Microsoft a anunțat marți că va cumpăra Activision Blizzard pentru 68,7 miliarde de dolari în numerar, cea mai mare tranzacție din gaming.

Oferta Microsoft de 95 de dolari per acțiune este cu peste 45% mai mult decât valoarea acțiunilor companiei la bursă vineri, 14 ianuarie. Acțiunile Activision au crescut cu aproape 38%, până la 65,39 de dolari, după anunț.

Când tranzacția se va încheia, Microsoft va deveni a treia companie de jocuri video din lume în funcție de venituri, după Tencent și Sony. Achiziția planificată include francize emblematice de la studiourile Activision, Blizzard și King precum „Warcraft”, „Diablo”, „Overwatch”, „Call of Duty” și „Candy Crush”, pe lângă activitățile globale de eSport prin Major League Gaming. Compania are studiouri cu aproape 10.000 de angajați.

Bobby Kotick va continua să fie CEO al Activision Blizzard, iar el și echipa sa își vor menține concentrarea asupra eforturilor de a consolida și mai mult cultura companiei și de a accelera creșterea afacerii. Odată ce tranzacția se încheie, Activision Blizzard va raporta lui Phil Spencer, CEO, Microsoft Gaming.

„Gamingul este cea mai dinamică și interesantă categorie de divertisment pe toate platformele de astăzi și va juca un rol cheie în dezvoltarea platformelor metaverse. Investim profund în conținut de clasă mondială, comunitate și cloud pentru a introduce o nouă eră a jocurilor care pune jucătorii și creatorii pe primul loc și pentru a face jocurile sigure, incluzive și accesibile tuturor,” a declarat Satya Nadella, președinte și CEO, Microsoft.

Achiziția întărește, de asemenea, portofoliul Game Pass al Microsoft, cu intenții de a lansa jocurile Activision Blizzard în Game Pass, care a ajuns la peste 25 de milioane de abonați. Cu cei aproape 400 de milioane de jucători activi lunar ai Activision Blizzard în 190 de țări și francize de trei miliarde de dolari, această achiziție va face Game Pass și mai atrăgător.

Microsoft va avea 30 de studiouri interne de dezvoltare a jocurilor, împreună cu capacități suplimentare de publicare și de producție esports.

Săptămâna trecută, Take-Two Interactive Software Inc a anunțat că va cumpăra Zynga, creatorul „FarmVille”, într-o tranzacție de 12,7 miliarde de dolari în numerar și acțiuni, marcând una dintre cele mai mari achiziții la nivel de industrie din toate timpurile la acel moment.