În a doua oră de discuție de la evenimentul „Soluții de finanțare pentru afaceri inteligente”, organizat de BCR cu ajutorul start-up.ro pe platforma IC Events, în data de 6 aprilie, au discutat despre finanțările din economie Dumitru Nancu (Director General Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii), Oana Bâra (Coordonator Programe de Finanțare la BCR), Laurențiu Drăgan (Cofondator Mama Cozonacilor) și Alexandru Holicov (Fondator Adservio).

Evenimentul virtual a fost moderat de către Octavian Palade, Content Strategy Manager la Internet Corp.

Poți revedea evenimentul și principalele răspunsuri ale specialiștilor și antreprenorilor aici, pe platforma IC Events.

Oana Bâra, Coordonator Programe de Finanțare la BCR, a discutat la evenimentul „Soluții de finanțare pentru afaceri inteligente” despre impactul pe care l-a avut IMM Invest, dar și despre cum pot accesa antreprenorii programele care urmează, cum ar fi Rural invest, Garant Construct, Innovation sau IMM Prod.

Poți accesa dacă te înscrii în platforma virtuală IC Events în pagina evenimentului „Soluții de finanțare pentru afaceri inteligente” documente esențiale pentru antreprenori cu ghiduri de finanțare.

„Pentru noi anii 2020 și 2021 au fost mobilizatori și a fost foarte reconfortant să vedem reziliența companiilor. Ne-a determinat și pe noi să fim mai proactivi, să le reprezentăm nevoile și să-i ajutăm să ia cea mai bună decizie cu privire la oportunitățile potrivite pentru afacerea lor”, a spus Bâra.

„Încercăm să le oferim instrumente care să-i ajute pe lângă partea de educație. Avem un curs dedicat programelor de finanțare. Recent am lansat un altfel de instrument, un chatbot, se numește Ada, și toată lumea îl poate utiliza pe pagina noastră. Răspunde la o serie de întrebări care vizează codul CAEN, dimensiunea firmei, pentru ce are nevoie de bani, iar Ada îi oferă soluțiile de finanțare potrivite”, a spus Oana Bâra.

„97% din antreprenori și-au permis să păstreze salariații prin IMM Invest”

„Încrederea noastră rămâne în ecosistemul antreprenorial din România. Vom continua să-l susținem. Programe ca IMM Invest și Agro IMM Invest și-au dovedit eficacitatea. Ne-am uitat la destinațiile pe care le-au avut creditele IMM Invest, cea mai mare parte au fost pentru susținerea capitalului de lucru, mai ales pe partea de investiții. 97% au zis că le-au permit să-și păstreze salariații și să se dezvolte. Mai întâi a fost supraviețuirea, apoi în 2021 s-au dezvoltat”, a mai spus reprezentanta BCR.

Prin IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct sau Rural Invest, menționează aceasta, lucrurile vor fi simple din perspectiva clienților antreprenori.

„Documentația necesară accesării programului este cea necesară unui credit clasic, la care se adaugă 2 declarații. Înainte de a transmite solicitările de garantare către fond ca să ne asigurăm că e eligibil. De regulă în câteva zile primim și acceptul de la fond și se poate implementa creditul”, a spus aceasta.

„Antreprenorii au o gamă variată de soluții și noi asta încercăm: să oferim soluții tailor made. Ne gândim din toate perspectivele. Poate pentru unii se potrivește IMM Invest, poate accesarea unui grant, îi oferim informațiile necesare pentru a face asta”, a mai explicat la evenimentul online.

„Un lucru la care ținem ca toți clienții să fie conștienți: poate dura destul de mult de la proiect până semnezi. Poate fi, uneori, cea mai scumpă variantă, așa că pot să apeleze la un credit bancar”, spune Oana Bâra.