Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Huawei Mate 40 Pro tocmai ce a fost anunțat și e un telefon superb din orice punct de vedere. Haideți să vedem, mai întâi, cum arată.

Cu un corp din sticlă și metal, Huawei Mate 40 Pro se simte excelent în mână. Datorită ecranului curbat spre margini, ai senzația că ții în mână un gadget făcut dintr-o singură bucată de sticlă. Cel mai important element de design este camera principală cvadruplă cu lentile așezate concentric pe centru-sus. E ceva ce nu am mai văzut la alte smartphone-uri și e o soluție elegantă pentru dispunerea celor 4 senzori de pe spate. Păstrează elemente de la Mate 30 Pro, dar le îmbunătățește estetic. Smartphone-ul este un pic mai mare decât Huawei P40 Pro, lucru care se datorează display-ului mai mare, și este rezistent la apă și la praf. Pe orice parte l-ai intoarce, arată excelent și e unul dintre cele mai frumoase telefoane lansate anul acesta, în opinia mea. Versiunea primită de mine la test este Mystic Silver și oferă un spectacol de culori greu de reprodus în cuvinte. Are și butoane fizice de power și volum, dar nu are jack. Totuși, singurul lucru pe care sunt sigur că unii i-l vor reproșa este notch-ul din display, similar cu cel de pe P40 Pro, dar eu sunt deja obișnuit cu el și nu mi se pare că încurcă la vizionarea de conținut.

Display și sunet

Și dacă tot am pomenit despre display, haideți să vorbim despre el mai în detaliu.

Ecranul de pe Huawei Mate 40 Pro te uimește. Are o diagonală mare, de 6,76 inch și este de tip OLED cu rezoluție 2772x1344. Are o rată de refresh de 90Hz și e cel mai atrăgător display folosit până acum de Huawei pe un smartphone. Bineînțeles, senzorul de amprente e sub display și merge bine, iar deblocarea facială funcționează perfect mulțumită senzorului ToF de lângă camera de selfie. Per total, ecranul e perfect pentru iubitorii de multimedia și oferă o suprafață suficient de mare pentru multitasking cum numai pe EMUI poți face.

Și tot legat de multimedia, merită menționate și difuzoarele stereo poziționate pe marginile superioară și inferioară. Mate 40 Pro oferă un sunet puternic, cu bass prezent și înalte clare. E clar un smartphone și pentru multimedia.

Specificații, autonomie și performanțe Huawei Mate 40 Pro

Și acum să vedem ce se află și sub ecran și să vorbim despre specificațiile tehnice.

Dotat cu noul procesor Kirin 9000 realizat pe o arhitectură de 5nm, Huawei Mate 40 Pro e o bestie din punct de vedere al performanțelor. E probabil cel mai rapid smartphone cu Android de pe piață și asta o simți încă din primele clipe de utilizare. Nu există joc care să-i facă vreun fel de probleme, sau vreo aplicație care să agațe. Totul merge instant. Procesorul este ajutat de o memorie RAM de 8GB, iar spațiul de stocare este de 256GB și poate fi extins printr-un card special NanoMemory. Bateria de 4400 mAh ar trebui să îi țină aproape două zile pe utilizatorii moderați, având în vedere eficiența energetică a procesorului, dar se încarcă ultrarapid, la 66W prin încărcătorul inclus în cutie și la 40W printr-un încărcător wireless rapid.

Sistem de operare, funcții și interfață

Merită să vorbim un pic și despre sistemul de operare și despre funcțiile unice, înainte de a trece la camerele foto.

Huawei Mate 40 Pro vine cu Android 10 din cutie, fără servicii Google, dar cu EMUI 11 și cu Huawei Mobile Services și magazinul AppGallery. Alături de AppGallery mai ai și motorul de căutare Petal Search preinstalat, care te ajută să găsești orice e de interes pentru tine, inclusiv aplicații care nu sunt prezente încă în magazinul oficial. Majoritatea aplicațiilor de interes le găsești pe căi oficiale, pentru restul există alternative și o spun în calitate de utilizator de P40 Pro fără GMS. Eu mi-am portat toate datele de pe Huawei P40 Pro pe Mate 40 Pro prin funcția Phone Clone, iar 39 de GB de date, fotografii și aplicații au fost transferate în doar 9 minute. După aceste 9 minute, aveam toate aplicațiile de care aveam nevoie, toate contactele, dar și toate pozele făcute cu telefonul anterior.

Despre EMUI 11 am vorbit pe larg într-un articol pe site-ul start-up.ro, dar merită amintit că vine cu funcții speciale de productivitate și multitasking. Aplicația de Notepad te ajută să transcrii orice text fotografiezi și să iei notițe în multe moduri, dar poți avea și până la 3 aplicații deschise simultan pe ecran, pentru multitasking la un alt nivel. Evident, poți conecta Mate 40 Pro la un monitor pentru a folosi modul de Desktop, dar ai și funcția Multi Screen Collaboration care îți permite să controlezi smartphone-ul de pe laptopul MateBook și să transferi fișiere în timp real de pe un dispozitiv pe altul prin drag and drop, să folosești difuzoarele laptopului pe post de speaker în apeluri, să îți citesti SMS-urile și așa mai departe. E o integrare cross-device pe care nu o vei mai vedea la alte companii care fac smartphone-uri cu Android.

Mate 40 Pro vine și cu o serie de Air Gestures. Poți scrolla, poți pune pauză melodiilor sau poți pune un apel pe speaker fără a atinge smartphone-ul și aceste funcții cu toate că nu vor uimi multă lume, sunt nice to have.

Camere foto-video Mate 40 Pro

Acum să trecem la camere și să vedem de ce Huawei Mate 40 Pro e printre cele mai bune smartphone-uri pentru fotografiat și filmat.

Huawei ne-a obișnuit deja cu lentile și senzori capabile de fotografii incredibile. Acum, Mate 40 Pro păstrează unii senzori de la P40 Pro, însă aduce capacități video la cel mai înalt nivel. Avem un senzor principal de 50MP stabilizat optic, unul cu lentile telefoto cu zoom 5Xde 12MP, stabilizat și el, și unul de 20MP cu lentile ultrawide. Ce știe să facă Mate 40 Pro cu acești senzori? De toate. Fotografiile ies excelent și ziua, dar și la lumină foarte scăzută, portretele sunt absolut excelente, fotografiile cu zoom ies detaliate, iar range-ul dinamic e ridicat.

Din punct de vedere al filmării, Huawei Mate 40 Pro aduce îmbunătățiri față de P40 Pro, dar și noi moduri. Stabilizarea este excelentă și acum există și un mod numit Steady Shot care folosește stabilizarea optică a lentilelor în combinație cu o stabilizare asistată de Inteligența Artificială pentru un efect excelent. Smartphone-ul filmează 4K la 60 de cadre pe secundă cu toate camerele, full HD la 60 sau 30 de cadre pe secundă. Bineînțeles, există și moduri de super slow-mo la 960 de cadre pe secundă în full HD, pentru cei care vor să își exerseze creativitatea. Apropo de creativitate, ai și un mod Story Creator care îți permite să realizezi montaje dinamice și simpatice. Mai multe despre camera principală vom vorbi în review-ul extins.

Trecând la camera frontală, aceasta are 13MP și se descurcă foarte bine în orice condiție de lumină, dispunând și de un mod nocturn, iar potretele cu Bokeh se văd excelent mulțumită senzorului ToF integrat. Ai posibilitatea de a face selfie-uri și în format ultra-wide, pentru cele mai reușite selife-uri de grup, dar și pentru cele mai bune sesiuni de vlogging.

Concluzie

Huawei a lansat unul dintre cele mai impresionante smartphone-uri de anul acesta. Mate 40 Pro e un smartphone superb, cu performanțe imbatabile la toate capitolele. Da, în continuare nu are serviciile Google și Google Play, dar pentru mine deja nu mai e un factor care să mă influențeze.