Programul este condus de către grupul de companii japonez Human Resocia și va beneficia de consultanță din partea Wise Finance Solutions, companie specializată în atragerea fondurilor europene, condusă de Bogdan Hossu.

Programul va fi scalat la nivel european, România urmând să devină centru de operațiuni pentru întregul continent. Human Resocia va oferi studenților români și europeni suport în învățarea limbii nipone și contracte de muncă în Țara Soarelui Răsare pe o perioadă de trei ani de zile. Contractul va fi încheiat pentru Japonia, dar va exista un parteneriat cu Guvernul României ca o parte din taxele plătite de angajații români în Japonia să se întoarcă în România, prin intermediul Wise Solutions.

Primul pas al programului este stabilirea de parteneriate și cu Universitățile de la noi. Pe lângă cursurile obișnuite din programul facultăților, studenții vor învăța și limba japoneză, timp de un an. Pentru a facilita adaptarea, se va face transferul unui plan de învățământ specific, pentru ca studenții să învețe despre cultura și modul de gândire japonez.

Condiții de eligibilitate

Din fiecare universitate vor fi selectați circa 20-30 de studenți, urmând ca în total să intre în program 100-120 de studenți care să învețe limba japoneză. Programul se adresează, în principal, studenților din anul II. La finalului cursului de învățare, studenții vor trece un test de abilități tehnice și de limbă japoneză. Ulterior, circa jumătate dintre aceștia vor primi contracte de muncă în Japonia.

Candidații trebuie să aibă un nivel suficient de avansat încât să poată conversaționa în limba japoneză. De asemenea, ei trebuie să dea dovadă de adaptabilitate la o cultură nouă, respectiv, cea japoneză. De aceea, pe lângă cursurile clasice de japoneză, unde vor învăța limba, vor beneficia și de videoconferințe unde să interacționeze cu persoane din Japonia. „Fiind o țară insulară, poporul japonez s-a dezvoltat mult singur în acea zonă, de aceea pentru noi este important să găsim candidați care să se adapteze ușor la această cultură. În plus, Japonia este o țară sigură și potrivită pentru adaptarea la cultura asiatică”, afirmă oficialii prezenți la eveniment.

Prima serie de studenți ar urma să plece peste 18 luni.

Distanța, costurile și cultura nu mai sunt impedimente

Câteva dintre îngrijorările formulate de către cei prezenți în sală au fost distanța mare dintre cele două țări, România și Japonia, costurile pentru angajați, precum și diferențele culturale majore.

În ceea ce privește distanța, oficialii japonezi o văd, mai degrabă, ca pe o garanție că românii se vor întoarce acasă, deși sună paradoxal. „Cei care lucrează în țări din proximitate, au posibilitatea să se întoarcă mai des acasă, dar niciodată definitiv. În același timp, Japonia este o țară mai îndepărtată, iar românii vor fi tentați să-și dorească să se întoarcă. Japonia nu va bloca resursele umane ale României.”

Costurile vor fi acoperite de către partea japoneză, oferind condiții potrivite cu nivelul de trai de acolo. S-au gândit la diverse moduri prin care i-ar putea ajuta pe angajați pentru a se acomoda acolo, inclusiv să-i ajute să-și caute o locuință.

Nici diferența culturală nu este văzută ca un impediment, ci dimpotrivă. Potrivit unui sondaj realizat de companie, cultura este unul dintre aspectele preferate ale românilor. „Am întrebat români care s-au relocat în Japonia care sunt îngrijorările lor cele mai mari. Diferența culturală era printre cele mai importante. Am repetat studiul la finalul programului și am descoperit că aceasta a devenit partea cea mai bună a experienței lor. Au fost încântați să cunoască oameni și o cultură nouă.”

Un alt beneficiu al programului este faptul că angajații nu se vor plafona pe un singur domeniu, ci vor avea oportunitatea să lucreze pe mai multe zone, cum ar fi tehnologia 5G sau cea pentru mașini autonome, subiecte actuale, de altfel.

Potrivit celor prezenți la eveniment, în Japonia există o nevoie de forță de muncă în IT de 190.000 de oameni, prognoza fiind ca deficitul să ajungă la 700-900 de mii până în 2030.

Wise Finance Solutions va funcționa în cadrul programului drept companie de consultanță care cunoaște diferențele de limbă, cultură și convenții dintre cele două țări, oferind suport activ pe partea de organizare a centrelor de predare, de selecție și îndrumare a aplicanților. De asemenea, compania va funcționa ca un liant între Human Resocia și mediul academic autohton, acest rol urmând să fie extrapolat în restul țărilor care vor adera la program.

„Este o oportunitate deosebită pentru România și pentru tânăra generație din țara noastră. Absolvenții din IT nu doar că vor avea ocazia de a se forma profesional în Japonia, având acces la cele mai noi tehnologii din domeniu ci, mai mult, vor avea oportunitatea de a își pune o amprentă solidă în industria locală și, de ce nu, chiar în societate”, declară Bogdan Hossu, fondator Wise Finance Solutions.