În afaceri să fii deschis înseamnă mai mult decât un semn pe ușă. Înseamnă să fii dispus să investești în modalități noi prin care poți să comunici cu clienții, oportunități de transformare digitală și să optimizezi munca ta și a angajaților.

Seria „Cum să-ți digitalizezi afacerea prin PNRR” este susținută de platforma „Deschis la Nou. Deschis la Tehnologie” lansată de către Vodafone Business, care oferă antreprenorilor din România exemplele antreprenorilor care s-au digitalizat, dar și soluții prin care aceștia își pot transforma propria afacere.

În această serie editorială vom discuta despre oportunitățile aduse de către programul Digitalizare IMM prin PNRR, dar și despre soluții tehnologice.

Poți vedea câteva detalii mai jos, dar urmărește clipul pentru a afla mai multe despre oportunitatea programului Digitalizare IMM.


În episodul de astăzi l-am invitat pe Dinu Dragomir, Director Segment de Clienți Strategici la Vodafone Business. Programul a fost structurat pentru a crește indicele DESI, cel care măsoară digitalizarea IMM-urilor din România. Studiile arată că digitalizarea poate aduce o creștere de 30% în cifra de afaceri pentru IMM-urile din țară, ceea ce e un impact instantaneu.

Plus, ultimii 3 ani au demonstrat nevoia antreprenorilor de a fi rezilienți la schimbare - fie că e vorba de o pandemie, de războaie sau de crize.

Pe ce poți să cheltuiești finanțarea din Digitalizare IMM?

Criteriile de îndeplinit în programul Digitalizare IMM sunt următoarele:

  • Cel puțin jumătate dintre angajați trebuie să folosească computere
  • Să folosești un ERP
  • Să ai o conexiune fixă de internet de cel puțin de 30 Mbs
  • Vânzările online trebuie să depășească 1% din cifra de afaceri, ceea ce este esențial
  • Vânzările web către clienți B2C trebuie să depășească 10% din totalul vânzărilor online
  • Folosești soluții Internet of Things
  • Utilizezi rețele sociale
  • Utilizezi două sau mai multe rețele sociale
  • Folosești un CRM
  • Achiziționezi sisteme cloud computing sofisticate
  • Soluții de cloud online
  • Utililizezi inteligența artificială

Din acestea, trebuie să respecți minimum șase.

Cu toate acestea, care sunt barierele pe care le au antreprenorii în calea digitalizării?

82% din antreprenori consideră transformarea digitală importantă

Studiul realizat de Vodafone în care arătăm că 82% din antreprenori consideră digitalizarea importantă spune și că barierele țin de costuri, dar și de neîncredere și lipsă de consultanță. Ei spun că vor, dar nu știu cum să facă asta”, explică Dinu Dragomir.

Dacă ai o afacere obișnuită, știi ce poți face? Poți achiziționa calculatoare, poți investi într-o conexiune de internet rapidă, servere, poți să duci afacerea online și să vinzi produsele pe site, dar poate și un ERP. Nu te speria, că nu trebuie să folosești inteligență artificială dacă tu vinzi haine.

Digitalizare IMM - poți să fii un pic mai bun decât competiția

Dinu Dragomir explică simplu de ce e oportun pentru firmele din România să aplice la Digitalizare IMM: „Sunt bani gratis. Sunt banii pe care un antreprenor știe foarte bine cât de greu e să-i atragă. Sunt puțin candidați pentru 347,5 milioane de euro, dar acești bani sunt puși la dispoziția firmelor din România”, explică Directorul Segmentului de Clienți Strategici din cadrul Vodafone Business.

„Beneficiile firmelor care adoptă soluții digitale sunt foarte mari. Cele mai importante țin de competitivitate, unde vrei ca firma ta să fie puțin mai bună decât firma competitorului. Procesele tale pot fi mai agile, răspunzi mai repede, livrezi marfa într-un timp mai scurt. Tocmai am trecut printr-o pandemie, un război la graniță, nu știm ce ne rezervă viitorul. Dar cei care sunt agili cu adevărat au de câștigat în piața de astăzi”, încheie Dinu Dragomir.