În această perioadă, rețeaua socială Facebook a ajuns la 11 millioane de utilizatori români, în timp ce Instagram a ajuns la 4,2 milioane de utilizatori.

“În vreme ce alte industrii au fost afectate de pandemie, industria e-commerce va beneficia pe termen mediu și lung de pe urma acestei perioade. În perioada aprilie - iunie, cât timp magazinele fizice au fost închise, am observat o creștere a traficului și a numărului de clienți noi pentru majoritatea magazinelor online cu care lucrăm”, spune Raluca Radu, fondatoarea agenției MTH Digital.

Conform cifrelor oficiale pentru piața de e-commerce în 2019 publicate de GPeC și ARMO, românii au cumpărat online în 2019 de 4,3 miliarde de EUR, iar piața de e-commerce a fost în creștere cu 20-30% în fiecare dintre ultimii 5 ani.

În perioada pandemiei, o mare parte dintre magazinele online au decis să se promoveze online chiar mai mult decât o făceau înainte, bugetele de marketing alocate canalelor digitale fiind mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Principalele canale de marketing pe care bugetele au fost crescute au fost Google Ads (Search Ads, Display Ads și Shopping Ads), Youtube Ads, Facebook Ads și Instagram Ads, dar s-a observat un interes în creștere și pentru deschiderea unor canale de comunicare precum Pinterest și TikTok.

“Odată cu închiderea magazinelor fizice, majoritatea magazinelor online cu care lucrăm au decis să aloce bugete aproape nelimitate pe Google Search și Shopping Ads atâta timp cât traficul adus era relevant. De asemenea, magazinele online care vând produse din verticalele de Beauty, Lifestyle și Fashion au decis să crească cu peste 30% bugetele alocate Facebook, Google Display Network, affiliate marketing pentru a aduce trafic relevant pe site. Am observat și un număr din ce în ce mai mare de clienți care au ales să testeze platforme de marketing automation pentru a aduce trafic nou pe site, printre cele mai folosite numărându-se RTB House, Retargeting.biz și Criteo”, continuă Raluca Radu.

Conform raportului DESI recent publicat, 72% dintre locuitorii României sunt utilizatori de internet, iar 29% dintre utilizatorii de internet cumpără online. Peste 90% dintre utilizatorii de internet din România folosesc rețele de socializare - Facebook este rețeaua socială cu cel mai mare număr de utilizatori (11 milioane), iar Instagram a ajuns în perioada pandemiei la 4,2 milioane de utilizatori.

MTH Digital a fost fondată în 2017 și din echipa sa fac acum parte 14 specialiști în digital marketing care lucrează în parteneriat cu cei peste 50 de clienți ai agenției, majoritatea magazine online.