Hitman 3 este cel mai recent titlu din seria de jocuri cu asasinul chel cu cod de bare pe ceafă numit Agentul 47. Pentru cei care nu sunt familiari cu Hitman trebuie să știe că avem de-a face cu jocuri stealth unde protagonistul trebuie să elimine diferite ținte (în moduri simple sau cât se poate de createive) sau să fure obiecte sau documente. Nu am fost niciodată mare fan al acestei serii de jocuri deoarece nu am răbdarea necesară pentru a duce la capăt cum trebuie misiunile.

Totuși, Hitman 3 e suficient de interesant cât să mă țină atras și l-am dus la bun sfârșit. Bine, nici nu este foarte lung, având un play time de cam 6-7 ore, în funcție de cât timp petreci cu fiecare misiune.

Așadar, Agentul 47, alături de Grey și Diana Burnwood trebuie să găsească un personaj numit The Constant și să distrugă organizația The Providence. Pentru a face asta, agentul 47 trebuie să elimine diferite ținte și să afle identitatea personajului The Constant.

Cum se joacă Hitman 3

Începi în Dubai în cea mai înaltă clădire din lume și unde trebuie să elimini doi bărbați. Odată ajuns la petrecerea de inaugurare a clădirii ai mai multe posibilități de a duce misiunea la capăt. Pentru prima țintă m-am deghizat într-un agent de securitate și m-am apropiat de aceasta, apoi la timpul potrivit l-am împins de pe clădire. Iar pentru al doilea am pregătit un pahar de băutură cu otravă. Dar acestea sunt doar câteva dintre metodele prin care poți să îndeplinești această misiune. După terminarea misiuni ai la dispoziție noi locuri de începere și astfel poți să încerci diferite metode de a duce totul la căpăt. Iar diversitatea este remarcabilă.

A doua misiune este una clasică în care poți să faci pe detectivul pentru a dezvălui o crimă. Și chiar poți da vina pe majordom (the butler did it). Apoi ajungi într-un club din Berlin, după care într-o clădire secretă din Chongqing, treci pe la o vie pitorească de lângă Bueno Aires, iar la final ajungi și în munții Carpați, în România.

Toate aceste locații vin cu diferite misiuni de îndeplinit, iar felul în care le faci depinde de tine. Ceea ce este interesant și s-a dovedit a fi de mare ajutor pentru un jucător ca mine este includerea unor mici questuri în joc. De exemplu, ți se dezvăluie ca dacă ținta așteaptă o întâlnire cu cineva și astfel ți se spune să urmărești acea persoană, să o scoți din ecuație și să te duci tu deghizat astfel. Practic, se face un fir narativ pentru misiune care nu doar că te ajută să o îndeplinești, dar o faci și într-un mod interesant.

Bineînțeles, le-ai putea ignora și să faci cum îți trece prin cap, însă o astfel de abordare mi se pare confuză și prea complicată pentru cineva ca mine care nu are răbdare să analizeze toată harta și toate posibilitățile înainte de a lua o decizie.

Misiunile și hărțile mi-au plăcut și mi s-au părut suficient de diferite cât să nu te plictisești. Fiecare are o atmosferă diferită și cred ca ce-l mai mult mi-a plăcut misiunea din Anglia și cea din China. Dacă la prima îți aduci aminte de Agata Christie, misiunea din China m-a dus cu gândul la Misiune Imposibilă. Iar ultima misiune, ce are loc pe teritoriul României, este un fel de încununare a celorlalte de până atunci.

La nivel de gameplay am o mică problemă cu deghizările deoarece uneori sunt total nerealiste. De exemplu, în misiunea din Argentina trebuie să te deghizezi ca un lucrător la vie și să aduci trei struguri șefului. De ce acesta nu recunoaște că nu e aceeași persoană care a trimis-o după struguri? Mai ales că-i cunoaște și numele. În aceeași misiune trebuie să te dai drept somelierul reședinței și pe care șeful securității îl cunoaște. Iei hainele somelierului apoi vorbești cu șeful securității și el nu observă nimic ciudat, mai ales că acum vorbește cu un om chel cu ochii albaștrii, iar în urmă cu câteva momente discutase cu un blond mustăcios.

Per total, povestea nu m-a dat pe spate și finalul chiar mi s-a părut ușor confuz deoarece aveam impresia că este finalul pentru povestea agentului 47, dar nu pare să fie așa. Mai mult, dacă deblochezi finalul secret la începutul de acum mulți ani.

Hitman 3 pe Stadia

Hitman 3 este disponibil pe console, PC, dar și pe Stadia. Am ales să-l joc pe serviciul de streaming al Google. Este al doilea titlu pe care-l joc astfel, după Cyberpunk 2077, însă jocul polonezilor doar l-am testat pe Stadia. Pe Hitman 3 l-am jucat cap-coadă în regim de streaming și experiența a fost una aproape fără cusur pe o conexiune cu fir la internet. Singura problemă care a apărut a fost după misiunea din Berlin jocul nu se mai conecta la serverele Hitman, dar am putut să continu în modul offline.

Gameplay-ul a fost lin și nu am avut întreruperi sau blocaje, iar nivelul detaliilor grafice a fost unul ridicat. Au fost câteva momente în care imaginea a devenit puțin cețoasă, dar s-a rezolvat în câteva secunde.

Apropo de grafică, Hitman 3 este un joc frumos, locațiile sunt superbe, însă cred că puteau lucra ceva mai mult la modelele personajelor, ce uneori apar șterse. Apropo de Stadia, un lucru interesant pe care-l oferă platforma este posibilitatea ca jucătorul să împărtășească momente din joc pe care alții le pot juca pe Stadia. Această funcție se numește State Share și transformă o imagine sau o captură video într-o experiență de joc. Astfel, comunitatea unei publicații nu doar poate să vadă jocul, ci îl poate încerca. Poți încerca State Share aici.

Deocamdată această funcție este disponibilă în jocurile Hitman de pe platformă, dar Google pune la dispoziție tehnologia și altor parteneri, deci este posibil să vedem State Share și în alte viitoare titluri.

Merită să cumperi Hitman 3? Dacă te interesează ideea de a rezolva aceeași misiune în moduri diferite și creative atunci da. Dacă ești ca mine și nu vei reîncerca o hartă după ce ai terminat prima dată atunci așteaptă o reducere de preț. Iar dacă nu ai consolă sau un PC capabil atunci îți recomand Stadia deoarece merge excelent.