Telefoanele mobile produse sub brandul Nokia revin pe piață. Într-un mod amuzant (și interesant) – prin relansarea modelului 3310 – dar care ține și pasul cu vremurile actuale.

nokia smartphone mwc 2017 nokia 5

HMD Global, compania finlandeză care deține drepturile de licențiere și are dreptul de a produce iar telefoanele Nokia, a marcat revenirea oficială a brandului în cadrul Mobile World Congress (MWC) 2017, eveniment care are loc în perioada 27 februarie – 2 martie la Barcelona.

Astfel, Nokia aruncă pe piață trei smarthone-uri care funcționează pe baza sistemului de operare Android (Nougat), în cea mai pură formă a sa: adică fără aplicații de la terțe părți și cu update-uri de securitate regulate. De fapt, aceasta ar fi cam singura trăsătură prin care device-urile finlandezilor, denumite Nokia 6, Nokia 5 și Nokia 3, se diferențiază de restul telefoanelor cu Android prezente pe piață, după cum scriu cei de la The Verge. Nokia intră astfel în competiție cu branduri recunoscute deja pe segmentul Android, precum Samsung, LG, HTC, Huawei, Lenovo.

În afara hype-ului creat de revenirea modelului 3310 – mult mai colorat, micuț și, evident, ieftin – există cel puțin un model Nokia Android – mai exact Nokia 6 – care ne atrage. Suntem curioși care va fi parcursul brandului renăscut din propria-i cenușă. Între timp, avem pentru voi câteva specificații tehnice și detalii.

Nokia 6

Smartphone-ul a fost deja prezentat încă de prin luna ianuarie, însă varianta de atunci era destinată pieței chineze. Terminalul are un ecran de 5,5 inci (1920 x 1080) – este cel mai mare dintre cele trei smartphone-uri Nokia cu Android -, 3 GB de RAM, 32 GB, stocare internă - cu un card SD, poate ajunge până la 128 de GB, un procesor Qualcomm Snapdragon 430, și senzor pentru amprentă. Terminalul vine în variantele single și dual SIM.

Nokia 6 are o cameră  frontală de 8 megapixeli, cu auto-focus și posibilitatea de a filma și fotografia wide-angle, în timp ce camera principală este de 16 megapixeli (la fel ca în varianta de telefon pentru piața chineză).

nokia 6 smartphone mwc 2017

Carcasa smartphone-ului este mată, din aluminiu. Utilizatorii care își doresc un terminal ceva mai premium, au varianta Arte Black, cu stocare internă de 64 GB și 4 GB de RAM.

Prețul la care vor fi disponibile cele două variante ale Nokia 6 (vor apărea pe piață prin trimestrul al doilea al acestui an) pornește de la 229 de euro, respectiv 299 de euro.

Nokia 5

Terminalul are un ecran de 5,2 inci, 2 GB de RAM, un procesor Snapdragon 430 și 16 GB de RAM. Carcasa este tot din aluminiu, însă colțurile sunt ceva mai rotunjite comparativ cu ”fratele” mai mare, Nokia 6.

Smartphone-ul Nokia 5 vine la pachet cu cea mai recentă versiune de Android – Nougat, 7.1.1 -, are o cameră principală de 13 megapixeli, și se va lansa tot prin trimestrul doi din acest an la un preț ce pornește de la 189 de euro.

nokia 5 smartphone mwc 2017

Nokia 3

Acest smartphone Nokia dispune de feature-uri esențiale, fără prea multe ”înflorituri”: display de 5 inci, 2 GB de RAM, 16 GM memorie internă, procesor MTK 6737, cameră foto principală – dar și frontală – de 8 megapixeli, și carcasă din policarbonat cu ramă din aluminiu.

Va fi lansat, la fel ca și modelele Nokia 6 și Nokia 5, prin trimestrul doi și va avea un preț ce pornește de la 139 de euro.

Din informațiile The Verge, licențiatorul Nokia s-ar afla în discuții cu vreo 500 de retaileri și operatori de telefonie mobilă care ar urma să introducă în portofoliu noile gadgeturi ale companiei.

nokia 3 smartphone mwc 2017