QuickLegal funcționează ca un marketplace care dorește să facă legătura între avocați, juriști și clienții care au nevoie de servicii pentru dreptul muncii. Startup-ul a fost fondat de Luminița Bușuricu, avocat litigant cu experiență de 8 ani, Iulia Caizer, avocat de consultanță specializat în drept comercial și contractual cu 9 ani de experiență și Bianca Florea, avocat în dreptul concurenței și distribuției și parte din barourile din București și Paris.

Echipa s-a format în urmă cu câțiva ani în cadrul unui eveniment numit Global Legal Hackathon România. Deși nu se cunoșteau, s-au unit ca echipă în jurul ideii reprezentate astăzi de QuickLegal. Pe lângă cele trei fondatoare în echipă este și Dan Giuriciu, specialist în zona de tech, dar și Oana Bușuricu, specialist de marketing. De asemenea, Iulia lucrează în cadrul UiPath și astfel poate aduce din această experiență în dezvoltarea unui produs tech.

Deși abia lansată pe piață, QuickLegal a ajuns la 200 de utilizatori activi în doar cinci luni. În plus, totul a fost făcut din fonduri proprii ale fondatorilor.

Ce problemă vrea să rezolve marketplace-ul juridic

Discutând cu fondatoarele QuickLegal, ele mi-au spus că de pe băncile facultății au observat o reticență generală din partea oamenilor de a apela la asistență juridică atunci când ar avea nevoie.

„De cele mai multe ori spuneau că serviciile juridice ar fi costisitoare, fie că e dificil să găsești un avocat specializat pe o anumită problemă”, explică Iulia Caizer, una dintre cofondatoare.

„Bineînțeles, în timp, ajungând practicieni în această profesie, am realizat că, în fapt, această reticență sau neîncredere era fundamentată pe o lipsă de informare, de transparență a pieței serviciilor juridice, de cunoaștere a profesioniștilor din spatele robelor sau de adaptare a profesiei în sine la nevoile curente ale unei societăți din ce în ce mai tehnologizate”, explică fondatoarele QuickLegal.

Pe lângă acest lucru, ele au observat că și avocații sunt reticenți să se promoveze. Așadar, sunt probleme din ambele părți. Iar acest lucru a inspirat în trecut mai multe platforme care au încercat această conectare de servicii, dar misiunea este foarte dificilă.

„Astfel, prin platforma QuickLegal vrem să rezolvăm aceste provocări și să putem conecta instant cererea cu oferta din piața serviciilor juridice într-un mediu online, user-friendly și ușor accesibil de către oricine și de oriunde. Astfel, în baza unui algoritm de matchmaking încorporat, prin platforma QuickLegal orice persoană va fi pusă instant și în mod gratuit în contact cu 3 avocați specializați pe problema sa, care ar putea răspunde cel mai bine nevoilor acesteia”, explică Iulia Caizer.

De asemenea, utilizatorii pot vorbi 15 minute gratuit cu avocatul ales pentru a vedea dacă există potrivire. În plus, QuickLegal va dezvolta și un „robo-attorney”, adică o inteligență artificială care să ofere asistență, dar și un birou virtual pentru avocații de pe platformă.

Cum funcționează conexiunea?

Avocații și clienții pot folosi QuickLegal dacă intră pe platformă și-și creează un cont gratuit. Platforma conectează ulterior în funcție de întrebarea pusă utilizatorii cu 3 avocați potriviți.

„Ulterior părțile pot încheia un contract de asistență juridică și pot continua interacțiunea în mediul online prin intermediul chat-ului disponibil pe platformă. În curând, așa cum am mai menționat, vom lansa și alte servicii atât pentru utilizatorii clienți, precum robo-attorney, cât și pentru utilizatorii avocați – biroul virtual”, explică fondatoarele QuickLegal.

În momentul de față, QuickLegal se concentrează pe zona de drept al muncii, până când vor ajunge la un moment în care să crească nișa, cu ajutorul mai multor avocați și mai mulți utilizatori.

„Cu toate acestea, nu restricționăm în niciun fel utilizatorii: dacă aceștia au o întrebare de alta natură, sunt liberi să o adreseze avocaților înscriși pe platforma, iar în situația în care există specialiști și în domeniul respectiv, suntem siguri că vor primi răspunsul pe care îl căutau”, spun antreprenoarele.

Există pe platformă un pachet Freemium, unul Basic de 139 de lei pe lună și unul Pro de 239 de lei pe lună, tarife care sunt plătite de către avocați.

„Pentru că momentan vrem să învățăm cât mai multe din această interacțiune avocat – client, vom lansa câteva pachete promoționale către avocații din piață pentru a atrage cei mai buni profesioniști pe platformă și a crește numărul de utilizatori”, spun fondatoarele.

De ce nu au funcționat alte platforme marketplace de avocați?

Adevărul este că pe piața din România au fost mai multe încercări de realizare a unor marketplace-uri juridice. Ideea de a putea să conectezi un client cu un avocat cu ajutorul internetului nu e nouă. Dar nimeni nu a făcut-o așa cum trebuie încă.

Iulia Caizer menționează că până de curând exista și o limitare, pentru că legea de reglementare a profesiei de avocat a fost creată în 1995 și nu era adaptată pentru servicii digitale.

„Însă, de la sfârșitul anului 2021, ca urmare a unor noi reglementări europene cu privire la astfel de platforme (Regulamentul (UE) nr. 2019/1150 al Parlamentului European și al Consiliului privind promovarea echității și a transparenței pentru întreprinderile utilizatoare de servicii de intermediere online, care este direct aplicabil în statele membre din 12 iulie 2020), inclusiv Consiliul UNBR a modificat Statutul profesiei de avocat și a adăugată o nouă anexă la Statut, intitulată chiar așa: Ghid privind utilizarea platformelor online de către avocați. Așadar acum, în sfârșit, există un cadrul legal pentru a dezvolta astfel de platforme și a putea fi folosite, cu ajutorul tehnologiei actuale la un potențial maxim”, explică aceasta.

Pentru extinderea internațională, de exemplu, se uită către piața franceză, unde nișa de legal tech e dezvoltată.

„Există marketplace-uri similare platformei noastre - însă nu specializate sau care să includă funcționalitățile dezvoltate de noi. De asemenea, am avut ocazia să constatăm că există inițiative similare și mai aproape de noi, spre exemplu în Ucraina, care se bucură de un mare succes”, spune Iulia Caizer.

Cum a fost experiența InnovX pentru QuickLegal

Pentru fondatoarele QuickLegal, experiența InnovX-BCR a fost una de neegalat.

„Nu doar că am ajuns să lucrăm cu niște profesioniști sau să interacționăm cu nume mari din mediul de business românesc dar tot ce am făcut în cadrul acceleratorului a fost extrem de practic și am ajuns să folosim tot ce am învățat acolo în dezvoltarea business-ului nostru, de la aplicații la granturi, la prezentări în fața unor potențiali clienți sau chiar încheierea unor parteneriate strategice cu jucători importanți din piața serviciilor”, explică Iulia Caizer.

Dar, spun fondatoarele, un avantaj e că au învățat să se ddezvolte ca antreprenori prin intermediul mentorilor, workshop-urilor și prezentărilor.

„Cred că ceea ce ne-a provocat cel mai mult a fost să înțelegem și să ajungem să lucrăm cu anumiți termeni financiari și contabili”, explică fondatoarele.

După accelerator, QuickLegal vrea să aducă o serie de îmbunătățiri platformei,. De asemenea, vor să pornească acțiunile pentru obținerea unei finanțări, atât de la investitori privați, cât și din granturi.

„Pe termen lung, încercăm să ne pregătim cât de bine se poate pentru conferința la care am fost invitați să participăm în urma câștigării locului 3 la InnovX, Startup Grind 2023 - una dintre cele mai mari conferințe de tehnologie din lume, care va avea loc în Silicon Valley, San Francisco, USA, în primăvara anului viitor”, spun antreprenoarele de la QuickLegal.