Suntem de un an într-un permanent remote work, iar companiile s-au adaptat, iar multe dintre ele intenționează să continue munca hibridă pe mai departe. Din acest motiv, comunicarea de la distanță trebuie să fie de calitate, camerele web să fie adaptate cerințelor de securitate și birourilor în care sunt mai mulți oameni.

Ceea ce am testat nu se compară cu nimic din ce ai mai văzut până acum. E vorba despre Logitech Rally Bar, camera web pentru videoconferințe profesionale dedicată companiilor medii și profesioniștilor. Nu e un dispozitiv ieftin dacă îl vei compara cu alte „camere web”, dar e mult mai accesibil decât alte sisteme profesionale de videoconferință pe care le vezi prin marile corporații.

Logitech Rally Bar poate fi comandată de la ASBIS la acest link.

Design Logitech Rally Bar

Logitech Rally Bar în varianta pe care am testat-o noi e dedicată camerelor de dimensiuni medii, adică unor săli de ședință de 8-10 oameni, de exemplu.

Designul este unul reușit atât pentru a fi montată pe perete sau pe un dulap sub televizorul din sala de ședințe. Rally Bar are 16,4 centimetri înălțime, 91 de centimetri lățime și 13 centimetri adâncime. Nici pe biroul meu nu a stat așa de rău, deși dacă aș avea-o permanent, aș pune-o deasupra monitorului și sub televizor.

În centru se află camera robotică pe care o poți acționa din telecomandă, iar în stânga se află o a doua cameră de computer vision care te identifică și transmite acest semnal camerei principale, care te va urmări prin birou. Acest lucru ar fi util dacă ai avea o prezentare în sala de ședință și ai dori să te miști între masă și o tablă unde să scrii ceva cu markerul. De asemenea, camera ce are computer vision asigură și focalizarea permanentă, dar despre asta mai târziu.

În față avem un material de pânză ca la un soundbar, care conferă eleganță în orice spațiu ai pune această cameră web, iar boxa este realizată dintr-un plastic dur, în jurul camerei fiind o zonă cauciucată, pentru protecție împotriva atingerilor sau șocurilor. Difuzoarele sunt pe ambele părți ale zonei de pânză, acolo unde sunt montate și microfoanele.

Un lucru foarte important când vine vorba de Logitech Rally Bar și care nu ar conta la alte camere e capacitatea de a-ți organiza mai bine cablurile. Logitech Rally Bar are în spate un modul de cable management care poate acoperi foarte elegant toate firele. De ce ai nevoie de acest lucru?

Pentru că-n spate poți avea conexiuni USB C, HDMI, 3 mufe USB pe care le poți conecta, deci s-ar putea să ai numeroase fire și nu ai vrea ca Logitech Rally Bar să arate urât în sala de ședințe.

Și dacă am vorbit despre design, unul elegant și care se potrivește în orice sală de corporație și nu numai, hai să vorbim despre performanțele acestei camere, înainte să trecem la modul real de folosire.

Cameră și calitate audio

Camera de pe Logitech Rally Bar este una robotică ce poate filma până la 4K, dar se adaptează în funcție de context. Rezoluția poate coborî în funcție de context până la HD la 30 de cadre pe secundă.

Poți avea o panoramare cu până la 25 de grade cu ajutorul camerei motorizate, iar aceasta te poate urmări stânga dreapta și sus jos.

De asemenea, pentru controlul mai bun al imaginii zoom-ul este de până la 15X, 5X optic și 3X digital. Capacitatea acestei camere e de a acoperi un unghi de 132,1 grade orizontal și 82,2 grade vertical, ceea ce înseamnă o sală de ședință de dimensiuni medii.

La nivel audio vorbim de un speaker cu un output de 90 de decibeli și un microfon cu o rază de 4,5 metri, pentru cele mai dificile săli de ședință. Dacă ai o sală mai mare poți să conectezi 3 microfoane suplimentare numite Rally Mic Pods pentru a extinde raza de acțiune.

Logitech Rally Bar are această cameră robotică ce poate fi setată din telecomandă să te urmărească automat, dar poți folosi telecomanda pentru a o orienta așa cum dorești tu, inclusiv la nivel de zoom sau la nivel de unghiuri. De asemenea, din telecomandă poți să crești și volumul audio-ului primit în conferință, fie că ești conectat direct la o tabletă legată la Logitech Rally Bar, fie că ești conectat la TV sau la un PC.

Unghiurile mari de vizualizare pentru camera Logitech Rally Bar o fac suficientă pentru o sală de ședințe care nu este extrem de lată și pe mijlocul căreia pui o masă și câteva scaune.

Dar acum vreau să vorbesc mai mult despre modul în care folosești Logitech Rally Bar. Fără îndoială, odată setat, device-ul e simplu de folosit, dar până la urmă e o soluție business.

Cum instalezi și cum folosești Rally Bar

Logitech Rally Bar are 3 moduri de conectare. Prin USB C îl poți conecta ca mine la un PC pentru a-l testa. Acest mod se numește USB și e cel mai simplu.

Appliance Mode transformă această cameră de videoconferințe într-o parte integrantă a sălii de ședință, fără să ai nevoie de alte elemente suplimentare. Poți să rulezi aplicații precum Zoom Rooms sau Microsoft Teams Rooms direct de pe o tabletă pusă la dispoziție de Logitech sau pe care o montezi tu în sala de ședință, fără a avea nevoie de un computer sau un laptop.

De asemenea, poți să conectezi camera direct la televizor ca să nu mai conectezi la un laptop. Acest lucru îți permite să faci ședințe mai ușor.

Logitech Rally Bar e o soluție business solidă care permite integrarea Zoom Rooms și Microsoft Teams Rooms. Cum ai putea să o folosești? Zoom Rooms e softul pentru sălile de ședințe hibrid care costă 49 de dolari pe lună pentru fiecare sală de ședință, dar e dedicat companiilor care au birouri în mai multe orașe sau pe mai multe continente. Chiar și înainte de pandemie, aceste unelte de comunicare erau esențiale. Astăzi, pe măsură ce munca hibrid și biroul remote devin noile reguli, cu atât mai mult.

Pentru a reuși să administrezi mai bine săli de ședință, Logitech pune la dispoziție Logitech Sync, unde poți să ai un Dashboard al tuturor sălilor unde ai montate dispozitivele de tip Rally Bar. Astfel, vei putea vedea de la distanță problemele, vei primi statistici în mod constant, dar vei putea face și grupuri. Dacă ai, de exemplu, o companie de programare și vrei să ai întâlniri doar cu programatorii, poți face un grup ușor care să realizeze o videoconferință dintr-un singur click. Dacă vrei să ai o întâlnire de management, poți face alt grup. Logitech Sync îți permite să vezi și inventarul tuturor camerelor în care ai instalate dispozitivele de acest fel și disponibilitatea acestor camere.

Mai important decât atât, poți să securizezi software-ul camerelor, să faci actualizări de la distanță și să te asiguri că toate conversațiile sunt criptate și în siguranță.

Poți folosi Logitech Rally Bar și cu o tabletă. Nu o mai conectezi la PC, nu o mai legi la TV, ci pur și simplu ai o tabletă pe masa de ședință și aceasta e conectată la softurile necesare.

Acum, spre final, sunt sigur că vă întrebați două lucruri destul de evidente. Pentru cine este această cameră și cât costă?

În primul rând, nu este pentru mine, Vlad Andriescu. Nu e pentru tine persoană fizică. Dar dacă tu, cel care te uiți acum, ai o companie cu birouri la Iași, București și Cluj-Napoca și ai angajați care-ți lucrează ba de acasă, ba de la birou, atunci ai nevoie de o asemenea cameră. Da, poți să faci tot felul de improvizații, dar se vor vedea ca niște improvizații. De asemenea, nu poți să riști securitatea companiei tale

Logitech Rally Bar e acel pod între un sistem ultraprofesional de videoconferințe, care conține și video și telefonie, montat în companii care sunt întinse în clădiri cu zeci de etaje și camera web personală. Da, Logitech Rally Bar costă 4.000 de euro, dar nu e un preț mare, pentru că e exact în zona potrivită pentru un IMM sau o companie cu mai multe sedii.

Din punctul meu de vedere, Logitech Rally Bar e o cameră eficientă pentru munca de la distanță în pandemie, cu angajați acasă și angajați la birou, cu firme care nu mai au limitarea angajărilor din același oraș, deci pot deschide mici filiale în mai multe orașe sau chiar țări, dar nu e doar despre pandemie. Da, o cameră web care mă urmărește cu privirea prin birou e exact definiția a 370 de zile de pandemie. Dar Rally Bar poate oferi confort și siguranță companiilor.