Anul 2023 a fost atipic în ceea ce privește investițiile pe care le-au primit fondatorii de startup-uri tech din România. Am avut mai puține runde de investiții ca în anul precedent, am văzut ceva mai multe runde de consolidare, dar și câteva runde de investiții substanțiale, aceasta fiind una dintre părțile bune ale ecosistemului investițional local în 2023.

De exemplu, în România, 2023 a fost anul cele mai mari runde de series A din istorie, cu 35 de milioane de dolari pentru FlowX. Anul a venit și cu a doua rundă de investiții de serie B, de 30 de milioane de dolari pentru Druid, după cele 60 de milioane de dolari luate de FintechOS în 2021.

Tot în 2023, peisajul local a avut și cea mai mare investiție ca primă rundă pentru un startup pornit din România, cu cele 10 milioane de euro pentru Creatopy, companie care până atunci avusese doar investiții din fonduri proprii.

Pe lista startup-urilor cu fondatori români care au primit anul trecut investiții considerabile din partea fondurilor de investiții internaționale, la care au participat și investitori români, se numărără și Digitail (11 milioane de dolari), Veridion (6 milioane de dolari), Videowise (3 milioane de dolari).

Totodată, anul 2023 a marcat finalul de ciclu investițional pentru două dintre cele mai mari fonduri de investiții active la nivel local. Astfel, fonduri precum Early Game Ventures sau GapMinder, finanțate prin European Investment Fund au ajuns la finalul ciclului lor, așadar nu au mai făcut noi investiții. Ele se pregătesc de Fondul II și pentru noi investiții. În plus, investitorii au fost și mai atenți la ce finanțări oferă în condițiile unei încetiniri a pieței.

2024 vine cu fonduri extra și cu speranța unor proiecte interesante care să atragă oamenii de investiții, fie ei privați sau instituționali, activi în ecosistemul românesc de startup-uri.

În funcție de momentul dezvoltării în care vă aflați cu startup-ul vostru, mai jos găsiți o listă a fondurilor de investiții (VC-uri), a organizațiilor care strâng la un loc investitorii privați și a platformelor de co-investiții care operează la nivel local și care vă pot ajuta să vă finanțați visul și să-l transformați, cu multă muncă, într-un unicorn.

Exemplele pe care le regăsiți mai jos sunt pentru startup-uri aflate în diferite faze de dezvoltare. Înainte de a vă adresa partenerilor unui fond de investiții sau investitorilor privați este indicat și util să vă documentați asupra tezei de investiții pe care o au aceștia, a domeniilor de interes și a sumelor pe care le investesc. Sau ne puteți întreba pe cine să alegeți în funcție de momentul în care sunteți în ceea ce privește dezvoltarea startup-ului vostru.

Early Game Ventures

Early Game Ventures (EGV) este un fond de investiţii cu capital de risc (venture capital) finanțat cu prioritate prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 şi cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Printre investițiile pe care le-a realizat până acum echipa Early Game Ventures se numără cele în Questo, Meetgeek.ai, Profluo, Licenseware, Bunnyshell, OxidOS, Milluu, DRUID.

Din acest an EGV, care este unul dintre cele mai ctive fonduri de investiții din România, lansează fondul II, cu o valoare de 60 de milioane de euro, bani pe care vizează să-i investească în startup-uri atât din România cât și din regiune.

Am discutat pe larg despre EGV Fund II într-un interviu pe care l-am realizat cu Cristian Munteanu, managing partner Early Game Ventures. Pentru cel de-al doilea fond al EGV, partenerii vizează și investiții în afara țării noastre, în țări din Europa Centrală și de Est, ca de exemplu Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia.

În ceea ce privește domeniile de interes ale EGV Fund II, acestea rămân deep tech, securitate cibernetică, edutech, iar valoarea tichetelor de investiții va varia între 500.000 de euro și o limită superioară în valoare de 10 milioane de euro.

GapMinder

GapMinder este unul dintre fondurile de investiții cheie în în România, cu un prim buget de investiții în valoare de 45 de milioane de euro. Până acum au investit începând cu 2 milioane de euro în seed pentru startup-uri, dar și până la 6 milioane de euro în runde de tip follow-on.

GapMinder este un fond de capital de risc care investește în companii de înaltă tehnologie create în România și Europa Centrală și care se extind la nivel internațional, în etapele Seed sau Series A.

Portofoliul GapMinder include investiții în peste 50 de startup-uri, în business-uri precum FintechOS, TypingDNA, SmartDreamers, Deepstash, Frisbo.

Catalyst România

Catalyst România este fund managerul care a lansat, în 2012, primul fond de private equity și venture capital destinat României și finanțat prin JEREMIE. Managerul de fond vizeaza cu prioritate investiții în sectoare cu creștere rapidă, inclusiv Tehnologie & Internet, Media&Comunicații și Servicii de tehnologie.

Echipa va asigura capital de creștere companiilor care sunt sau pot deveni lideri regionali sau jucători globali.

Catalyst România dispune în cadrul celui de-al doilea fond, pe care l-a ridicat în luna februarie 2022, de un buget total de investiții în valoare de 50 de milioane de euro. Valoarea tichetelor pentru investițiile pe care le face echipa Catalyst România variază între 1 și 3 milioane de euro.

Underline Ventures

Underline Ventures, fondul de investiții de risc lansat de Bogdan Iordache (fondatorul How to Web), a încheiat primul său fond în valoare de 20 de milioane de dolari în 2023. Underline Ventures a fost lansat în 2022 cu Bogdan Iordache drept Solo GP. Obiectivul e să investească în peste 20 de startup-uri early stage, cu un tichet mediu de 500.000 de dolari.

Fondul are investitori dintre fondatori de companii tech, împreună cu lideri de business și surse internaționale de la așa-numitele funds-of-funds.

Până acum Underline Ventures a investit în 7 startup-uri din România, Croația, Serbia, dar și din Diaspora din Europa de Est, cu un focus pe verticale precum big data, Ai, cybersecurity, infrastructură de ecommerce.

Morphosis Capital

Morphosis Capital Fund I Cooperatief UA a fost lansat în decembrie 2018, cu un capital subscris de 50 de milioane de euro și un plan de investire a capitalului în companii antreprenoriale românești din domenii precum sănătate și wellness, tehnologie, producție industrială și servicii B2B.

Morphosis Capital investește între 5 și 10 milioane de euro în companii românești cu potențial ridicat de creștere din sectoare precum: servicii medicale, tehnologie, producție și servicii B2B, cu perspective de extindere internațională și EBITDA de minimum jumătate de milion de euro.

Primul fond al Morphosis Capital se concentrează pe domeniile de sănătate și wellness, patru dintre cele șase companii activând în aceste industrii: Medima Health, rețea de clinici specializate în imagistică și radiologie, Clinicile Dentare Dr. Leahu, cel mai mare lanț de clinici dentare din punct de vedere al distribuției geografice, Cronos Med, liderul pieței de medicină estetică, și lanțul de săli de fitness, Stay Fit Gym. DocProcess activează în domeniul tehnologiei, iar EMI oferă soluții şi servicii integrate pentru acces industrial.

ROCA X

ROCA X este un proiect destinat afacerilor la început de drum, susținând tinerii antreprenori cu idei revoluționare din zona de tehnologie, în stadiu de MVP sau prototip, cu viziunea de a avea un impact în societate și cu pasiunea pentru a transforma această dorință în realitate.

ROCA X este un brand Impetum Group, grupul românesc de investiții, format din reunirea celor 3 brand-uri: Agista, ROCA și ROCA X, dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business în oricare etapă din viața unei companii.

ROCA X este un venture capital de 12 milioane de euro, finanțat integral privat, care investește în startup-uri disruptive din tehnologie aflate la început de drum în faza de pre-seed și seed.

În decembrie 2021, echipa de management a ROCA X a devenit primul Administrator de fonduri de investiții alternative EuVECA din România, înregistrare ce îi va permite administrarea de portofolii de fonduri cu capital de risc de pe teritoriul Uniunii Europene, baza de funcționare fiind regulamentul Uniunii Europene privind fondurile europene cu capital de risc.

De la lansare și până în prezent, echipa ROCA X a susținut peste 25 startup-uri.

AGISTA

AGISTA este un fond de investiții de growth în curs de autorizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară, fiind un brand lansat de Impetum Group.

Cu specific de acționar minoritar, AGISTA investește tichete între 2-5 milioane euro și acționează ca un investitor ancoră, cu rol strategic, având reprezentant în board-ul companiilor din portofoliu și contribuind la dezvoltarea rapidă și sănătoasă a acestora.

Prin parteneriatul cu AGISTA, companiile beneficiază de soluții personalizate, ghidaj și networking, având alături un partener de creștere în perspectiva transformării în campion regional.

AGISTA investește în toate domeniile de activitate, dar urmărește preponderent industriile: IT&C, healthcare, reciclare și agritech. De la lansare și până în prezent, AGISTA a investit în Eplus Smart Energy, Dendrio Solutions, FORT, Top Tech, Bittnet Group și Centrokinetic.

Cleverage VC

Cleverage VC este un fond de investiții axat pe domeniul tehnologiei sănătății. Partenerii Cleverage sunt interesați să facă investiții seed între 200.000 de euro și 500.000 de euro, dar sunt deschiși să investească și pre-seed de până la 200.000 de euro sau chiar investiții din seria A, între 500.000 și 700.000 de euro.

Membrii fondatori ai Cleverage sunt unii dintre cei mai celebri antreprenori din IT și din domeniul sănătății din regiune și sunt dedicați să dezvolte domeniul complet al asistenței medicale.

Sparking Capital

Sparking Capital este un fond de investiții cu interes pe startup-uri early stage în faza de pre-seed și seed. Nu au o industrie specifică pe care se axează, dar preferă zona de internet consumer, marketing-tech, supply chain-tech, fintech, economie circulară și startup-uri tech care au un model de afaceri diferit și pregătit să se dezvolte rapid la nivel internațional.

Sparking Capital a obținut din partea Autorității de Supraveghere Financiară din România acordul de autorizare în calitate de fond de investiții alternativ, în vederea consolidării cadrului de funcționare pe piața locală de capital.

Din portofoliul Sparking Capital fac parte 12 startup-uri locale, care provin din verticalele travel-tech, consumer-tech, marketing-tech, fin-tech, prop-tech, automatizari inteligente, fitness-tech, tehnologie IA de recunoaștere a vorbirii, economie circulară. Printre acestea se regăsesc Questo, Evertoys, ProductLead, Symphopay, Bright Spaces, EcoTree, Instant Spaces, Bankata, Vatis Tech, Sypher, KFactory și Hyperhuman.

Fortech Investments

Fortech Investments este un investitor strategic cu fond privat 100% românesc și partener tehnologic pentru specialiștii din domeniile de producție, energie, medtech, fintech, automotive, real-estate.

La sfârșitul lui 2022, Fortech a fost achiziționat de Global Logic, astfel că Fortech Investments s-a transformat dintr-un fond de tip CVC (Corporate Venture Capital) într-un fond independent.

Printre startup-urile care se află în portofoliul Fotech se numără Licenseware, NRGI.ai, KFactory, Telios, precum și UpLyft din SUA.

La nivelul anului trecut, tichetele de investiții variau între 80.000 - 150.000 euro pentru runde pre-seed și 300.000 de euro - 400.000 de euro pentru runde late-seed.

Echipa Fortech Investments continuă să investească și în startup-uri care vin cu soluții de tipul SaaS care îi ajută pe comercianți să vândă în mai multe marketplace-uri, soluții end-to-end pentru

digital leasing și commercial real estate, un startup care automatizează analiza defecțiunilor pentru liniile de alimentare cu energie, cât și scaleup-uri care introduc inteligența artificială în

analizele medicale.

eMAG Ventures

eMAG Ventures este un program de investiții pentru companii de tehnologie care aduc inovații în produse și servicii adresate direct sau indirect clienților finali. Dincolo de finanțare, eMAG Ventures le oferă companiilor selectate know-how-ul acumulat pe parcursul a 20 ani de experiență acumulată de eMAG.

La nivel investițional, eMAG Ventures a realizat investiții în valoare de 500.000 de euro în Hilio, un furnizor de servicii de sănătate mintală și wellbeing în 2022, iar în total a investit 8 milioane de euro în startup-ul de economie circulară Flip.ro.

BCR Seed Starter

Spre finalul anului trecut, BCR a anunțat lansarea BCR Seed Starter, o subsidiară deținută integral de BCR, care este prima companie de capital de risc corporativ (CVC) înființată de o bancă din România.

BCR Seed Starter vrea să investească 5 milioane de euro în startup-urile de tehnologie în următorii ani.

Seed Starter va investi aproximativ 500.000 de euro în fiecare startup, pentru un procent în jur de 24,99% în acea companie. În primul an, adică 2024, Seed Starter vrea să investească în două startup-uri tech din România.

V7 Capital

V7 Capital este un holding de investiții specializat în finanțarea și dezvoltarea atât a startup-urilor, cât și a business-urilor mature din România. V7 Capital gestionează active în valoare de 13 miloane de euro.

Holdingul își propune să acționeze ca un cofondator implicat, care acordă atenție detaliilor și aduce plus valoare pentru companiile care își doresc să se dezvolte sau vor să se pregătească pentru listarea pe bursă.

Printre companiile în care holdingul a investit se numără Easy Sales, SEOmonitor, Holde Agri Invest (listată la bursă), SportGuru, Bere Zăganu, Ohvăz, SeedBlink.

TechAngels

TechAngels este un grup deschis de investitori privați interesați să susțină dezvoltarea startup-urilor din domeniul tehnologiei din România și din regiune. În acest moment, asociația are un număr de 140 de membri. Investitorii din grup sunt antreprenori sau specialiști C-level din companii multinaționale, cu experiență extinsă pe piața din România și din întreaga lume, în planificarea de business, dezvoltarea de produse, abordarea piețelor, vânzări, marketing.

În calitate de angel investors, membrii grupului asigură mentorat și consiliere pentru startup-urile selectate. În portofoliul TechAngels se află până acum peste 240 de startup-uri. Investițiile grupului în ecosistemul local de startup-uri au fost de aproximativ 40 de milioane de euro, în ultimii 10 ani.

În cadrul TechAngels decizia de investiție este individuală dar se constituie și alianțe de investiții atunci când proiectele prezentate conving mai mulți angel investors. Sumele investite în urma deciziilor individuale de către membrii TechAngels sunt completate cu experiența de business a investitorilor care au tot interesul să sprijine echipa, ajutând atunci când pot și este nevoie.

De cele mai multe ori când sunt mai mulți investitori, ei sunt reprezentați de către un lead investor care simplifică modul de comunicare dintre fondatorii startup-ului și investitori.

Growceanu

Growceanu este o comunitate de business angels, un grup de persoane care alocă cel puțin 50.000 de euro pentru investiții în startup-uri și sunt motivate să-și folosească banii, expertiza și network-ul pentru a sprijini antreprenori care schimbă lumea în bine.

Fondatorii Growceanu sunt antreprenori cu experiență care au creat comunitatea din dorința de a extinde misiunea investitorilor tip angel și de a fi alături de fondatorii la început de drum.

Growceanu se adresează în special investitorilor care dispun de un buget de investiții de 40.000 - 250.000 de euro pe parcursul a doi-trei ani și care vor să-și construiască un portofoliu de minim 8-10 startup-uri.

Comunitatea Growceanu include aproximativ 1.000 de persoane din această categorie, iar o parte dintre ei au investit în ultimii trei ani peste 2,2 milioane de euro în early stage startups.

Bravva Angels

Înființată în iulie 2022, Bravva Angels este o comunitate de peste 500 de membri cu experiență care doresc să devină business angels și să susțină cu prioritate start-up-uri fondate de femei sau de echipe mixte, prin investiții financiare, mentoring și educație. Investitorii din comunitatea Bravva investesc tichete între 5.000 de euro și 50.000 de euro.

Un interes deosebit este acordat soluțiilor digitale la probleme din domenii precum sănătate, educație, energie verde, mobilitate, productivitate, management financiar sau parenting.

În echipa de membri fondatori ai comunității se găsesc nume cu reputație în business și impact în societate, printre care Raluca Fiser, Sonia Nastase, Carmen Sebe, Nevenca Doca, Nina Bratfălean, Simona Lapușan, Carmen Ivan, Andreea Pipernea si Ana Maria Andronic, interesate să investească capital, timp și resurse ȋn startup-uri fondate de femei inovatoare și creative. Investitorii Bravva caută oportunităţi, sunt la curent cu tendinţele și sunt preocupați de viitor.

La mijlocul anului trecut Bravva Angels, comunitatea de investitori business angels care investesc ȋn start-up-uri scalabile, cu focus pe susţinerea fondatoarelor femei, anunța că o parte din investitorii din comunitate au investit aproape 800.000 de euro ȋn 8 companii de la ȋnfiinţarea sa.

Ȋn 2023 investitorii din Bravva au investit ȋn OutDID, Profluo, Spark School, Vintello, Zitamine, Vent D’Est, iar ȋn 2022 ȋn Glow2Go și Charger.ro, participând la runde de finanțare de tip pre-seed sau seed alături de fonduri de venture capital și de investitori business angel experimentaţi.

Din păcate, la finalul anului trecut startup-ul Glow2Go, platformă de servicii de înfrumusețare la domiciliu, și-a încheiat activitatea după 3 ani și jumătate de la lansare. Anunțul a fost făcut în scrisoare de reflecție a uneia dintre investitoarele de tip angel în acest startup, Ilinca Păun.

Ulterior, Ilinca Păun ne-a povestit într-un interviu ce a condus la închiderea companiei, ce a mers, ce nu a mers și care sunt lecțiile învățate în urma acestei relații angel investor - fondatoare.

Transylvania Angels Network

Membrii Transylvania Angels Network sunt oameni de afaceri cu experiență în investițiile de tip angel, care caută să investească la nivel pre-seed sau seed în startup-uri românești. Membrii contribuie la creșterea atât a startup-urilor, cât și a ecosistemului local, prin consiliere, mentorat și sprijin pentru afaceri.

Angajamentele de investiții de la un membru pot fi de până la 5.000 EUR/an și fiecare persoană ia propriile decizii de investiții.

Transylvania Angels Network a creat o rețea sustenabilă de angels în Cluj, Transilvania, România și mai departe de aceste granițe. T.A.N. este un brand sub umbrela Cluj Startups, o organizație non-profit înființată în 2012, cu misiunea de a sprijini ecosistemul local de startup-uri.

Până acum, membrii T.A.N au contribuit cu peste 3,5 milioane de euro în tranzacții de investiții în peste 30 startup-uri.

SeedBlink

SeedBlink este o platformă de investiții și de equity management dedicată start-upurilor tehnologice europene.

SeedBlink a co-investit în peste 100 de startup-uri tehnologice din peste 15 țări alături de o rețea de 75.000 de investitori (business angels, VC și parteneri strategici) din 92 de țări, conform raportului. Astfel, compania a mobilizat 250 de milioane de euro pentru startup-uri tehnologice.

Anul trecut, SeedBlink a introdus o serie de instrumente pentru sustinerea fondatorilor, printre care se numără Simulations (conceput pentru a oferi antreprenorilor o modalitate ușoară de a anticipa implicațiile financiare și de capital ale unor runde de finanțare potențiale, de la diluție până la impactul opțiunilor), Community Stars – reprezintă un nou tip de rundă de finanțare susținut de platforma de investiții, dedicat start-upurilor aflate la început de drum, absolvente ale acceleratoarelor de tehnologie și de afaceri.

Rōnin

Rōnin este o platformă de investiții care sprijină antreprenori locali și europeni să-și finanțeze ideile de afaceri indiferent de industria din care fac parte sau stadiul de dezvoltare la care se află.

Echipa Rōnin selectează companii inovatoare cu potențial de scalare, conform unei grile independente de evaluare, le sprijină în creșterea nivelului de pregătire pentru investiție, derularea campaniilor de finanțare și facilitarea accesului la investitorii de retail si nu numai.

Cu un prag minim de investiție de numai 100 de euro, oricine are oportunitatea de a investi în start-up-uri, sprijinind antreprenorii și ideile în care cred să atingă succesul.

Earlybird Ventures

Earlybird Venture Capital este un investitor de capital de risc axat pe companiile europene de tehnologie. Fondată în 1997, Earlybird investește în companii aflate în toate etapele de creștere și

dezvoltare. Printre cei mai experimentați investitori de risc din Europa, Earlybird oferă companiilor din portofoliul său nu doar resurse financiare, dar și sprijin strategic și operațional, precum și acces la o rețea de business internațională și la piețe de capital.

Earlybird gestionează diferite fonduri care vizează companii din Europa de Est și de Vest care creează tehnologii digitale, dar și furnizori de servicii de asistența medicală.

Cu peste un miliard de euro în administrare, șapte IPO-uri și 24 de exit-uri, Earlybird este una dintre cele mai cunoscute firme de capital de risc din Europa.

Endeavor Catalyst

Endeavor Catalyst este vehiculul de investiții al rețelei globale Endeavor. Capitolul local al Endeavor a fost lansat în 2021, cu scopul de a susține mediul antreprenorial local, prin acces la resursele de creștere și finanțare ale rețelei, sprijinind astfel fondatorii în scalarea la nivel internațional.

Până în prezent, Endeavor Catalyst are investiții în două companii românești, Druid și FintechOS.

În luna februarie 2022, VC-ul american a închis cel de-al patrulea fond, Endeador Catalyst IV, cu o dimensiune de 292 de milioane de dolari, portofoliul sub managementul Endeavor Catalyst ajungând la 500 de milioane de dolari. Fondul de investiții va continua să investească în companii din întreaga lume, inclusiv din România, care se alătură rețelei de antreprenori Endeavor.

OTB Ventures

OTB Ventures investește în cele mai bune companii tehnologice aflate în stadii timpurii de dezvoltare, care au ambiții globale și care utilizează resursele umane din Europa Centrală și de Est.

Fondul actual OTB de 100 de milioane de dolari are ca scop asigurarea finanțării de tip Series A pentru a sprijini antreprenori talentați să-și extindă afacerile la nivel global, menținând în același timp un puternic accent pe dezvoltarea tehnologiei.

Investițiile OTB includ Iceye, Cosmose, Minit, SpaceKnow, BabbleLabs, Segron și SilentEight, dar și în startup-uri românești precum Veridion sau FintechOS.

Eleven Ventures

Eleven Ventures este unul dintre cele mai importante fonduri ventures capital în stadiu incipient din Europa de Sud-Est, primele investiții în startup-uri fiind făcute începând cu anul 2012.

Fondul de investiții bulgar are peste 150 de investiții colective realizate în acești ani, iar echipa Eleven a jucat un rol esențial în catalizarea ecosistemului regional de startup. Eleven sprijină companiile de tehnologie pe patru direcții prioritare - fintech, healthcare, future of work, future of food.

Printre startup-urile în care Eleven a investit se numără Payhawk, Gtmhub, Dronamics, SMSBump, Kanbanize și Nitropack.

Launchub Ventures

Launchub Ventures este un alt fond de capital de risc din Bulgaria ce investește în companii de tehnologie din regiune, cu focus pe rundele de seed și Series A.

Tichetele pe care partenerii fondului, ce este activ din 2012, variază între 300.000 de euro și 3 milioane de euro. În prezent, Launchub Ventures este la cel de-al treilea fond, cu o dimensiune de 74 de milioane de euro, dedicat fondatorilor aflați la început de drum.

Credo Ventures

Credo Ventures este un fond de investiții cu capital de risc fondat în Cehia în 2010, ce pune accent pe investiții în startup-uri din Europa Centrală și de Est, și care dispune de 75 de milioane de euro în cel de-al patrulea fond.

Credo a construit un portofoliu de peste 60 de companii în țări precum Polonia, Republica Cehă, Ungaria, România, Croația, Bulgaria, Moldova, Serbia, Slovenia și are un istoric de exituri din peste 12 companii, fie prin IPO-uri sau vânzarea portofoliului de acțiuni către companii precum Oracle, Cisco sau Miro.

Ondrej Bartos și echipa sa de la Credo Ventures au susținut, de asemenea, doi unicorni din regiunea noastră, liderul RPA din România, UiPath, și platforma globală de management de produse din Republica Cehă, Productboard.

Cu Ondrej Bartos am povestit pe larg despre investiții și relația dintre oamenii din venture capital și fondatorii de startup-uri în podcast-ul Work in Progress.

Dacă vreți să descoperiți mai multe detalii despre evoluția ecosistemului românesc de startup-uri din ultimii 33 de ani, urmăriți documentarul nostru, Romanian Startups: Roaring Tigers of Europe.