Aproape două treimi din companiile cu strategii de utilizare a instrumentelor avansate de analiză de date raportează marje operaţionale şi venituri în creştere cu 15% sau mai mult, conform unui raport elaborat de Forbes Insights în colaborare cu EY.

Companiile chinezești sunt cele mai active în aplicarea instrumentelor avansate de analiză, iar domeniile telecom, de tehnologie şi de producţie sunt pe primele locuri în utilizarea instrumentelor avansate.

Raportul arată că organizaţiile care dispun de o strategie de analiză de date bine stabilită, aflată în centrul strategiei de business, consideră că abilitatea companiei lor de a interpreta şi de a extrage informaţii din date reprezintă un avantaj competitiv pentru companie.

analiza forbes ey

66% dintre aceste organizaţii au obţinut o creștere a veniturilor de 15% sau mai mare, în timp ce 63% au raportat o creștere a marjelor operaţionale de 15% sau mai mult în 2016. În plus, 60% din aceste companii au declarat că şi-au îmbunătăţit şi profilul de risc. Având în vedere randamentele, o strategie de prelucrare şi analiză inteligentă a datelor se dovedeşte atât eficientă, cât şi necesară pentru organizaţiile globale.

În următorii doi ani, peste jumătate din decidenţii din companiile globale care au participat la studiu intenţionează să investească cel puţin 10 milioane de dolari în instrumente avansate de analiză date.

”Organizaţiile tradiţionale axate pe procese sunt acum puternic afectate de noua eră digitală a afacerilor, în care datele au devenit un activ strategic. Companiile au trecut de la proiecte-pilot experimentate în diverse unități de business sau țări, la folosirea datelor şi a instrumentelor avansate de analiză la nivelul întregii companii, de-a lungul lanțului valoric, pentru a reorganiza procesele de business astfel încât să răspundă cât mai agil cerintelor clienților. Tehnologiile de analiză a datelor ajută companiile să fie mai eficiente în prezent și să se pregătească pentru solicitările de mâine sau chiar să le genereze”, spune Carmen Adamescu, Partener, IT Advisory Services, EY România.

Studiul derulat în rândul a 1.500 de directori generali din companii cu venituri anuale de cel puţin 500 milioane de dolari, a fost proiectat pentru a obţine o evaluare matură a gradului de proactivitate cu care companiile aplică analiza inteligentă a datelor în întreaga gamă de operaţiuni asociate desfăşurării afacerilor. Pe baza scorurilor de evaluare a maturităţii, China îşi menţine primul loc în ierarhie, în vreme ce Statele Unite ocupă locul al doilea, urcând trei locuri faţă de evaluarea anterioară. Marea Britanie se menţine pe poziţia a treia.

În ceea ce privește clasamentul pe industrii, telecomunicaţiile ocupă primul loc, în timp ce produsele de larg consum şi retail-ul au coborât pe locul zece, după ce au ocupat locul cinci în 2015. În acest an, tehnologia se clasează pe locul al doilea, urmată de producţie, locul al treilea. În zona tehnologiilor emergente, organizaţiile din fruntea ierarhiei folosesc modelarea predictivă (67%), inteligenţa artificială (53%) şi automatizarea robotizată a proceselor (43%).

Într-un studiu similar derulat anul trecut de EY şi Forbes Insights, doar 16% dintre respondenţi au implementat o strategie de tip analytics care să furnizeze informaţii relevante departamentelor de business precum cel de resurse umane, financiar şi supply chain, faţă de 23% din acest an.

Studiul din acest an arată nevoia de concentrare serioasă pe oamenii care aplică instrumentele de analiză date, care iau decizii şi care schimbă procesele de afaceri în organizaţii. 41% dintre organizaţii încă duc lipsa unei colaborări eficiente între echipa IT, cea de analiză inteligentă şi procesare date şi cea responsabilă cu derularea afacerii.