UPDATE: Puteți urmări evenimentul de lansare iPhone XS, XS Max, XR live text aici.

UPDATE: Numele iPhone XS, iPhone XS Max și iPhone XR au fost confirmate înainte de lansare chiar de către Apple. Deci nu mai vorbim despre iPhone 9 sau iPhone XC, ci despre iPhone XR.

---

Cu numai o zi înainte de lansarea noilor iPhone-uri, facem o retrospectivă a tuturor zvonurilor pe care le-am auzit până acum despre noile modele de smartphone-uri Apple.

Anul 2018 va fi unul important pentru Apple, dacă este judecăm după zvonurile apărute. Mai exact, compania din Cupertino ar urma să lanseze o gamă întreagă de telefoane. Vorbim despre trei modele, gândite pentru nevoi și bugete diferite, modele menite să continue filosofia de design folosită prima dată de către Apple pe iPhone X.

iPhone 9 sau iPhone XC? iPhone XS și XS Max?

Cele mai multe zvonuri, auzite încă din prima parte a anului, fac referire la numele dispozitivelor. Am auzit diverse variante până acum și există surse apropiate companiei care au declarat că Apple a avut probleme cu numele. E ciudat că gigantul nu și-a dat seama că ar putea fi problematic pe termen lung să lansezi iPhone 8 și iPhone 10 în cadrul aceluiași eveniment.

Se pare, totuși, că numele vor rămâne acestea: iPhone XS, iPhone XS Max și iPhone XC. iPhone XC ar fi urmașul lui iPhone 8, deci iPhone 9, iPhone XS ar fi urmașul lui X, iar iPhone XS Max ar fi varianta Plus a lui XS. Complicat nu?

Anul 2018 ar marca, astfel, două momente importante în istoria Apple: renunțarea la numere romane și înlocuirea Plus cu Max. Să vedem, totuși, dacă Apple nu s-a răzgândit în ultimul moment și telefoanele vor avea alte nume în momentul lansării.

Suficient despre denumiri, să vedem și câteva specificații.

Specificații și performanțe iPhone XS

iPhone XS, urmașul X-ului de anul trecut, va fi modelul ”mid-range” al Apple de anul acesta, înlocuind 8 Plus ca nivel de preț. Va veni, cel mai probabil, cu un display cu notch cu diagonală de 5,8 inch și rezoluție 2.436x1125 de pixeli.

Va rula cu siguranță sistemul de operare iOS 12 și va folosi procesorul Apple A12 care va avea șase nuclee. Memoria RAM va fi de 4GB și iPhone XS va fi disponibil în trei versiuni de spațiu de stocare: 64, 256 și 512GB, dacă zvonurile se vor adeveri.

Camera foto principală va fi duală, de 12+12MP și va ști să facă fotografii de tip portret și clipuri video 4K stabilizate optic la 60 de cadre pe secundă. Camera frontală va avea 7MP și va folosi și senzorul Face ID. Bateria de 2.716 mAh se va putea încărca wireless. Vorbim, deci, despre un iPhone X ușor îmbunătățit care nu va aduce foarte multe noutăți, lucru cu care Apple ne-a obișnuit pe parcursul ultimilor ani.

Specificații și performanțe iPhone XS Max

Dacă zvonurile pe care le-am văzut până acum se vor adeveri, iPhone XS Max, ”flagship-ul” Apple pentru anul 2018-2019 va aduce o singură noutate cu adevărat importantă. Mai exact, specificațiile ar fi identice cu cele ale iPhone XS, dar ecranul va fi considerabil mai mare. Cât de mare?

Informațiile neverificate care au circulat până acum pe internet vorbesc despre faptul că Apple va folosi un display de 6,5 inch, iPhone XS Max devenind un competitor direct pentru telefoane precum Samsung Galaxy Note 9 sau Huawei Mate 20 Pro. O altă diferență va ține de capacitatea bateriei și s-ar putea să fie diferențe și în ceea ce privește spațiul de stocare.

Specificații iPhone 9/iPhone XC

iPhone 9 sau iPhone XC va fi modelul entry-level al Apple. Va fi și singurul smartphone cu o singură cameră foto principală lansat anul acesta. Va avea ecranul mai mare decât iPhone XS, dar mai mic decât cel al iPhone XS Max și va integra tehnologia de deblocare Face ID. Va beneficia și de încărcare wireless, de rezistență la apă și va implementa majoritatea tehnologiilor noi arătate de Apple anul trecut.

Totuși, va folosi procesorul Apple A11, de generație anterioară, iar ecranul de 6,1 inch va fi de tip IPS, nu OLED, ca în cazul celorlalte două modele. Memoria RAM va fi de numai 3GB, iar spațiul de stocare va fi de 64 sau 256GB, potrivit unor zvonuri.

Data de lansare a noilor iPhone-uri

Evenimentul de prezentare a noilor telefoane Apple va avea loc pe 12 septembrie, la ora 20.00 a României și va putea fi urmărit live pe site-ul companiei. De regulă, telefoanele ajung la precomandă la numai câteva zile după prezentare, deci pe 14 septembrie iPhone XS, XS Max și XC vor putea fi comandate. Ele vor ajunge la posesori la o săptămână după, adică pe 21 septembrie, și tot atunci vor fi oficial și în magazine.

Prețurile iPhone XS, XS Max și iPhone 9

S-au vehiculat multe zvonuri pe tema prețurilor noilor smartphone-uri Apple. Și, cu toate că piața era îngrijorată că Apple ar putea crește și mai mult prețurile anul acesta, se pare că nu așa vor sta lucrurile.

Astfel, având în vedere că vor fi lansate tot trei smartphone-uri, iPhone 9 sau iPhone XC va costa la fel ca iPhone 8, XS va avea același preț cu 8 Plus, iar iPhons XS Max va avea același preț ca iPhone X de anul trecut.

Preț iPhone XS, XS Max și XC în România

QuickMobile a listat deja noile iPhone-uri pe site în urmă cu câteva zile - dintr-o eroare sau dintr-o tentativă de marketing nu tocmai etică. Având în vedere că distribuitorii de electronice primesc din timp informațiile ce țin de specificații și preț și că respectivul magazin online a mai fost sursa unor leak-uri în ultimii ani, putem lua de bune detaliile legate de prețurile noilor iPhone-uri în România.

Prețul iPhone 9/XC în România

64 GB – 3.799 lei

256 GB – 4.599 lei

Prețul iPhone Xs în România

64 GB – 4.849 lei

256 GB – 5.649 lei

512 GB – 6.499 lei

Prețul iPhone XS Max în România

64 GB – 5.399 lei

256 GB – 6.199 lei

512 GB – 6.999 lei

Merită menționat că la momentul redactării acestui articol cei de la QuickMobile au dezactivat opțiunea de precomandă pentru noile iPhone-uri și au ascuns și prețurile, dar paginile telefoanelor sunt încă active. Un exemplu poate fi văzut aici.

Zvonuri diverse iPhone XS - Culori și construcție

După cum am văzut, noile iPhone-uri nu vor aduce foarte multe noutăți. Vor avea performanțe mai bune și ecrane mai mari, camerele vor fi mai performante în lumină scăzută și e posibil să vedem o serie de noutăți la partea de software. Totuși, pentru a aduce ceva nou, care să ia ochii, Apple s-ar putea să vină cu o gamă nouă de culori pentru iPhone XS, XS Max și XC. Mai exact, se vorbește despre iPhone-uri roșii și albastre, precum și despre iPhone-uri cu cadre de aceeași culoare (auriu, de exemplu) cu restul corpului. Se mai zvonește și că iPhone-ul mai ieftin va folosi un cadru din aluminiu, nu din oțel, ca restul telefoanelor Apple.

Pe 12 septembrie vom afla exact ce e mit și ce e fapt și vom vedea care dintre aceste zvonuri se vor adeveri. Rămâneți pe start-up.ro pentru a afla toate detaliile despre aceste telefoane după lansarea oficială.