Deschide fereastra și hai să explorăm noi povești la feminin.

De ce o nouă ediție a unui astfel de proiect? Pentru că:

  • Un studiu recent realizat de ING Bank, Bravva Angels și Impact Hub ne arăta anul trecut că aproape jumătate dintre firmele active cu cifra de afaceri de peste 10.000 de lei au acționariat feminin. Una din 4 companii este deținută 100% de către femei.

Deși companiile deținute de bărbați câștigau la nivel de încasări, diferența adusă de companiile cu acționariat feminin se vedea în marja de profit, cu o rată medie aproape dublă față de companiile cu acționariat 100% masculin.

  • Dacă la antreprenoriat stăm destul de bine la nivel de reprezentativitate, când ne uităm spre ecosistemul de investiții, lucrurile nu mai sunt atât de roz. Mai exact, 2 din 10 investitori individuali sunt femei, atât în Europa cât și în SUA, iar 1% din managerii de fonduri de tip Venture Capital sunt doamne, iar 16% sunt echipe mixte.

  • Pe lângă aceste studii care privesc strict antreprenoriatul și mediul investițional, studiile vorbesc despre un dezechilibru de gen atât în sănătate, cât și în încurajarea generațiilor de fete în a visa fără granițe.

Dream gap este termenul folosit pentru a clasifica felul în care le vorbim băieților versus fetelor despre ce pot deveni în viață și cum pot ajunge acolo, practic contextul în care le permitem să viseze. Fetele și băieții încep să se gândească la meserii viitoare în jurul vârstei de 6 ani. Și fac asta luând în calcul genul în care se clasifică. La vârsta de 12 ani, aproximativ 50% dintre fete aspiră doar la roluri stereotipe feminine.

Conform World Economic Forum, mai avem nevoie de încă 132 de ani pentru a reduce decalajul global de gen.

Liniile acestea nu sunt doar idei principale din diverse studii, sunt începuturi de dialog. Vorbind despre femeile care fac lucruri, și le fac bine, deschidem orizontul posibilităților pentru femei din generațiile actuale și viitoare să se alăture listei celor care mișcă lucrurile în România.

Un singur sezon al proiectului ar fi fost o nedreptate față de atât de multe femei care deschid oportunități în România. Din acest motiv, start-up.ro și ING România au decis să continue și în 2024 acest drum al descoperirii. Și nu suntem singuri în această inițiativă. Vă avem pe voi.

Vă invităm să citiți anul acesta noi povești, noi femei, noi surse de inspirație. Și dacă aveți propuneri pentru noi, nu uitați că butonul de mijloc funcționează ca un spațiu de recomandări, unde așteptăm și alte femei care merită să aibă povestea spusă ca o carte deschisă.


Suntem inspirați de poveștile femeilor care schimbă mediul antreprenorial din România.

ING sprijină antreprenoarele care vor mai mult și este alături de ele cu sprijinul de care au nevoie pentru a-și crește afacerile.

Mai exact, în programul de antreprenoriat feminin „She’s Next”, dezvoltat de ING Bank România, Visa și Impact Hub Bucharest, oferim o combinație valoroasă de resurse: mentorat, granturi financiare și acces la o comunitate pentru a depăși barierele și valorifica oportunitățile.

Înscrie-te până pe 25 mai pentru șansa de a câștiga unul dintre cele trei granturi de 10.000 de euro!

Mai multe despre program aici.