Înainte să apară eVOTE, Adunările Generale ale Acționarilor (AGA) funcționau după un sistem greoi, care se baza pe prelucrarea manuală a voturilor, ceea ce deseori putea duce la greșeli. Cei trei fondatori ai eVOTE au transformat acest proces într-un sistem fără erori și ușor de utilizat.

”eVOTE este o platformă digitală care conectează companiile listate la bursă cu propriii investitori, adică cei care și-au pus banii și încrederea în ele. Atunci când oamenii cumpără acțiuni la o companie listată la Bursă, câștigă dreptul de a se implica în viitorul companiei respective. Au un cuvânt de spus. Cum? Prin participare și vot în Adunările Generale ale Acționarilor (pe scurt, AGA), poate cele mai importante evenimente din viața companiei”, povestește Mihai Chișu, cofondator și CEO al eVOTE.

De la drumuri prin toată țara la discuții din fața ecranului

În aceste ședințe la care sunt convocați acționarii, sunt supuse la vot teme importante precum planurile de extindere și dezvoltare ale companiei, fuziuni, achiziții, votul bugetului, componența consiliului de conducere, iar acționarii au dreptul de a participa și de a vota punctele aflate pe ordinea de zi.

”Până să apară eVOTE, toate AGA se desfășurau fizic, în hoteluri sau la sediul companiilor. O adevărată desfășurare logistică pentru companii (închirierea sălii, calculatoare, operatori, urne de vot plimbate prin sală, risc de erori și de lipsă de cvorum) și timp pierdut pe drumuri pentru acționari - care se reflectă în interes scăzut și absență masivă. Imaginați-vă motivația unui acționar din Baia Mare de a se deplasa în București pentru a vota în AGA. Și invers. Sunt companii listate la Bursa de Valori București care au sediul în Cluj-Napoca, Iași, Timișoara. Dacă ai acțiuni la aceste companii, dar locuiești în București sau alte orașe, chiar în altă țară, nu mergi până la Cluj să participi și să votezi în AGA. Oferim acest avantaj și pentru acționarii străini, care pot monitoriza cu ușurință deținerile lor din România”, explică Mihai.

Mihai Chișu este la bază broker și are experiență în domeniul piețelor financiare. Alături de colegii săi a identificat ușor aceste probleme majore ale pieței de capital și a venit cu o soluție la o problemă care nici în ultimii 20 de ani nu-și găsise o rezolvare adaptată erei tehnologiei, când avem la îndemână tot felul de ecrane care ne ușurează interacțiunile.

”Ideea îi aparține partenerului nostru Bogdan Iliescu, partener și co-fondator eVOTE. Împreună cu Ionuț Albu (Art Games), CTO-ul nostru, am reușit să răspundem și din punct de vedere tehnic acestei nevoi și am dezvoltat o soluție care a produs o revoluție pe piața de capital românească și a pus prima cărămidă la digitalizarea Bursei de Valori București: primul sistem de participare și vot online în AGA”, spune Mihai.

Momentul oportun

Și deși eVOTE a fost lansat în 2020, chiar în perioada pandemică, inițiatorii sistemului nu s-au temut că soluția lor nu va fi adoptată, ci chiar a venit la momentul potrivit deși, spun ei, nu au plănuit să o lanseze atunci, ea fiind în lucru deja de câțiva ani.

Companiile au fost nevoite să găsească o modalitate să-și continue activitățile. Au adoptat aplicația noastră, pe care au folosit-o și ulterior. Și-au dat seama că au mult mai multe beneficii, că trec de la un sistem greoi, care implică multe eforturi, stres, uneori inutile, la un sistem facil, cu rezultate afișate instant, prezență mare și cât mai eficient. Primul nostru client a fost Bittnet Group, prima companie de IT listată la Bursa de Valori București”.

Cum funcționează eVOTE

eVOTE le permite acționarilor ca printr-un simplu click pe un link de conectare să participe live în ședințe (oferim transmisie profesională a AGA) și să-și exprime votul de oriunde, de acasă, de la birou, din vacanțe, ca și cum ar fi prezenți fizic în sală.

Mai mult, cu ajutorul acestei aplicații, acționarii își pot exprima votul chiar înainte de AGA, din momentul în care fișierul pentru aceștia este încărcat de companie pe platformă.

Până la apariția eVOTE, ședințele Adunărilor Generale ale Acționarilor se desfășurau cu multe sincope și eforturi.

De exemplu, acționarii primeau un buletin de vot, apoi reprezentanții companiilor se plimbau cu urnele prin sală și strângeau voturile, pe care le numărau de vreo 3-4 ori pentru a fi siguri că numărătoarea este corectă. Apoi centralizau toate aceste voturi în tabele și comunicau rezultatul final.

”Totul dura ore, dacă nu chiar zile. Imaginați-vă că erau AGA cu câteva sute de acționari. Eforturi imense. Iar aceste ședințe se puteau repeta dacă nu aveau cvorum, erau nule. O luau practic de la capăt. Bogdan a realizat că lucrurile pe piața de capital au rămas neschimbate și în 2017-2018, în ciuda avântului digitalizării. Acesta a fost momentul în care s-a născut ideea eVOTE”, povestește Mihai Chișu.

Adaptare la nevoile de azi și ale viitorului

Reprezentantul eVOTE adaugă faptul că o bună parte dintre companii au înțeles cât de simplă este aplicația și cât de mult le poate ușura interacțiunea cu acționarii.

Bineînțeles, încă există acționari care preferă buletinul de vot pe hârtie. Nu-i putem obliga să voteze online, dar le punem la dispoziție și această variantă. Îi lăsăm pe ei să-și dea seama că votul online le simplifică enorm viața de acționar. Până atunci, am gândit o soluție care să rezolve și această problemă. Cu ajutorul unor cititoare procesăm rapid și voturile fizice. De exemplu, în cazul Fondului Proprietatea, avem foarte mulți acționari care vin și votează în acest stil și reușim să procesăm voturile într-un timp record. Procesăm în medie 100 de acționari cu buletine de hârtie la Fondul Proprietatea, totul decurge rapid și eficient cu acest nou sistem QR pe care l-am implementat de curând”, declară Mihai Chișu.

eVOTE este primul sistem de participare și vot online în AGA din România. În esență, sistemul a fost creat pentru a răspunde nevoilor pieței de capital, fiind destinat momentan, așa cum precizează fondatorii săi, exclusiv companiilor listate la Bursa de Valori București (BVB) care organizează ședințe AGA cu zeci de mii de acționari.

”Nu a fost ușor să-l implementăm pe piața de capital locală, pentru că era o noutate absolută, un sistem pe care companiile nu-l mai întâlniseră. L-am creat de la zero, nu exista nici pe piețe externe, deci nu puteam spune că am avut un model din care ne-am inspirat și pe care l-am adoptat ca atare în România”, mai spune Mihai, precizând faptul că echipa are susținerea BVB.

De altfel, în toamna lui 2022, fondatorii eVOTE au semnat un parteneriat cu BVB, Depozitarul Central și Aurachain, lansând Platforma Înrolare Investitori.

”Aceasta simplifică și mai mult accesul acționarilor și votul la adunările generale. Acționarii se înregistrează o singură dată pe platformă, apoi folosesc această identificare unică în viitor la toate companiile listate la BVB care utilizează eVOTE”.

Cele mai mari beneficii pe care le aduce sistemul eVOTE companiilor care-l folosesc? Pe scurt, ședințele decurg perfect și rapid.

Acționarii care votează online, chiar înainte de AGA, au mult mai mult timp pe care să-l investească în alte activități. Un eveniment AGA durează, în medie, 30 de minute prin intermediul eVOTE, de la startul ședinței până la emiterea rapoartelor finale.

”Comparativ cu o AGA tradițională, doar cu prezență fizică și cu vot pe hârtie, în 30 de minute de cele mai multe ori nu se termină nici măcar numărarea voturilor pentru alegerea secretarului de ședință, pas premergător intrării în ordinea de zi”, declară Mihai.

Folosind sistemul eVOTE, compania poate folosi mai bine timpul alocat unei AGA pentru a comunica mai mult cu acționarii prezenți, pentru a dezvolta subiecte de interes, a răspunde la întrebări.

Totodată, sistemul ajuta la asigurarea unei prezențe mai mari la vot, un cvorum de peste 80%.

”Noi ne ocupăm de tot. Gestionăm partea de offline (voturile care sosesc înainte de ședință), asigurăm transmisia live, mentenanța Adunării Generale și ajutăm companiile să treacă peste acest moment cu succes. De la materiale suport, până la puncte pe ordinea de zi și voturi exprimate. Mai mult, sistemul le permite acționarilor să vorbească direct cu reprezentanții companiilor, în timpul ședințelor live, și să afle informații importante despre strategia companiei. Un acționar bine informat oferă un vot care îmbunătățește performanța companiei”, adaugă Mihai, pe lângă faptul că aplicația este gratuită pentru acționari.

”Doar companiile plătesc un fee per AGA, care depinde de amploarea și serviciile alese”.

De la BVB în întreaga lume

În prezent, soluția eVOTE, care a necesitat o investiție de 150.000-200.000 de euro, este utilizată de 30 de companii listate la Bursă. Printre acestea se numără 2Performant, Agroland, AROBS, Bittnet, Bursa de Valori București, Fondul Proprietatea, Holde Agri Invest, Norofert, OMV Petrom, One United Properties, Roca Industry, Safetech Innovations, Simtel Team, Softbinator Technologies.

Planul fondatorilor eVOTE este a extinde sistemul și căre alte firme care nu sunt listate pe bursă, dar care au nevoia de a organiza ședințe cu vot secret.

”Și nu în ultimul rând, țintim și piețe regionale, este un pas firesc. Ne-am propus ca până la finalul anului 2024 să fim deja prezenți pe o piață din regiune”, mai spune CEO-ul eVOTE.

”În următorii doi ani, ne propunem să ne extindem în Ungaria, Cehia sau Polonia. Pentru a face acest pas trebuie să atragem investitori, parteneri strategici, care privesc dincolo de cifre, care înțeleg direcția business-ului și oferă know-how”, concluzionează el.