrie-te aici ca să fii alături cu noi.

Citește și:

Tabăra Startup Your Life – învață cum să-ți promovezi afacerea în 2019

Românii care dezvoltă inițiative de blockchain și mobilitate

De la geeks la programatori care rezolvă probleme de business cu soluții informatice

Românul care îți pune banii la încheietură: Aviciado, portofelul-brățară

Tabăra Startup Your Life: cel puțin 3 moduri să te promovezi în online

Tabăra Startup Your Life: învață de la cei mai buni cum să-ți conduci echipa

De la ”Problem/Solution Fit” la ”Product/Market Fit” sau cum construiești o bază solidă pentru afacerea ta

Tabăra Startup Your Life, ediția 4 – învață de la cei mai buni