Totodată, platforma reprezintă o soluție de sprijin în digitalizarea comunității producătorilor la scară mică din România, pentru a avea acces la resursele necesare supraviețuirii crizei actuale.

Make for Romania își propune să conecteze virtual oamenii și companiile din toată țara care au idei inovatoare, cunoștințele și resursele necesare creării oricărui instrument de ajutor pentru cei aflați în prima linie în criza noului Coronavirus.

”Aducem împreună makeri – oameni care realizează produse de la faza de idee până la produsul finit, ateliere, fabrici, producători, distribuitori, și încurajăm lucrul eficient, bazat pe colaborare, pentru ca fiecare idee să primească susținere pe tot parcursul dezvoltării și implementării ei. Primul nostru obiectiv este să ajutăm spitalele și personalul medical din prima linie să lupte împotriva COVID-19”, declară Florin Cobuz, fondatorul platformei Make for Romania.

Platforma îi sprijină pe toți cei care activează în industria producătorilor din România să găsească împreună soluții de învățare și readaptare a activității care să răspundă nevoilor de piață în noul context economic și social, și care să-i ajute să supraviețuiască și se reinventeze pe termen mediu și lung.

”Prin instruire și informații corecte putem deveni makerii care ajută activ comunitatea și lumea din jur, cu atât mai mult acum, când e atât de mare nevoie de acest lucru. Proiectul are un scop educațional și de impact social, promovând învățarea ,,hands-on”. Această componentă de studiu va fi susținută prin diverse cursuri, workshop-uri și seminarii de reorientare profesională in aria de producție și meșteșug, desfășurate online în primă fază”, completează Florin Cobuz.

Make for Romania construiește prima bază de date validată cu toate atelierele și antreprenorii care lucrează în industria producției la scară mică și medie din România. Facilitează interacțiunea dintre comunitățile de makeri din întreaga țară, printr-o platformă intuitivă care devine totodată instrument de producție pentru o varietate de proiecte, la diferite scări de complexitate. Cei care doresc să creeze un produs, să dezvolte un proiect sau să susțină o cauză socială vor fi conectați la comunitatea națională de makeri.

În situația în care resursele financiare sau umane necesare implementării ideilor și proiectelor nu sunt disponibile inițiatorilor, platforma îi conectează pe aceștia cu parteneri, sponsori și investitori care le dețin și sunt dispuși să sprijine.

Un prim proiect dezvoltat deja pe baze similare de către inițiatorii platformei Make for Romania este Viziere.ro. Inițiatorii au prototipat o vizieră de protecție a feței pentru medici și personalul de asistență medicală a cărei durată de fabricație este foarte mică și din materiale care sunt ușor de procurat, PET-G. În mai puțin de o lună de zile au fost produse aproape 165.075 de viziere, în 23 de centre regionale și un centru internațional în Republica Moldova, cu ajutorul a peste 2.141 de voluntari.

Vizierele produse au fost donate către 1.100 de cadre medicale din toată țara. Peste 150 de organizații și sute de persoane au sprijinit proiectul prin donații în bani și sponsorizări cu materiale și materie primă de producție a vizierelor și asigurarea transporturilor de livrare. Pe site-ul www.viziere.ro au fost primite 7.000 de solicitări pentru 500.000 de viziere de protecție.