Kingston KC2500 este cel mai nou SSD de tip NVMe M2. PCIe Gen 3 al companiei și este disponibil în patru variante de stocare: 250 GB, 500 GB, 1 TB și 2 TB. Vitezele de citire sunt aceleași pentru toate modelele, 3500 MB/s. În schimb, variază viteza de scriere și pornește de la 1200 MB/s la 250 GB, la 2500 MB/s 500 GB și 2900 MB/s la 1 și 2 TB.

KC2500 are un silicon SMI 2262EN, are un controller Gen 3 x4 NVMe 1.3, iar NAND-urile sunt 3D cu 96 de straturi. De asemenea, Kingston aduce criptarea datelor la nivel hardware de tip XTS-AES 256 bit, ceea ce este un mare plus pentru cei care vor un plus de securitate. Îți recomand să instalezi și Kingston Manager ca să vezi dacă sunt update-uri pentru drive, dar și să activezi criptarea SSD-ului. Aici găsești toți pașii necesari pe care trebuie să-i parcurgi pentru a face asta.

Noi am primit la test varianta cu 500 GB, are 10 grame și se montează în slotul M.2 al unității calculatorului sau în laptop. După cum am scris și aici, instalarea este foarte simplă. Apoi tot ce mai trebuie să faci este să faci o partiție și ești gata să-l folosești. În ceea ce privește durata de viață, Kingston iți garantează o scriere de 300 TBW. Destul cât să-ți asigure o funcționare bună timp de mai mulți ani.

În pachet este inclusă și o cheie de activare pentru software-ul Acronis True Image HD, un program care-ți permite să-ți faci backup la drive-uri, dar și să clonezi sistemul de operare de pe un alt disk. E util mai ales pentru cei care vor să treacă Windows-ul de pe HDD-ul vechi pe noul SSD.

Performanțe Kingston KC2500 500 GB

Am rulat teste de benchmark ca să vedem dacă vitezele date de Kingston sunt reale și așa s-a dovedit.

Am rulat mai multe teste cu AS SSD Benchmark, Crystal Disk și ATTO Disk Benchmark și rezultatele au fost foarte aproape de cele indicate pe cutie. Deci stăm bine. Am copiat și 18 GB de date (fișiere de mai multe tipuri) de pe un HDD pe SSD și viteza a fost cuprinsă între 100 MB/s și 160 MB/s.

Vei simți o mare diferență când treci de la HDD la un asemenea SSD, mai ales dacă-ți vei trece și sistemul de operare pe noul drive. De asemenea, te va ajuta să lucrezi mai bine și cu fișiere mari, precum clipurile 4K. În plus, în timpul utilizării SSD-ul a stat destul de rece, la o temperatură de 40 de grade celsius, ceea ce e mai mult decât ok pentru un SSD.

Per total, Kinston KC2500 este un SSD bun, are viteze de scriere și de citire mari și poate fi utilizat atât în PC cât și pe un laptop și nici nu are un preț foarte mare. Varianta de 500 GB o găsești aici la eMAG, însă dacă vrei viteze de scriere puțin mai mari și un spațiu mai generos atunci îți recomand versiunea de 1 TB sau de 2 TB, însă și prețurile vor fi mai mari.