Cei de la eComJobs, platformă care oferă servicii de promovare a anunțurilor de recrutare pentru magazinele online și agențiile de digital, au asociat câteva dintre joburile care există acum și tendințele din piață și fac niște previziuni în materie de joburi de viitor. Fondatorii eComJobs s-au numărat printre cursanții ediției de toamnă a taberei de antreprenoriat și leadership Startup Your Life, pe care am organizat-o între 11 și 14 octombrie la Poiana Brașov.

Dresor de roboți

În viitor, când vom spune că suntem înconjurați de fiare neîmblânzite, chiar ne vom referi la metale, adică la roboți. Pentru a îmblânzi aceste armate de necuvântătoare, în locul micilor recompense gastronomice folosite pentru animale, vom folosi un limbaj cunoscut chiar și în zilele noastre – programarea. Comenzile precum „șezi” sau „culcat” vor fi uitate și înlocuite de funcții procedurale de tipul „sit_down(true)”, iar cei capabili să scrie astfel de cod vor fi indispensabili.

Crypto Contabil

Bitcoin, wallet sau fork sunt termeni cu care contabilii viitorului vor lucra așa cum lucrează astăzi cu bilanțuri, amortizări sau bilete la ordin. Adio mișmașuri pentru că întreaga activitate va fi disponibilă pe Blockchain și odată înregistrată o acțiune, va rămâne in istoric pentru totdeauna. Mersul la ANAF va deveni ca mersul la muzeu, doar pentru a-ți aduce aminte de vremurile în care campai 2-3 zile pentru a depune o declarație.

Ghicitorul în date

Dacă e ceva ce în viitor nu îi va lipsi unui magazin online, acestea sunt datele. Date despre interesele și locația vizitatorilor, despre istoricul clienților sau despre activitățile concurenților. Cei responsabili de performanța reclamelor online și a ratei de conversie trebuie să fie capabili să citească în globul de cristal al datelor și să identifice nevoile oamenilor chiar înainte ca aceștia singuri să le descopere.

Lista completă a celor zece joburi de viitor o găsiți aici, precum și mai multe recomandări de locuri de muncă publicate de angajatori pe platforma eComJobs.