Code for Romania este o comunitate de tineri profesioniști și entuziaști care dezvoltă pro-bono soluţii IT cu scopul de a rezolva probleme ale societăţii, în domenii precum: informare și acces la date publice, implicare și colaborare civică și facilitarea accesului la servicii publice.

Voluntarii de la Code for Romania au realizat platforma redirectioneza.ro pentru a sprijini ONG-urile furnizoare de servicii sociale în efortul de a colecta 3,5% din impozitul pe venit. Cu ajutorul platformei, oricine dorește să susțină o cauză a unui ONG poate redirecționa o sumă din impozitul pe venit pentru o perioadă de cel mult 2 ani prin completarea formularului 230.

“Ideea de bază de la care s-a plecat în realizarea platformei a fost necesitatea simplificării și optimizării procesului de colectare, pentru ca un număr cât mai mare de ONG-uri să poată beneficia de ajutorul susținătorilor. Prin redirectioneza.ro, Code for Romania sprijină ONG-urile care se confruntă cu dificultatea de a transmite mesajul legat de redirecționare către un public cât mai larg, dar vine și în ajutorul cetățenilor care doresc să se implice, dar care nu au luat încă o decizie cu privire la ținta redirecționării. În echipa Code for Romania se lucrează aproape 24 de ore din 24 pentru a crea și găsi soluții digitale pentru diverse probleme sociale”, a spus Olivia Vereha, co-fondator Code for Romania.

Din 2018, anul lansării, prin platforma redirectionează.ro au fost completate în total peste 18.000 de formulare 230. Doar de la începutul anului și până în prezent, pe portalul redirectioneaza.ro au fost completate peste 8.500 de formulare cu o valoare totală estimată la 50.000 de euro.

Termenul oficial inițial pentru depunerea declarațiilor pentru redirecționarea impozitului pe venit era 25 mai, nou termen limită până la care se pot completa formularele este 30 iunie 2020.

Platforma redirectioneza.ro propune trei pași simpli prin care cetățenii pot susține cauza ONG-ului ales:

  1. Completarea formularului de pe pagina ONG-ului ales din redirectioneza.ro;
  2. Descărcarea fișierului PDF completat cu datele persoanele și cu cele ale ONG-ului și tipărirea acestuia;
  3. Semnarea formularului și trimiterea acestuia cu ajutorul celor două opțiuni:

Fie prin poștă, cu scrisoare recomandată sau direct la unitatea ANAF de care aparțineți.

Pentru cei ce dețin Spațiu Virtual Privat pe portalul anaf.ro există posibilitatea de încărcare a documentului urmând instrucțiunile din site-ul anaf.ro.

Mai mult, platforma îndeamnă persoanele care nu pot redirecționa impozitul, dar doresc să ajute, să descarce formularul precompletat de pe pagina ONG-ului pe care doresc să îl susțină și să îl transmită mai departe prietenilor, colegilor sau familiei, încurajându-i astfel să redirecționeze.

Și în 2020, platforma redirectioneaza.ro este susținută de către Patria Bank.