Lansată la începutul acestui an, ROCA are misiunea de a contribui la însănătoșirea mediului de afaceri din România, oferind o soluție complexă pentru redresarea afacerilor locale: platforma atrage resurse de la investitori și le plasează eficient în companii care se confruntă cu dificultăți financiare, de creștere sau de succesiune a fondatorului în business, cu scopul de a le asigura o structură stabilă și o dezvoltare sănătoasă.

Evoluția ROCA a întrecut așteptările, platforma atingând într-un timp foarte scurt un capital social de 13,5 milioane de euro, ceea ce înseamnă triplarea capitalului inițial. Prin finalizarea acestui proces de majorare de capital, ROCA își va concentra eforturile în perioada următoare către restructurarea a 10-15 companii cu potențial de redresare și creștere.

„Deși o mare parte dintre companiile românești se confruntă cu dificultăți, cultura noastră tradițională de business este neînțelegătoare cu acestea. Pentru a deveni business-uri sănătoase și sustenabile, brandurile românești au nevoie de finanțare, management și susținere comercială”, declară Rudolf Vizental, CEO ROCA.

Platforma are rolul de a crea o comunitate de investitori, antreprenori fondatori și manageri cu experiență, care-și unesc efortul în inițiativa de îmbuntățire a mediului de business românesc.

„Pentru o companie, intrarea în portofoliul Platformei Roca, înseamnă management specializat, acces la finanțare, dar și apartenența la această comunitate de business, cu parteneri de încredere, investitori și experți, care își aduc aportul experienței lor, făcând posibile prin efortul colectiv, dezvoltarea brandurilor românești”, a adăugat CEO-ul.

În luna mai a acestui an, ROCA anunța o investiție în Tremot, unul dintre principalii jucători de pe piața procesatorilor și exportatorilor de produse apicole din România.

Investitori în cadrul ROCA

Printre investitorii recent intrați în platformă ca și acționari se numără Banca Transilvania, prin divizia sa de Asset Management. De asemena, Dan Șucu a decis să își dubleze participația inițială. Acesta, alături de divizia de investiții a CITR Group, CIT Resources și Familia Pavăl prin PIF Industrial, sunt primii investitori ai Platformei ROCA. Andrei Cionca, președintele CITR Group investește la această majorare și în nume personal și aduce astfel un vot de încredere acestui proiect.

Alți cinci investitori cu experiență în businessuri de succes intră în rândul investitorilor ROCA odată cu această majorare de capital:

  • Theodora Popa - vice-președinta grupului Transavia și a Theodora Golf Club;
  • Adolf Bâclea fondatorul companiei Cosena - specializată în transport maritim și activități portuare;
  • Vetimex Capital S.R.L., companie deținută de familia Korponay, fondatorii distribuitorului de produse veterinare Maravet SA, care s-au asociat în urma cu doi ani cu gigantul farmaceutic Henry Schein US;
  • Cristian Ludovic Pop, fondatorul lantului de magazine pet shop Animax, care a făcut exit în 2018 către un fond britanic;
  • Next Capital Solutions S.R.L., o companie de servicii financiare destinate IMM-urilor, membra a grupului EOS.

ROCA se va oncentra pe identificarea viitoarelor companii care să intre în portofoliul Platformei. În acest proces, mai important decât domeniul de activitate al companiilor este modul în care acestea s-au adaptat la noile condiții de piață, în care conectivitatea și accesul direct la clienți sunt criterii care determină supraviețuirea și creșterea unui brand.

ROCA este o platformă prin care strânge bani de la finanțatori privați și alte entități cu scopul de a-i investi în companii românești care au probleme în finanțarea operațiunilor. Mai multe detalii despre platforma inițiată de Casa de Insolvențe Transilvania (CITR) și despre primii finanțatori, printre care se aflau și ”frații Dedeman”, puteți citi în acest material.