Huawei ne-a arătat în ultimii doi ani că știe să facă telefoane mid-range care să rupă din cota de piață a celorlalți producători. Huawei Mate 10 Lite nu părăsește metoda clasică deja: caracteristici foarte bune, camere surprinzătoare și modificarea limitei a ceea ce considerăm a fi un telefon de clasă medie.

Designul lui Huawei Mate 10 Lite

Designul telefonului nu este unul care să iasă în evidență foarte mult. Ba chiar e unul relativ învechit. Telefonul are margini discrete atât în partea inferioară, cât și în cea superioară. Din start vedem două camere frontale, iar pe spate vedem camera duală, ieșită destul de mult în evidență. Deși ecranul se duce lateral destul până în margine, per total telefonul dă impresia că este destul de butucănos.

E o impresie falsă, la fel cum dă senzația că e mai greu decât e în realitate. La 164 de grame, e mai ușor decât Samsung Galaxy A8 2018, dar faptul că e făcut din aluminiu îi conferă senzații diferite de alte terminale. Pe partea din spate descoperim și senzorul de amprentă destul de mare încât să nu-l încurci cu cele două camere.

În partea inferioară avem o mufă de căști, iar cele venite în pachet cu terminalul sunt decente, deși nu stau bine în ureche. Un punct în minus este mufa de încărcare microUSB, în locul uneia USB Type C. Deși cei care ar avea nevoie de un asemenea telefon nu fac tranziția de la un terminal cu Type C, măcar încărcarea rapidă ar fi fost un lucru de apreciat. Nu există.

Designul e unul conservator, dar pentru clasa mid acest lucru e un avantaj.

Specificații tehnice excelente

Specificațiile tehnice sunt deja mai mult decât suficiente încât să nu simți vreo diferență în folosirea terminalului față de cele premium.

Procesorul este un Kirin 659, produs chiar de către chinezi, cu opt nuclee. Memoria RAM este de 4 GB, iar capacitatea de stocare este de 64 de GB. Telefonul are dualSIM, iar în locul unei noi cartele poți să pui un card microSD de până la 256 de GB.

Cum judeci astăzi un mid range? Îl compari cu ce exista acum un an, îl compari cu un terminal premium? Ei bine, eu am folosit Huawei în paralel cu un Samsung Galaxy S8. Dincolo de ecran și cameră, la nivel tehnic nu am simțit diferențe marcante. Mai ales că l-am folosit ca un utilizator obișnuit - telefonie, browsing, Facebook, navigație și muzică. S-a descurcat fără sincope. Cam asta e ceea ce trebuie să aștepți astăzi de la un terminal mid range de calitate, să funcționeze ca și cum ar fi unul premium, fără să ai totuși un preț atât de mare.

În privința ecranului, diagonala e de 5,9 inci, iar rezoluția este 2K. Da, asta înseamnă astăzi un telefon cu un preț decent - calități de pe cele mai bune terminale de acum doi ani. Ce am apreciat, într-un mod foarte particular, la Huawei Mate 10 Lite e faptul că are niște culori destul de mate. Nu îmi plac telefoanele care sunt colorate artificial prin suprasaturație. Mate 10 Lite are culori corecte, care mi-au adus aminte de Sony sau de P10.

La nivel tehnic poate fi comparat cu Samsung Galaxy A8 2018 și dacă nu vrei design special sau o cameră foto din top 3, nu ai avea nevoie de un premium serios.

Bateria arată foarte bine pe hârtie, dar în folosirea obișnuită e doar mediocră.

Capacitatea ei este de 3.340 de miliamperi, mai mult ca la A8. Cu toate acestea nu a dus mai mult de o zi în folosire obișnuită. Și, spre deosebire de telefoanele mele persoanale, cele din review-uri sunt un pic mai puțin uzate. Am făcut browsing și navigație, am făcut poze și am folosit atât WiFi, cât și 4G, dar nu a dus mai mult.

Nu e excepțional, dar din anumite locuri se văd totuși lucruri care au fost scăzute.

Android 7 Nougat modificat intens

În primul rând, sistemul e un Android 7 Nougat, dar Huawei se mișcă relativ bine cu actualizările. Peste Android Huawei pune interfața proprie, numită EMUI, ajunsă la varianta 5.1. E un Android de inspirație iOSiană, cu foarte multe funcții și tipuri de interacțiuni pe care le-am văzut la Apple.

De asemenea, panoul de notificări și funcții rapide se activează de sus în jos. Dacă aveți asemenea preferințe, puteți activa sau nu App Drawerul - adică să aveți ecrane principale sau să aveți toate aplicațiile pe ecran.

Interfața e realizată cu un design destul de curat. Aplicațiile standard au iconițe rotunjite, iar cele instalate din Store nu sunt modificate așa cum se întâmpla acum ceva vreme.

Ce poate fi deranjant e cantitatea uriașă de aplicații preinstalate de Huawei în orice telefon. Pe lângă vremea oferită de Huawei, avem aplicații de Oglindă (cine are nevoie de așa ceva?), aplicație standard de Health, care poate fi conectată la dispozitivele purtabile. În plus, avem și 3 jocuri preinstalate, dar care sunt gratuite în Play Store, dar și aplicații preinstalate de Facebook, instagram, Boooking sau eBay. Nu înțeleg nevoia de a instala Faccebook standard, mai ales că la prima deschidere trebuie să îl actualizezi.

Huawei Mate 10 Lite - Patru camere foto

Camera e foarte importantă, iar chinezii se mândresc cu realizările lor. 4 camere pe un mid range? Sună prea bine pentru a fi real. Asta pentru că da, sună mai bine decât e în realitate.

Să începem cu plusurile - camera frontală e duală, ceea ce permite efecte de tip bokeh chiar și la selfie. Iar asta nu e deloc rău. Am realizat niște seflie-uri excelente pentru un telefon de asemenea preț. Cred foarte puternic că telefoanele mid range se vor diferența în curând doar prin camera foto. Și dacă un mid range e destinat tinerilor care nu au telefoane scumpe, Huawei Mate 10 Lite îndeplinește scopul de a realiza selfie-uri de calitate. Păcat de designuls său mai mult decât banal. Imaginile realizate cu obiectivele frontale sunt bune, destul de clare, și fața și părul sunt relativ bine citite dacă lumina e în regulă.

O mențiune legată și de cele patru camere. Nu sunt chiar 4. Sunt două, pentru că avem doi senzori de 16, respectiv 13 megapixeli și doi de 2 megapixeli care se ocupă doar de adâncime și de efectul de blur.

Să trecem la camera principală, cea de 16 megapixeli, pe care am testat-o și în condiții de iluminare scăzută. La nivel de portrete, camera dezamăgește și lasă foarte multe artefacte în urma sa, în jurul părului sau a urechilor. Ca multe alte camere care încearc să folosească inteligența artificială pentru a rezolva ceea ce fizic o lentilă nu poate face, și cea de pe Mate 10 Lite își arată limitările. Pentru majoritatea oamenilor, camerele de pe Mate 10 Lite sunt foarte bune la prețul acesta. Pentru cei care vor fotografie și portrete, cele 4 camere sunt artificii care încă nu explodează așa cum trebuie.

În rest, interfața camerei e destul de simplă, are multe funcții suplimentare, cum ar fi efectele de tipul Snapchat, Slow Motion, HDR, Panorama, Filtre, Scanare de documente. Dintre acestea, majoritatea vor zace nefolosite, pentru că cei care vor filtrele de pe Snapchat, le vor folosi pe cele din interiorul aplicației.

Și dacă am ajuns spre finalul review-ului nostru, nu am vorbit încă de preț. Telefonul are un preț standard de 1.700 de lei, dar poate fi găsit redus și la 1.500 de lei. E mai mult decât P10 Lite, de exemplu, dar va fi redus în continuare.

Puncte Pro

  • Preț excepțioal de mic
  • Realizare solidă, carcasă din aluminiu
  • Ecran mare și culori foarte bune. Rezoluția e QHD

Puncte Contra

  • Sistemul de operare are foarte multe aplicații inutile preinstalate
  • Autonomia e destul de scăzută pentru o asemenea baterie
  • Camera foto e prezentată foarte optimist, dar dezamăgește la anumite efecte pe care le promovează.

Concluzia mea? Huawei Mate 10 Lite continuă tradiția telefoanelor foarte bune de tip mid-range ale chinezilor și va fi un best buy pentru cei care doresc un terminal cu ecran mare. Performanțele, raportate la preț, sunt de excepție, iar cele câteva puncte minus sunt cauzate mai mult de promovarea care i-a făcut făcută lui Mate 10 Lite.