Antreprenorii se pot înscrie la Cities of the Future până pe 6 iunie aici.
Echipele preselectate în programul Cities of the Future vor participa la o serie de discuții 1 la 1 de evaluare și feedback cu mentorii concursului, urmând ca startup-urile câștigătoare să fie prezentate într-un eveniment public pe 18 iunie.
Acestea vor intra în programul de accelerare Orange Fab, unde vor beneficia de mentorat pentru dezvoltarea produselor și definitivarea planului de afaceri, acces la echipamente și tehnologii de comunicații de ultimă generație precum 5G, LoRaWAN sau LTE-M și susținere pentru implementarea proiectelor pilot.
Conceptul de oraș inteligent propus de Orange are la bază o platformă deschisă și interoperabilă ce poate fi extinsă și adaptată nevoilor în schimbare ale cetățenilor și municipalităților. Platforma beneficiază de infrastructură digitală bazată pe rețele de internet de bandă largă, 4G/4G+ și 5G, Internet of Things (IoT), LoRaWAN, LTE-M, Wi-Fi, precum și de aplicațiile și expertiza Orange și ale partenerilor săi, startup-uri românești de high-tech și companii consacrate.
Dacă și tu dezvolți soluții pentru orașele viitorului, înscrie-te la Cities of the Future la acest link și descoperă în articol de ce e important să schimbăm orașul, dar și ce primești la Cities of the Future.
“Căutăm startup-uri care dezvoltă produse inovatoare ce îmbunătățesc experiența oamenilor în orașe, de la modul în care colaborează cu administrațiile publice, la modul în care călătoresc sau interacționează cu mediul înconjurător. Încurajăm de asemenea aplicarea tehnologiei cât mai îndrăzneț, pentru a eficientiza modul de lucru, pentru a susține deciziile bazate pe date sau acționarea rapidă din partea administrațiilor publice sau companiilor, în interesul locuitorilor.”, spune Monica Obogeanu, Startups Program Manager la Orange România.
5 motive pentru care trebuie să găsim soluții pentru orașul viitorului
Suprapopularea orașelor
Dacă locuiți într-un oraș mai mare din România, vă veți da seama că populația crește pe zi ce trece. Dincolo de datele statistice oficiale, orașele sunt din ce în ce mai aglomerate, pe măsură ce au fost extinse și în zonele metropolitane. Oamenii se unesc în jurul marilor zone metropolitane, acolo unde sunt și cele mai multe joburi.
Suprapopularea înseamnă aglomerări urbane în jurul unor orașe mari care pot depăși resursele disponibile sau care forțează crearea de resurse suplimentare pentru a oferi o calitate a vieții crescută. Numai în 2018 populația lumii a crescut cu 1,12%.
De ce este suprapopularea urbană o problemă? Dincolo de faptul că ea se traduce într-un efect de domino asupra resurselor, calității vieții și transporturilor, am putut vedea impactul aglomerărilor urbane când vine vorba de pandemie.
Zonele suprapopulate transmit mai ușor astfel de boli și pot duce la riscuri mult mai mari. Și nu e vorba de a reduce ritmul de populare, ci de a folosi tehnologia pentru a acomoda mai ușor oamenii. Astfel, putem vorbi de Internet of Things la scară masivă, la rețele de senzori pentru transformarea transporturilor și pentru recâștigarea timpului.
Cum ar fi dacă tehnologia ne-ar putea ajuta să știm când să plecăm la muncă, dacă ar putea să schimbe prin date programul companiilor și să ne facă să evităm anumite trasee dacă în anumite zone vorbim de o calitate a aerului proastă?
În plus, tehnologia ne poate ajuta să consumăm mai puțin. Cu ajutorul senzorilor, un oraș din India a reușit să reducă din consumul de apă cu 35%, iar agricultura de precizie și fabricile din Industry 4.0 ar putea reduce din irosirea alimentelor cu 40%.
Calitatea aerului și speranța noastră de viață
Calitatea aerului este cel mai mare adversar în fața speranței de viață. Viața modernă ne-a oferit șansa de a trăi mai mult și mai bine decât înaintații noștri, dar acest lucru, din păcate, se poate schimba din cauza calității aerului. Poluarea reprezintă cel mai mare risc, potrivit Air Quality Life Index. De asemenea, aceasta poate afecta miliarde de oameni într-un mod aproape unitar.
Conform datelor, populațiile din zonele aglomerate sunt expuse la 44% mai multe substanțe poluante decât acum 20 de ani. Astfel, poluarea taie 1,9 ani din speranța de viață, pe când fumatul, de exemplu, 1,8 ani.
Cu ajutorul rețelelor de senzori autoritățile pot lua măsuri mult mai bune pentru reducerea poluării, pot identifica zonele cu probleme, dar și sursele poluării. Astfel, putem îmbunătăți calitatea aerului cu ajutorul tehnologiei. Dincolo de măsurare, tehnologia poate oferi soluții pentru eficientizarea fabricilor, pentru reducerea traficului și transformarea acestuia.
Transportul trebuie reorganizat
Odată cu suprapopularea orașelor traficul a devenit infernal, iar mașinile sunt mai multe decât putem duce. Dincolo de absența locurilor de parcare, stăm mai mult în trafic ca niciodată, ceea ce duce și la probleme de poluare.
Structura transportului actual nu mai poate funcționa pe termen lung, așa că ne vom baza pe tehnologie pentru predictibilitate, pentru trecerea de la proprietari de mașini la utilizatori de mașini sau alte vehicule și la analiza traficului.
Pe viitor, orașele pot avea sisteme de monitorizare a traficului inteligente, care să comunice cu mașinile și mijloacele de transport în comun. Acestea pot fi redirecționate pentru a spori eficiența transportului și pot comunica și cu semafoarele pentru o fluidizare constantă a traficului. Dacă astăzi servicii de hărți îți pot oferi doar o estimare, pentru că tu ești la volan și iei deciziile, în viitor mașinile vor comunica direct cu senzorii.
Până la mijlocul secolului, 70% din populația planetei va locui în orașe, așa că vom avea nevoie de un oraș inteligent și de mașini conectate.
Spațiu verde folosit mai inteligent
Orașele vor fi nevoite să-și recâștige spațiul verde sau să-l reinventeze. Acest lucru se poate face prin creșterea zonelor verzi și pietonale, dar și transformarea blocurilor și clădirilor în posibile ferme urbane, care să folosească tehnologia pentru a produce hrană sau oxigen.
Orașele viitorului, spun specialiștii, pot avea grădini „zgârie-nori”, astfel că toate clădirile viitorului vor avea și spații verzi gândite. De asemenea, din 1970 până astăzi am pierdut o treime din zonele umede ale planetei, așa că va trebui să le recâștigăm în orașe. În plus, spun specialiștii, cu ajutorul tehnologiei vom putea folosi subteranul pentru a construi ferme subterane cu ajutorul LED-urilor și senzorilor.
Metropolele depășesc capacitatea umană de prevenție
Tehnologia se schimbă într-un ritm alert. Chiar dacă descoperirile tehnologice sunt făcute de oameni, inteligența artificială e mai rapidă de milioane de ori decât capacitatea noastră de a lua decizii. O provocare este de a te adapta destul de rapid. Cu toate acestea, cantitatea de date produsă de orașe este atât de mare încât a depășit capacitatea umană de înțelegere și prevenție. Orașele vor avea nevoie de data scientists și de soluții digitale pentru înțelegerea problemelor.
5 motive pentru a te înscrie la Cities of the Future
Ai acces la echipamente și rețele de comunicații de ultimă generație
Orange a susținut în ultimii ani comunicațiile de ultimă generație, nu doar pentru utilizatorii casnici, dar și pentru zona B2B, prin implementarea de rețele 5G, LoRaWAN sau LTE-M, care permit comunicațiile rapide, cu latență scăzută și consum de energie mic. Acestea sunt folosite în soluții de smart city deja implementate sau testate de către unele orașe din România. Ai acces la ele dacă ai nevoie pentru dezvoltarea sau testarea soluției tale.
Acces la surse de open data ale Orange și partenerilor
De-a lungul ultimilor ani Orange Fab a dezvoltat o rețea de parteneri și startup-uri care au crescut exponențial. O parte dintre resursele acestea sunt deschise și pot fi integrate și folosite prin API-uri. De exemplu, dacă dezvolți o rețea de micromobilitate, ai putea introduce și datele de la uRAD Monitor, o rețea de senzori de monitorizare a calității aerului dezvoltată de un startup parte din Orange Fab din 2017, disponibilă pentru startup-urile participante la Cities of the Future. Ai acces și la Wi-Fi Smart City Data Feed sau Anonymized Cyber Security Events.
“Orange Business Services a implementat deja multiple proiecte de smart city, cu produse proprii și alături de parteneri companii mari sau startup-uri. Avem deja din aceste implementări oportunitatea de a deschide seturi de date, cu susținerea administrațiilor publice și companiilor beneficiare, ce pot fi puse în valoare pentru a dezvolta noi produse și servicii care să îmbunătățească mobilitatea urbană, securitatea cetățenilor sau calitatea serviciilor de interes public”, spune Monica Obogeanu, Startups Program Manager la Orange.
Expertiză, resurse, finanțare și mentorat
Orange a făcut parte din mai multe proiecte europene din cadrul proiectului Horizon 2020, care finanțează cercetarea în zone esențiale pentru dezvoltarea conectivității și a 5G-ului. Astfel, compania a participat în proiecte ca 5G-EVE, 5G-VICTORI, 5GASP și VITAL-5G.
Acestea au analizat și implementat aspecte esențiale pentru dezvoltarea, testarea și securitatea rețelelor 5G. Orașele viitorului vor fi legate direct de conectivitatea rapidă, iar prin Cities of the Future ai acces la toți acești experți și la resursele dezvoltate de ei, pentru a te ajuta să implementezi proiectul mai ușor.
Accesul la comunități suport
Prin Orange Fab, startup-urile sunt puse în contact cu oameni de marketing și sales din toată România și pot adresa clienți împreună cu reprezentanți ai Orange. De asemenea, Orange poate susține costurile unor proiecte pilot la clienți, astfel încât startup-urile să-și poată demonstra valoarea, iar pe termen lung să dezvoltă proiecte comune.
Astfel, pentru un startup este foarte important să poată să piloteze o tehnologie, să îi demonstreze utilitatea și să arate rezultate concrete pentru dezvoltarea ulterioară, iar acest lucru se face prin conexiuni cu oameni importanți din sistem.
De asemenea, un alt beneficiu este comunitatea Hub Pass este un program Orange Fab care susține mobilitatea startup-urilor, important din momentul în care vom putea călători mai liber.
Prin Hub Pass toți membrii spațiilor de coworking partenere au acces gratuit la unul din celelalte locuri din toată țara atunci când călătoresc, vor să lucreze și să folosească săli de ședință. Mai ales acum în perioada în care birourile tradiționale nu mai sunt la fel de populare și când partenerii tăi pot fi peste tot în țară, e important să știi că ai unde lucra în mod sigur.
Mentorat pentru afacerea ta
De-a lungul timpului la start-up.ro am văzut numeroase startup-uri care au avut soluții foarte interesante propuse, dar fondatorii erau oameni cu pregătire tehnică excepțională, dar cu puțină experiență în business.
Din acest motiv, e nevoie să ai mentori care să te ajute cu dezvoltarea planului de afaceri, care te pot face să înțelegi care e piața ta corectă și cum să vinzi mai bine serviciile sau produsele tale.
Chiar dacă mentoratul e greu de cuantificat la nivelul importanței, el este esențial și se simte abia atunci când ai succes, dacă asculți activ mentorii din program, iar Cities of the Future te conectează cu o serie de mentori potriviți pentru tine.