În afara fundației pe care o conduce alături de soția sa, Melinda, una dintre cele mai mari organizații filantropice din lume, axată pe investiții în cercetare și dezvoltare în domeniul medical, Gates a mai făcut o serie de investițiii în startup-uri care au potențialul de a schimba lumea.
Dacă vă căutați inspirația pentru a lansa propriul startup și cochetați cu mai multe idei de afaceri, iată care sunt câteva dintre domeniile și afacerile în care Bill Gates a decis să investească milioane bune de dolari.
Grail – un startup care își propune să detecteze cancerul în primele etape ale bolii, cât încă poate fi vindecat
Startup-ul a fost fondat în 2016 și lucrează la dezvoltarea unei tehnologii care ar putea să detecteze celulele canceroase încă dinainte ca boala să avanseze foarte mult și să devină incurabilă. Potrivit fondatorilor Grail, cheia acestei reușite care ar tranforma complet domeniul medicinei ar sta într-un screening special al grupelor de sânge.
Până în acest moment, Grail a primit investiții în valoare de 1,2 miliarde de dolari, iar printre finanțatori se află, în afară de Bill Gates, Jeff Bezos sau Google Ventures. Domeniul medical este unul de extrem interes pentru Gates, așa că poate ar fi bine să vă gândiți la câteva idei de afaceri pe acest segment.
Idei de afaceri: EtaGen – un startup care dezvoltă generatoare de energie
EtaGen este un startup fondat în 2010 care produce generatoare ultra-eficiente care pot oferi necesarul de energie al companiilor, clădirilor și a unor micro-rețele. CEO-ul companiei declara în 2012 că motoarele EtaGen folosesc, în medie, cu 25% mai puțin combustibil (diesel sau gaze naturale) decât generatoarele obișnuite.
Compania a primit, până în acest moment, investiții în valoare de 133 de milioane de dolari, Gates contribuind, alături de alți finanțatori, la cea mai recentă rundă de tip Series C, în valoare de 83 de milioane de dolari.
Change.org – un startup care publică petiții online
Change.org este unul dintre cele mai populare site-uri prin intermediul căruia oameni din înteaga lume pot demara petiții pentru susținerea unei varietăți de cauze. Site-ul este folosit în acest moment de 150 de milioane de utilizatori din 196 de țări.
Într-o rundă de finanțare Series C din 2014, Bill Gates și alți investitori au contribuit cu 30 de milioane de dolari. Până acum, Change.org a primit finanțări în valoare de 83 de milioane de dolari.
Impossible Foods – un startup care produce carne din plante
Încă de la fondarea sa, în 2011, Impossbile Foods și-a propus să dezvolte produse din carne pe bază de plante, dar care să aibă fix același gust ca și produsele originale. Compania vinde celebrii hamburgeri făcuți din carne vegană în peste 1.400 de restaurante din Statele Unite.
Impossible Foods a primit finanțări în valoare de peste 387 de milioane de dolari, Bill Gates participând în trei dintre rundele de investiții primite de companie (un total de 208 milioane de dolari).
Gates a mai investit într-un alt startup similar, care propune o alternativă pentru produsele din carne fără a face rabat la gust, totuși. Este vorba despre Beyond Meat, care a primit în 2015 o investiție Series E în valoare de 17 milioane de dolari. Puneți pe foaie câteva idei de afaceri și din domeniul alimentar. Investitorii mari sunt gata să dea bani.
Idei de afaceri: Memphis Meats – un startup care produce carne de pui, rațe și vite în laborator
Zona surselor alternative de mâncare s-a dovedit a fi una de interes pentru Bill Gates. Acesta a participat la un rundă de finanțare în valoare de 17 milioane de dolari, primită în 2017 de Memphis Meats, un startup care produce în laborator, din celule animale, carne de păsări și vite. Până acum, compania a reușit să ”prepare” în laborator strips-uri de pui, chiftele și carne de rață.
Puteți găsi aici și idei pentru 5 startup-uri pe care le puteți lansa rapid. Aflați și care sunt industriile care vor da naștere următorilor unicorni, precum și câteva afaceri pe care le puteți începe cu un buget de 1.000 de dolari.