Germania nu e prima țară care folosește o asemenea aplicație. Italia, Polonia și Letonia au lansat deja. Cum funcționează?

Aplicațiile folosesc bluetooth pentru a măsura distanțele și timpul pe care îl petrec oamenii unul în apropierea celuilalt și îi avertizează dacă unul dintre ei ar putea să fi intrat în contact cu o persoană pozitivă.

Aplicația se folosește de capacitățile pe care le-au implementat Apple și Google în telefoanele și sistemele lor de operare, într-o colaborare pentru a ajuta la limitarea impactului. Folosirea acestor tehnologii ajută la menținerea intimității.
Citește mai mult aici despre tehnologia Apple și Google.
Conform SAP, într-un interviu pentru Bloomberg, 15% din populația Germaniei a descărcat deja aplicația, iar aceștia spun că de la 15%, împreună cu măsuri de distanțare și măști, poate ajuta la limitarea contactului. În plus, aplicația are o acuratețe de 80% pentru a măsura dacă ești mai aproape de 2 metri de cineva mai mult de 15 minute.

Specialiștii au fost surprinși de succesul unei asemenea aplicații, mai ales într-o țară ca Germania, unde intimitatea digitală este foarte importantă pentru oameni.

Ce face aplicația mai exact? Să zicem că ai aplicația, dar și eu o am. Dacă eu mă îmbolnăvesc de coronavirus, atunci toți userii care au fost în apropierea mea mai mult de 15 minute (la mai puțin de 2 metri) vor fi avertizați pentru a veni să facă test Covid-19. Astfel, se poate încetini răspândirea comunitară a coronavirusului, situație în care ne aflăm și astăzi în România.

Această aplicație e una care vine să prevină pe termen mediu și lung, în continuare esențial fiind să menținem o distață socială de 2 metri unul față de celălalt și să purtăm mască în permanență în spațiile închise, în mijloacele de transport în comun și chiar și pe stradă, dacă te simți mai în siguranță așa.