Florina este fondatoarea si cofondatoarea unor business-uri de succes, printre care Xclusiverse, o companie software care dezvoltă soluții customizate de realitate extinsă în Orientul Mijlociu, respectiv Emiratele Arabe Unite. BRILU, cel mai recent proiect al său, este produsul SaaS, un spin-off din Xclusiverse care îmbină realitatea extinsă cu inteligența artificială și care urmează să se lanseze pe piața europeană în primăvara anului 2024.

Florina Onețiu a fost, de asemenea, partener în afacerea de familie Life Care și a fondat și condus una dintre cele mai de succes rețele de centre de wellbeing din România, „Centrele Fericirii”, din care a făcut exit în 2019.

Ca marketing consultant și expert, Florina a lucrat cu peste 65 de clienți, companii și proiecte antreprenoriale. Este și cofondator în agenția de marketing The Scale Makers, „agenția de marketing a antreprenorilor”, cum îi spune ea.

Pe lângă experiența practică, Florina are o educație formală bogată, urmând programe educaționale de business destinate executivilor de top la unele dintre cele mai prestigioase școli de business din lume, ca Oxford University, Stanford University, Cornell University și Frankfurt Business School.

”Trebuie să recunosc că am descoperit cărțile când abia atingeam raftul cel mai de jos al bibliotecii. Iar părinții mei au avut întotdeauna o bibliotecă mare. Eram acolo, mică și gata să devorez cu ochii lumea literelor, inspirată de sora mea mai mare, care avea mereu nasul în cărți. Eram foarte curioasă ce e așa de interesat acolo și de atunci mi-a rămas obiceiul acesta savuros de a răsfoi paginile, de a mă pierde în rânduri și de a-mi hrăni curiozitatea.”


1. Prima carte citită - îți mai aduci aminte care a fost aceea?

Fram, Ursul Polar de Cezar Petrescu. Si acum o țin minte! Nu știam eu atunci să explic, dar m-a marcat mult importanța empatiei și a prieteniei si, mai ales, imboldul de a avea curaj în fața provocărilor. Și acum, dacă mă gandesc, e o poveste și o lecție valoroasă despre compasiune și curaj.

2. Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci?

Să citești nu e doar o activitate, e o ceremonie! Găsesc un locșor confortabil, lumina potrivită, și ceaiul - ceaiul de mușețel, care nu trebuie să lipsească niciodată. Pot citi oriunde, cât despre cât de des, să știi că nu las câteva zile să treacă fără să răsfoiesc măcar câteva pagini, chiar dacă majoritatea sunt cărți de business sau profesionale.

3. Cărți fizice, audio books sau Kindle, cum preferi să citești?

Chiar dacă ador tehnologia și inițiez sau adopt proiecte inovatoare, în ceea ce privește cititul, îmi place să rămân la clasic. Kindle-ul și audiobooks sunt bune, nu zic nu, dar dragostea mea pentru cărți este una tactilă, iubesc să simt paginile între degete.

4. Cea mai recentă carte care te-a impresionat?

Matt Ridely - Inovația, despre modul în care inovațiile apar, despre cum acestea se răspândesc, și despre impactul lor asupra economiei și culturii.

5. Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.

Curajul de a fi vulnerabil”, Brene Brown

Women Who Run With the Wolves: Myths and Stories of the Wild Woman Archetype" de Clarissa Pinkola Estés

The Night Circus" de Erin Morgenstern

6. Ce cărți ai în plan să citești anul acesta?

"The Storm We Made" de Vanessa Chan si „Ține-ți copiii aproape” de G. Neufeld si Gabor Mate.

7. O carte care te-a ajutat mult în business și de ce.

"Start with Why" de Simon Sinek. A fost ca un coach de business care îmi șopteste la ureche să găsesc mereu nucleul pasiunii mele.

8. O carte care te-a ajutat mult în viață și de ce.

Dăruind vei dobândi” de Nicolae Steindhart. Această idee de a da nu doar din ceea ce ne prisosește, ci și din ceea ce ni se pare că ne lipsește, este cu adevărat profundă. Este o provocare la adresa modului obișnuit în care gândim despre bogăție si sărăcie, despre a da și a primi. Această carte a fost și este o lecție valoroasă despre cum acțiunile noastre pot să ne îmbogățească spiritual în orice moment din viața noastră.

9. Dacă ai scrie tu o carte, cum s-ar numi?

„Inovația cu suflet de femeie”


Dacă ai și tu o recomandare de antreprenor pasionat de lectură sau ești unul dintre cei care citesc cât de des pot, trimite-ne un mail la hello@start-up.ro ca să te adăugăm în rubrica noastră de inspirație și poftă de citit.