Sistemul va folosi capabilitățile de proximitate încorporate în transmisiile Bluetooth Low Energy pentru a urmări contactele fizice ale utilizatorilor de smartphone-uri ce se vor înscrie în program, potrivit Ars Technica. Dacă un utilizator este testat pozitiv pentru COVID-19 poate alege să introducă rezultatul într-o aplicație aprobată de departamentul de sănătate american, iar apoi aplicația va contactat toți ceilalți deținători de smartphone-uri care au intrat în contact cu utilizatorul testat pozitiv sau care s-au aflat în apropierea acestuia (la mai puțin de doi metri).
Oamenii de știință spun că utilizarea smartphone-urilor este o idee bună deoarece aproape fiecare american are un astfel de dispozitiv și o astfel de monitorizare este mai precisă decât memoria individuală. Cum funcționează?
Alice și Bob se întâlnesc și au o discuție timp de 10 minute. Bob este diagnosticat pozitiv pentru COVID 19 și intră în baza de date a autorităților. Telefoanele lor fac schimb de informații (de chei) prin intermediul bluetooth. Cu acordul lui Bob, telefonul încarcă toate cheile pe care telefonul său le-a primit în ultimele 14 zile. Alice primește o notificare pe telefon prin care este informată că a fost expusă unei persoane ce a fost testată pozitiv pentru COVID-19. Ea primește informații în plus în legătură cu situația ei și cu ce ar trebui să facă.
În timp ce urmărirea persoanelor prin intermediul smartphone-urilor este eficientă, aceasta poate reprezenta și o amenințare serioasă pentru confidențialitatea informațiilor personale (interacțiuni sociale, deplasări în oraș etc). Platforma dezvoltată de Apple și Google utilizează o schemă criptografică care are ca scop să permită urmărirea contactelor dintre persoane la scară largă, fără un risc pentru confidențialitatea datelor persoanelor care optează să se înscrie în sistem.
Spre deosebire de alte platforme, aceasta nu colectează nume, locații și alte informații de identificare. În schimb, când doi sau mai mulți utilizatori intră în contact fizic, telefoanele folosesc bluetooth pentru a trimite informații (acele chei).
Există atât voci pro platforma Apple și Google, dar și contra. Unele voci susțin că sistemul criptografic folosit nu va fi sigur pentru mult timp, alții sunt de părere că intimitatea persoanelor va fi violată de un astfel de sistem.
Oricum ar fi, pe platforma dezvoltată de Apple și Google intră doar persoanele care doresc și astfel ar putea ajuta la răspândirea inconștientă a virusului.