Săptămâna trecută, cei de la publicația Tech.eu au urmărit 40 de finanțări în valoare de peste 308 milioane de euro, precum și fuziuni și achiziții din Europa, inclusiv Rusia, Israel și Turcia. Aceștia au făcut o analiză pentru prima jumătate a anului 2018, iar concluzia lor a fost că este un an solid și stabil pentru finanțările tech din Europa. Mai exact, startup-urile tech din Europa au atras investiții în valoare de 11,6 miliarde de euro în prima jumătate a anului.

Startup-urile din industria de fintech și tehnologii medicale sunt în fruntea clasamentului la finanțare din partea fondurilor europene, acestea fiind cele care au atras cele mai multe și mai mari runde de investiții. Având în vedere că aceste industrii cu cerere și inovare constantă, nu este surprinzător faptul că startup-urile continuă să aducă noi soluții pe piață.

Fintech a acumulat 1,8 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2018. Cele mai mari runde includ investiția în aplicația bancară Revolut, care a ridicat 215 milioane de euro. Startup-urile de tehnologie medicală au primit investiții în valoare de 1,5 miliarde de euro, cele mai importante fiind Oxford Nanopore Technologies, cu 112 milioane de euro, și BenevolentAI, care a primit 98 de milioane de euro.

Pe poziția a treia la finanțări este industria de transport, un domeniu în continuă creștere. Acesta a atras sume mari în ultimii ani, în special de către startup-uri de ride-sharing și marketplace-uri online de mașini. Cei din transporturi au atras investiții majore, de 1,4 miliarde de euro, în prima a jumătate a anului. Auto1 Group, marketplace-ul german cu mașini second-hand, a primit 460 de milioane de euro de la Softbank. Aplicațiile de taxi, inclusiv Taxify din Estonia, și Cabify din Spania, au ridicat aproximativ 150 de milioane de euro. De altfel, Taxify a devenit unicorn de curând, fiind evaluat la peste 1 miliard de dolari.

Industria de alimente și modă au scăzut în ultimii doi ani, în schimb au crescut semnificativ investițiile în startup-uri de pe piața de securitate cibernetică, cele care oferă instrumente de securitate și pentru dezvoltatori.

În ansamblu, publicația a concluzionat că industria de transport a cunoscut o creștere sporită în ceea ce privește a investițiilor din partea fondurilor de capital. Atenția investitorilor a trecut de la alimente, fashion și muzică și s-au orientat către securitate cibernetică, pe măsură ce crește și numărul breșelor de date și a amenințărilor virtuale la adresa organizațiilor. Așadar, pentru investitori, devin tot mai atractive startup-urile care produc soft-uri pentru dezvoltarea afacerilor, cum ar fi cele de birou și analiză.