Design și porturi

Asus Zenbook S13 se remarcă prin design. E primul lucru ce impresionează pe oricine l-a avut în mână în perioada aceasta de testare. Vorbim de un laptop de doar un kilograme realizat dintr-un aliaj de aluminiu și ceramică, ce mixează rezistența cu eleganța. De asemenea, grosimea sa este impresionantă. 10,9 milimetri, adică 1 centimetru. Impressive. Laptopul este dotat, de asemenea, cu ErgoLift Hinge, adică balamaua specială de la Asus ce îți permite să ai tastatura înclinată atunci când scrii.

De fiecare dată când am scos laptopul și l-am arătat oamenilor, impresiile au fost „wow, cât de subțire și frumos este”. Pe spatele ecranului avem un model ceramic ce scoate în evidență laptopul, ecranul are margini din ce în ce mai subțiri față de generațiile anterioare, iar tastatura și șasiul de aluminiu se potrivesc la nivel de design.

Laptopul acesta are 1 cm grosime, dar cel mai subțire punct este de 3,5 milimetri. Doar imaginați-vă. Este practic varianta modernă a momentului când Steve Jobs scotea un MacBook Air și arăta că cel mai gros punct al aceluia e mai mic decât cel mai subțire punct al altor laptopuri de pe piață.

Zenbook S13 e un exercițiu de inginerie fascinant. Laptopul este cu 30% mai subțire decât generația anterioară. Este creat dintr-un aliaj de magneziu-aluminiu. Laptopul poate sosi în Basalt Gray, varianta pe care o am eu aici, și Ponder Blue, o vairantă mai întunecată. Ce mi se pare mișto e că e un laptop care se potrivește oricui - student, femeie, bărbat, bătrân, român, străin.

Pe spate vedeți modelul acela de linii, dar nu e doar atât. Asus a folosit un proces special pentru a transforma aluminiul în aluminiu plasma ceramic, o tehnologie exclusivă a companiei. Dincolo de faptul că arată bine, are o culoare mată și nu capătă amprente, este mai prietenos cu mediul. Dacă e să vorbim de partea de mediu, laptopul are o amprentă de carbon cu 50% mai redusă decât altele de pe piață.

Unul dintre lucrurile pe care le respect la acest laptop este faptul că Asus nu a făcut un compromis când vine vorba de grosime și porturi. Avem de toate. Reușita inginerească e impressive, foarte la limită.

Asus Zenbook S13 are o mufă USB obișnuită, două mufe USB-C, dintre care una este dedicată încărcării, dar… și fiți atenți aici, și o mufă HDMI. Da, acest laptop ultrasubțire are mufă pentru conectarea unui monitor extern, ceea ce m-a lăsat mască. În condițiile în care laptopuri mai mari și mai performante au renunțat la mufe suplimentare, Asus Zenbook S13 este complet. Iar asta-i dă note foarte bune.

Altfel, balamaua ErgoHinge este o adiție excelentă pentru o poziție confortabilă de scris și ecranul poate fi coborât aproape de 0 grade dacă scrii în spații mai înguste, cum ar fi avionul.

Așadar, la design nu ai cum să nu fii impresionant. Este o victorie a ingineriei într-o epocă în care nu te mai impresionează multe lucruri. Dar display-ul OLED e un alt punct esențial. Hai să vedem cum se descurcă.

Display

Ceea ce te atrage în primă fază la Asus Zenbook S13 e clar ecranul. Asus continuă să fie fidel ecranelor OLED, iar acestea au o luminozitate specială, culori extraordinare și funcționează bine atât în cameră, cât și la o terasă.

Ecranul este dotat cu sistemul ASUS Lumina OLED, are o luminozitate de 550 de niți și un gamut de culoare 100% DCI-P3, cu Vesa Display HDR și Pantone certified.

Ecranul ocupă 92% din partea din față a șasiului.

Laptopul are un ecran cu dimensiunea de 13,3 inci, o rezoluție 2880x1880 de pixeli și e un OLED la 60 de Hz.

Din punctul meu de vedere este un ecran spectaculos, pentru că gama de culoare este superbă. Există culori vibrante, puțin saturate, dar în mod elegant, iar reflexiile sunt relativ reduse totuși. Față de alte laptopuri de pe piață acest laptop este ca cineva îmbrăcat în rochie de seară pus lângă cineva în trening. Se vede diferența.

Eu l-am folosit atât în interior, dar și la exterior. Deși e un ecran lucios, nu are reflexii foarte mari și OLED-ul e o opțiune pe care mi-aș dori să o văd pe mai multe dispozitive. În MyAsus ai diferite opțiuni de culoare pe care le poți alege, eu nu m-am jucat foarte mult cu ele, ceea ce am avut în standard mi s-a părut suficient și mi-a plăcut. Per total, e superior altor laptopuri de această categorie de pe piață, dar dacă vreți să vă jucați, nu v-aș recomanda. Nu e pentru asta, dar doar menționam.

Pentru mine tastatura și trackpad-ul contează foarte mult la un laptop. Chiar dacă de multe ori le folosesc cu mouse sau cu o tastatură externă, vreau să nu fiu frustrat atunci când sunt mobil. Hai să vedem cum stă la acest capitol.

Tastatura și trackpad

În trecut, cel puțin când vine vorba de mine, nu am fost foarte impresionat de tastaturile Asus și, mai ales, de trackpad-uri. Cu toate acestea, Zenbook-ul din 2023 schimbă lucrurile.

Tastatura nu are nota 10 de la mine, dar e foarte greu acest lucru. Avem o tastatură cu taste late, și amplasată pe o jumătate de carcasă. Probabil că aș fi simțit nevoia ca tastele săgeți să fie de dimensiuni mai mari, nu jumătăți, dar acesta este singurul compromis pe care l-am văzut.

Tastatura se simte bine la atingere, nu foarte plasticoasă și este silențioasă. Jocul tastelor este plăcut, iar balamaua ErgoHinge reușește să țină laptopul stabil atunci când scrii și să fie foarte confortabil în orice poziție, fie că vorbim de un laptop ținut în brațe, fie că îl ții pe masă. Poziția îl ajută pentru a nu avea mari dificultăți de tastare. Jocul tastelor este mai scurt decât la generația anterioară. Per total, este o tastatură care nu m-a frustrat, iar acest lucru este cel mai important aspect.

În trecut, lucrul care mă dădea în spate în cazul dispozitivelor Asus era trackpad-ul. Aproape că nu le puteam folosi fără un mouse. De data aceasta mousepad-ul este bun. Are o dimensiune mare și este amplasat central. Atingerile accidentale sunt minime, iar degetele alunecă excelent pe el, o altă problemă în trecut. În plus, clickul tactil funcționează rapid și nu dublează atingerile așa cum se mai întâmplă la alte modele.

Per total, deși nu l-aș numi în rândul laptopurilor mele preferate la combinația taste-mousepad este un laptop peste medie. Dar eu sunt un om care scrie de pe tastaturi mecanice și care apreciază niște butoane mai solide decât cele de pe Zenbook, dar înțeleg nevoia de a avea o greutate foarte mică. Până la urmă, ce ai nevoie de la un asemenea laptop e să funcționeze la birou, la cafenea, pe avion.

Dacă ai un laptop atât de bun la ecran, hai să vedem cum stă în performanțe tehnice.

Specificații tehnice Asus Zenbook S13

Laptopul pe care l-am avut eu la test a avut 1 TB de stocare pe SSD, un procesor Intel Core i7, tactat la 1,7 Ghz de a 13-a generație și 16 GB de RAM. Laptopul pe care l-am testat a venit cu Windows 11 Pro.

Înainte de toate, pentru ce e acest laptop? Dacă ai un job la birou. Dacă ești într-o echipă de management. Dacă vei călători mult și vrei autonomie și portabilitate. Nu este o mașinărie de lucru hardcore, pentru asta există și alte laptopuri pe piață.

În folosirea zilnică laptopul a funcționat corespunzător. 10 tab-uri deschise în Google Chrome, aplicație de mail, Spotify, diferite alte programe cum ar fi Word, Slack, Notion sau Zoom deschise. Nu am avut niciodată întrebarea dacă va ține prea mult. Deschide programele rapid și funcționează bine și atunci când iese din Stand By, lucru pe care eu obișnuiesc să-l fac la laptopuri, adică să nu le închid aproape niciodată.

Dimensiunea redusă nu-i stirbește din putere, dar îl face să aibă anumite caracteristici pe care le vei observa la el, dar care sunt rezolvabile. Am folosit laptopul pe modul Best Performance și pe modul Balanced. Diferența se vede în viteza ecranului și în gradul de responsivitate general. Dar vei mai vedea ceva - ventilatorul laptopului. E zgomotos. Dar există un dar.

Laptopul are momente destul de random când decide să-și pornească ventilatoarele în mod intens. Uneori pur și simplu stă degeaba, fără programe deschise. Dar pentru acest lucru poți să umbli în aplicația MyASUS care vine preinstalată pe laptop. Deși nu sunt fanul aplicațiilor de brand, aceasta este utilă. Acolo vei găsi Fan Profile de unde poți alege Performance Mode, Standard Mode sau Whisper Mode. După ce l-am trecut în Whisper Mode laptopul a fost extrem de silențios și nu s-a văzut o schimbare de performanță marcantă.

Am făcut și un test de export video în Premiere pentru un clip de aproximativ 14 minute, cu editări, efecte. Clipul video l-am exportat anterior pe un Mac Mini cu M2 și am avut cam 12-13 minute de export acolo. Pe Asus Zenbook S13 am avut 20 de minute și 54 de secunde. Așadar, nu e un rezultat foarte rău, dar nici nu e o mașinărie de editare complexă. Dacă vrei să faci asta, e mai mult un laptop de vloguri, să zicem, dacă vrei să editezi ceva scurt și fără prea multe efecte. Te va ține fără problemă și duce, plus că ai un SSD de 1 TB la un preț foarte bun.

În Cinebench, pentru cine este interesant, în testul multicore am avut un scor de 6278, iar în testul Single Core - 1705.

La nivel de autonomie, laptopul poate duce la Best Performance și ecranul la luminozitate maximă aproximativ 4 ore, ceea ce este excelent, iar dacă-l pui pe modul Balanced și luminozitatea mai scăzută vei putea avea lejer 8 ore de folosire la muncă. În plus, tot în MyASUS găsești și posibilitatea de a seta bateria în așa fel încât să-i prelungești durata de viață, pentru că ea va fi încărcată până la 80% în loc de 100%, atunci când laptopul stă în priză. Ulterior poți alege funcția Instant Full Charge Mode în care bateria să se ducă la 100%, iar Battery Care va fi reactivat după 24 de ore.

Și mai vreau să menționez ceva aici. Laptopurile cu Windows m-au enervat multă vreme pentru că au încărcătoare foarte mari. Asus a ales un încărcător de 65 de wați pe tehnologie GaN, fără un brick de mari dimensiuni. Am văzut încărcătoare de laptop mai mari. Singurul lucru de avut în vedere e că se încălzește destul de puternic.

Alte aspecte bune pentru productivitate sunt noise cancelling-ul cu ajutorul AI-ului pe care-l poți folosi în call-uri. Camera are și ea AI și poate fi optimizată pentru condițiile de luminozitate, blur de fundal, urmărire a mișcărilor.

Preț și concluzii

Bun, am ajuns la momentul prețului și a concluziilor. În primul rând, momentan laptopul nu are varianta cu AMD Ryzen, dar va sosi și aceea.

Varianta pe care am testat-o eu, adică 16 GB de RAM, costă în momentul de față 7.000 de lei. Dacă vrei varianta de 32 de GB memorie RAM te duci la 7.800 de lei, dar eu nu o recomand cu adevărat, nu ai la ce folosi atât de multă memorie internă.

Este un preț care este aliniat cu piața și mixul de portabilitate, ecran și performanțe fac ca laptopul acesta să fie o opțiune excelentă pentru orice MacBook, dacă preferi Windows, dar și pentru laptopuri asemănătoare de la Lenovo sau Dell, de exemplu.

Asus a reușit să creeze un mic campion ingineresc care arată și bine și pe măsură ce această serie evoluează sunt impresionat. Ecranele OLED se duc deja și la modele mai ieftine, ceea ce e excelent și, față de alte generații, software-ul preinstalat de Asus nu este inutil, ci chiar te ajută să setezi lucrurile așa cum trebuie.

Dacă ar fi să-i găsesc dezavantaje ele țin de zgomotul făcut de ventilatoare dacă nu umbli la setări, tastatura cu un joc un pic prea mic și sunetul boxelor care este relativ mediocri, deși avem setări de la Harman/Kardon. Dar într-un șasiu atât de mic, nu m-aș fi așteptat la ceva impresionant.

Îmi dau dreptul de veto pe acest laptop? Dacă aș dori un laptop portabil cu Windows, da. Acesta ar fi pentru mine.