Ideile de afaceri sezoniere au avantajul că sunt puține șanse de a eșua și nici nu sunt costisitoare. Dacă tot suntem în plină vară, nu ai cum să dai greș cu un stand de răcoritoare sau articole pentru plajă. În același timp, unele afaceri le poți menține pe tot parcursul anului, chiar dacă vor aduce venituri mai mici. Iată zece idei de afaceri pe timp de vară pentru care nu ai nevoie de bani mulți.

Food truck

Afacerile de tip food truck devin tot mai populare în România, fiind organizate chiar și festivaluri cu tematică de street food. Poate fi o idee de afacere bună pe care să o pornești vara întrucât nu necesită costuri la fel de mari precum în cazul unui restaurant și oferă o experiență mai autentică, diferită de ceea ce eram obișnuiți până acum când venea vorba de mâncat în oraș. Cele mai populare opțiuni pentru un food truck sunt burgerii, clătitele sau, mai nou, cartofii prăjiți. Totuși, înainte să pornești o astfel de afacere, trebuie să te asiguri că te-ai pus la punct cu ce este product market fit și vii cu ceva nou, pentru care oamenii ar renunța la confortul din restaurantele clasice.

Pentru inspirație, citește povestea Cubano Food Truck, rulota cu sandvișuri spectaculoase pentru tinerii urbani ai Capitalei, dar și despre business-ul Circus Pub, care face acrobații culinare cu un food truck axat pe burgeri.

Butic cu articole de plajă

Odată cu deschiderea sezonului estival, nu ai cum să dai greș cu un butic cu articole de plajă, mai ales dacă îl deschizi pe litoral sau în drum spre mare. Gama de produse pe care le poți avea în comercializare poate fi una destul de largă, pornind de la ochelari de soare, costume de baie, șlapi și pălării, până la mingi, șezlonguri, prosoape și terminând cu creme, încărcătoare pentru telefon sau produse de igienă.

Instalare aer condiționat

Chiar dacă nu te pricepi tu la instalarea aparatelor de aer condiționat, poți angaja specialiști în domeniu, iar tu o să te fii cel care se ocupă de găsirea clienților, trimiterea instalatorilor la domiciliu și echiparea corespunzătoare. Aceasta idee de afacere cu instalare de aer condiționat poate fi una destul de profitabilă vara.

Tururi ghidate

Fie că ești localnic, fie că locuiești de mult timp în zonă și ai aflat tot ce are de oferit inedit, dacă îți place să iei orașul la pas și să povestești oamenilor despre ceea ce te impresionează, poți să organizezi faci pe ghidul și să organizezi tururi ghidate pentru străini. În perioada caldă a anului numărul turiștilor crește semnificativ, iar tu poți profita pe seama asta și să faci o mică afacere. Îl poți considera un fel de freelancing, fiind o activitate pe care să o faci atunci când dispui de timp.

Stand cu limonadă/ înghețată

Aceasta este una dintre ideile de business clasice, dar a devenit așa pentru un motiv. Poate fi ușor de pus în practică, nu ai nevoie de un buget mare și nici nu ai nevoie de cunoștințe tehnice sau de business. În schimb, poate fi o rețetă de succes pentru sezonul estival. Dacă vrei să îl duci la un alt nivel, poți să-ți iei licență ca să vinzi alcool și să instalezi chiar o mică terasă unde adulții pot să se bucure de băuturi în zilele fierbinți de vară.

Vezi pe pagina următoare mai multe idei de afaceri pe timp de vară pentru care nu ai nevoie de bani mulți.