Ideile de afaceri sunt valoroase doar dacă le duci la bun sfârșit. Degeaba ai cele mai inovatoare sau ciudate idei de afaceri, dacă tu nu te apuci de ele. Astăzi ai destule șanse să pornești un business în România, cu o investiție nu foarte mare. Nu îți vom spune că vei cheltui doar banii de buzunar însă.

Dar ai destule fonduri, cum ar fi Start-Up Nation sau alte fonduri europene pentru investiții în diverse domenii de unde poți primi capital pentru a porni mai rapid decât ai face-o în mod normal.

Iată cinci idei de afaceri pe care să le iei în calcul în 2019.

Idei de afaceri - Agricultură modernă cu broccoli

Dacă ai intrat într-un hipermarket, ai văzut că broccoliul este prezent peste tot. Oamenii apreciază din ce în ce mai mult această legumă pe care o pot pune ca garnitură sau din care pot face o supă delicioasă. Plus că e mai sănătoasă. Fermele ecologice și legumele pot fi idei de afaceri profitabile în 2019.

Broccoli este o legumă care e potrivită pentru clima din România și are nevoie de umbră, sol bogat și drenabil. De asemenea, trebuie să ai semințe de calitate pentru a reuși să duci o cultură la capăt. Evident, ai nevoie de un teren pe care să cultivi broccoli, de cunoștințe și răbdare. Broccoli se cultivă înainte de a veni canicula.

Costurile inițiale pentru o cultură de broccoli pot fi mari, deoarece o pungă de 8 semințe poate costa și 3 euro din străinătate. Dar broccoli e scump, mai ales dacă iei certificatul bio și poți să livrezi în lanțurile de magazine. Nu mai departe de această vacanță am putut vedea un reportaj despre o studentă din Dolj care s-a apucat să cultive broccoli și astăzi culege roadele. Așadar, broccoli poate fi o idee de afacere foarte bună. Poți să alegi inclusiv o specie cum ar fi Romanesco, apreciată din ce în ce mai mult de către bucătari.

Afaceri cu produse tradiționale și nume moderne

Poate nu înțelegi ce ar fi asta. Ai auzit de Ciorbărie? Sau de Cartofisserie? Sau de Micărie? Din ce în ce mai mulți tineri români vin cu idei de afaceri care înseamnă preluarea unui aliment sau a unei rețete tradiționale și ambalarea ei în forma unui food truck sau restaurant care să vină cu un produs potrivit pentru tânăra generație.

Ciorbărie s-a deschis prima oară în 2016 în București și s-a extins la mai mult de 4 sedii momentan. Ideea a fost simplă: cele mai vândute produse din restaurante sunt ciorbele și supele, așa că proprietarii afacerii au decis să deschidă un business în care să livreze ciorbe la birou sau să poți mânca direct la sediul lor.

Astfel de afaceri pot fi dezvoltate în continuare dacă ești pasionat de bucătărie și comerț. Românii tineri se întorc din ce în ce mai mult spre valorile trecutului și poți să te bazezi inclusiv pe gusturile copilăriei pentru a putea să-i atragi. Așa cum numai de Crăciun descoperă românii Salata Boeuf, de ce nu ai putea să faci un business din acest lucru?

Așadar, dacă ai o asemenea idee de afacere trebuie să fii pregătit să investești în sediu, dotări, autorizări, promovare și servicii de livrare, care sunt esențiale pentru succesul afacerii.

Idei de afaceri cu cartofi dulci

Afacerile agricole cu cartofi dulci aduc un profit de peste 94.000 de lei la hectar. Cartoful dulce ia locul pepenelui de Dăbuleni, pentru că are nevoie de o climă asemănătoare cea din zonă și aduce un profit mai mare.

Cartoful dulce e o legumă care devine din ce în ce mai populară pentru că românii o apreciază datorită calităților ei, gustului și faptului că e mai sănătoasă decât cartoful tradițional. Cartoful dulce poate avea un cost de 8 lei la kilogram în lanțurile de supermarket-uri din România.

Profitul de 94.000 de lei la hextar vine la o investiție de circa 20.000 de lei și o producție de 22,8 tone la hectar, cu un preț de vânzare de 5 lei pe kilogram. Dacă nu vrei să ai o cultură mare, poți să te mulțumești cu una mai mică și cu un business unde să-ți găsești clienți persoane fizice către care să livrezi personal.

Afaceri cu prepelițe

De ce să nu crești niște animale care să-ți ofere ouă mai scumpe? Ouăle de prepeliță sunt scumpe și căutate pentru cei care vor alternative mai sănătoase. Poți să începi prin a cumpăra un incubator, ouă și fără să ai cine știe ce fermă. Practic, poți să faci inclusiv în ferma bunicilor dacă ai un pic de spațiu. După doar 40 de zile prepelițele ajung la maturitate și fac ouă. O singură prepeliță face cam 25-30 de ouă pe lună și poți ajunge la 27.000 de lei pe an venituri din 300 de prepelițe.

Provocarea acestui tip de afacere este distribuția ouălor. Nu vă puteți baza în primă fază pe lanțurile de supermarket-uri mari, dar puteți încerca aplicații de mobil și site-uri care funcționează ca un marketplace pentru produse românești. De asemenea, e important să vă promovați printr-un site sau pe pagina de Facebook și, pe cât posibil, să dezvoltați o comunitate în jurul acestei idei.

Șofranul

E considerat aurul roșu, pentru că poate aduce și 22.000 de euro la hectar, dar trebuie să știi ce să faci cu el. Șofranul trebuie aclimatizat la condițiile din țară, deci nu veți avea un return în primii doi ani, așa că fiți pregătiți să investiți. Gramul de șofran poate ajunge și la 30 de euro. Practic, poți colecta 1 kilogram la 4.000 de metri pătrați. Șofranul poate fi folosit medicinal și trebuie să ai acces și la baza de clienți care au nevoie de asemenea produse.