Suntem aproape de mijlocul lui februarie, așa că putem considera că anul este abia început. Și dacă v-ați propus ca în acest an să lansați un startup, sau un IMM, avem pentru voi câteva propuneri de idei de afaceri care v-ar putea ajuta să luați o decizie inspirată de business.

Deși 2019 este abia la început, după cum spunea, startup-urile europene au avut niște zile foarte bune. Din ianuarie și până acum au reușit să atragă finanțări în valoare de 700 de milioane de euro, iar printre ideile de afaceri în care s-a investit a fost și un startup românesc – TypingDNA a primit încă 1,5 milioane de euro.

Sumele au variat de la câteva sute de mii de euro la câteva zeci de milioane de euro (și chiar 100 de milioane de euro), iar domeniile au variat și ele de la medtech, la platforme de recrutare, startup-uri fitnech, sau proptech.

Am strâns o listă scurtă a startup-urilor care au primit cele mai mari finanțări de la care te poți inspira pentru idei de afaceri de milioane.

Raisin (Berlin)

Startup-ul german Raisin este un marketplace care oferă soluții de investiții și economii clienților băncilor. A anunțat pe 6 februarie o investiție în valoare de 100 de milioane de euro, sumă care a dus nivelul total de finanțări la 175 de milioane de euro.

MarketInvoice (Londra)

MarketInvoice este un fintech cu sediul în Londra, fondat în 2011. Startup-ul, care a primit 63 de milioane de euro în luna ianuarie, dezvoltă o soluție similară cu cea a românilor de la Instant Factoring, fiind, însă, la acest moment cea mai mare platformă europeană de micro-finanțare pentru IMM-uri: transformă în lichidități a facturile aflate la termen.

Contentsquare (Paris)

Este un startup fondat la Paris în 2012 care folosește inteligența artificială pentru a crește interacțiunea cu clienții și pentru a îmbunătăți ratele de conversie în cazul magazinelor online. Francezii au anunțat la finalul lunii ianuarie o rundă de finanțare în valoare de 52,5 milioane de euro, ducând totalul investițiilor primite la 107 milioane de euro.

Personio (Munchen)

Personio este un startup activ pe segmentul de HR, care le permite companiilor mici și mijlocii să-și digitalizeze procesele de recrutare. Startup-ul care a ridicat acum 35 de milioane de euro, a mai fost finanțat în 2017 cu 10,5 milioane de euro. Personio are peste 1.000 de clienți din 35 de țări.

HighLife (Paris)

HighLife este un startup activ în domeniul medical (în special pe zona cardio), primind în ianuarie 2019 o finanțare în valoare de 32 de milioane de euro.

Mai exact, compania dezvoltă un tratament destinat pacienților care suferă de regurgitare mitrală (cunoscută și ca insuficiență mitrală sau incompetența mitrală, aceasta este o valvulopatie ce se caracterizează prin refluarea – regurgitarea - sângelui din ventriculul stâng în atriul stâng în timpul sistolei, ca urmare a închiderii incomplete a orificiului mitral). Netratată, această boală poate conduce la insuficiență cardiacă.

Featurespace (Cambridge)

Startup-ul din Marea Britanie a primit în acest an 30 de milioane de euro. Featurespace este o platformă care previne fraudele din sistemul bancar sau din sectorul asigurărilor. Compania a fost fondată în 2008 și lucrează cu 17 bănci din întreaga lume pentru a preveni fraudele.

Mimiro (Londra)

Mimiro a reușit să obțină o finanțare în valoare de 26 de milioane de euro pentru a-și extinde prezența platformei de machine learning care ajută la analiza riscului de existență a unor infracțiuni economico-financiare. Compania, fondată în 2014, are deja peste 350 de clienți din Statele Unite, Europa și Asia.

Cluno (Munchen)

Startup-ul din Munchen a făcut anunțul referitor la primirea unei finanțări în valoare de 25 de milioane de euro pe 7 februarie. Cluno oferă un abonament digital pentru persoanele care vor să-și închirieze o mașină, în loc să o cumpere, iar tot procesul de închiriere a mașinilor se realizează online, prin intermediul unei aplicații.

Startup-ul a fost fondat în 2017 și a mai primit o finanțare în valoare de 32 de milioane de euro.

Vedeți aici care au fost startup-urile europene care au fost finanțate, în total, cu 700 de milioane de euro de la începutul acestui an.