Layers este proiectul dezvoltat de compania Riacore și nu e prima lor aplicație. Primul produs este Usersfeed, o aplicație prin care restaurantele sau barurile pot obține feedback de la utilizatori. L-am invitat pe Cristian Burlacu, CEO al Riacore, la emisiunea “Ziua Zero” pentru a discuta despre planurile sale cu Layers.

Layers e rezultatul concluziilor trase de Burlacu și echipa sa după ce au dezvoltat Usersfeed. Ei și-au dat seama că oamenilor le e frică să dea feedback și, de asemenea, nu au încredere că acesta va ajunge undeva și va fi luat în seamă.

“Utilizatorul final nu crede că lucrurile pe care le spune vor avea impact asupra primitorului și asta-l face să fie reticent. Trebuie să educăm utilizatorul și să îi arătăm valoarea intrinsecă a feedback-ului”, spune Burlacu.

Deși recunoaște că trendurile arată că aplicațiile și-au pierdut din influență, Cristian Burlacu spune că, în România, lucrurile sunt abia la început, iar oamenii încep să se obișnuiască mai mult cu tehnologia.

Descarcă aplicația aici și află ce gândesc prietenii tăi.

Cum funcționează Layers?

Layers e o aplicație care funcționează în anonimat. Se bazează pe discuții organizate în “Topicuri”, iar contactele nu sunt publice, ci se bazează pe cele din agenda telefonului tău. Aplicația e disponibilă atât în Google Play, cât și în AppStore pentru iPhone.

Practic, dacă vrei să discuți pe baza unei anumite teme, poți crea un Topic. Acesta poate fi creat în mai multe moduri. Poți să-ți dezvălui identitatea, iar răspunsurile să fie anonime, dar poți crea un topic total anonim, iar răspunsurile să fie la fel. De asemenea, cei care răspund pot alege dacă să fie anonimi.

Layers e un fel de formă de protest față de ceea ce suntem obișnuiți până acum. Suntem obișnuiți cu Facebook, unde ni se oferă niște modele. Pe acel trend de obicei majoritatea se conformează. Noi vrem cu Layers să dăm oamenilor posibilitatea să-și valideze propriul lor adevăr. Layers îți dă posibilitatea să-ți validezi propriile gânduri.”, explică fondatorul Layers, Cristian Burlacu.

Aplicația poate fi folosită diferit. Layers are în echipă programatori români, olimpici la informatică, ce locuiesc în Marea Britanie. Cristian mărturisește că aceștia folosesc Layers diferit față de el, un om trecut de 30 de ani. Dacă tinerii vor să afle opinia prietenilor pe subiecte de actualitate, dacă vor să discute despre haine și jocuri, Cristian folosește Layers pentru altceva.

Eu personal folosesc Layers în alte scopuri. Am probleme cu comunicare cu prietenii, la un anumit moment relațiile de prietenie se răcesc, toți avem alte interese și focusuri, înțelegem lucrurile diferit. Toate lucrurile astea ne fac să ne depărtăm. Mi-ar plăcea să înțelegem care e numitorul nostru comun și să ne unim. Layers te ajută să faci lucrul acesta. Eliberarea unește. Nu mai ai frustrări pe ceilalți.”, spune Cristian.

Layers e despre eliminarea impactului blocajului emoțional, din cauza temerii, fricilor sau inhibițiilor.

Layers: Anonim, între prieteni

Esențial în Layers e faptul că nu poți discuta decât cu prietenii din contactele telefonului tău. Astfel, nu vorbești cu necunoscuți, dar poți să o faci anonim. Acest lucru e important, de exemplu, dacă vrei să afli părerea oamenilor despre tine sau despre ceea ce crezi.

“Tu poți comunica doar cu oamenii pe care-i ai în agendă. În agenda ta telefonică ar trebui să ai oameni cu un anumit nivel conversațional și care au o rezonanță cu tine.”, spune Cristian Burlacu.

“Tot procesul e făcut pentru grupuri. Grupul e de la două persoane în sus. Când te adresezi unui grup poți alegi să fii anonim sau să ți se știe identitatea. Dacă sunt la serviciu, pot să dau un mesaj asumat în numele meu, iar colegii pot răspunde anonim.”, mai spune creatorul aplicației.

De asemenea, prin opțiunea “Ask Anonymous”, utilizatorii pot discuta individual sub anonimat.

Planurile Layers sunt de a modifica modul în care discutăm. “Mie mi-a plăcut să am afaceri care se vând singure. Layers va fi atât ceva de interesant să-l ai și să-l utilizezi, încât singur va ajunge în buzunarele oamenilor. Pentru a discuta cu prietenii tăi va trebui să le dai invite și va deveni viral. Primul lucru pe care îl voi face va fi să trimit invite la toată agenda mea. Va fi foarte greu de oprit.”, încheie Cristian Burlacu.