PropTech România aduce împreună antreprenori, investitori și dezvoltatori, pasionați să găsească soluții tech pentru industria imobiliară și să genereze modele de business inovatoare printr-o înțelegere aprofundată a domeniului imobiliar.

Inițiatorii platformei sunt antreprenori și profesioniști din Cluj: Radu Orghidian, Ciprian Pasca, Smaranda Ignat și Teodora Mocian.

Scopul Proptech România este să conecteze jucătorii între ei, dar și cu organizațiile proptech internaționale, și să îi ajute să creeze valoare în ecosistemul imobiliar, facilitând interacțiuni semnificative între toți acești jucători (dezvoltatori, agenții, investitori, firme de construcții, startup-uri).

Proptech este un acronim folosit pentru a descrie orice tip de tehnologie pentru industria imobiliară. Proptech acoperă de la software (portaluri precum Rightmove si Zoopla sunt considerate proptech software), hardware (senzori), materiale (cărămizi speciale care funcționează ca baterii pentru panouri solare) sau producție (tipărire 3D).

Lansarea oficială a Proptech România va avea loc în cadrul Startup Europe Summit 2019.

“Scopul Proptech România este să conecteze jucătorii între ei, dar și cu organizațiile proptech internaționale, și să îi ajute să creeze valoare în ecosistemul imobiliar, facilitând interacțiuni semnificative între toți acești jucători (dezvoltatori, agenții, investitori, firme de construcții, start-up-uri etc). Industria de proptech a început să fie remarcată la nivel global, în contextul în care proptech nu mai este o nișă. Investițiile globale în proptech au explodat în ultimii ani: de la 186 mil. dolari în 2011, la 2,67 miliarde de dolari în 2016, și până la 10 miliarde de dolari anul trecut. Există deja patru companii de proptech care au atins pragul valoric de un miliard de dolari fiecare: Compass, o rețea de brokeri imobiliari; Homelink, un portal de real-estate din China; SMS Assist, un instrument de property management; Opendoor, un algoritm pentru vânzarea și cumpărarea de case online“, declară Smaranda Ignat, director executiv PropTech România.

Pe 12-13 aprilie, PropTech Romania va organiza la București primul hackathon de real-estate din Europa, ce va avea ca temă transformarea digitală din mai multe segmente ale industriei imobiliare (comercial, industrial, rezidențial, smart-city). Proptech România va promova soluțiile locale de proptech (finaliștii hackathonului din București) în Marea Britanie: acestea vor participa, cu un stand dedicat, la evenimentul Future Proptech din Londra (13-15 mai).

Hackathonul de real-estate din București va fi doar primul dintr-o serie de evenimente și acțiuni dezvoltate de Proptech Romania (proptech.ro). PropTech Romania își propune să accelereze procesul de integrare dintre tehnologie și real-estate.