Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


E un telefon extrem de ieftin, are Android Go, adică o versiune Lite a Android 10 și performanțe care pe hârtie sunt slabe. E un telefon pe care am fost curios să-l testez tocmai din acest motiv. Ce poți face cu un telefon de 430 de lei și pentru cine e?

Design Nokia 1.3

Dacă ar fi să vorbim despre designul lui Nokia 1.3 putem spune că urmează linia unui design din 2018 pe care l-am văzut pe Nokia și pe anumite terminale Motorola sau Huawei. În față ecranul are o cameră de tip lacrimă, marginile nu sunt groase, dar se văd, iar în partea de jos e un spațiu mare, acolo unde e logoul.

Pe margini avem butoanele de volum, cel de Oprire, iar pe partea stângă butonul pentru Google Assistant.

Pe spate avem o carcasă de plastic pur-sânge, fără să exceleze în calitate, dar și singura cameră de 8 megapixeli. Un amănunt pe care nu credeați că-l veți mai vedea pe un smartphone e faptul că pe spate carcasa se scoate și bateria poate fi înlocuită. O opțiune rară, dacă nu inexistentă, pe smartphone-urile moderne.

În partea de jos există o mufă microUSB. Per total, designul nu excelează, dar nu e neapărat urât. Ce îl dă de gol din prima e faptul că e extrem de ușor. Are o greutate de doar 155 de grame și se simte ca un telefon de jucărie pe alocuri.

Așadar, nu e un telefon la care să facem pretenții de design. Arată ca un smartphone, ce putem să zicem?

Ecran Nokia 1.3

Ecranul e destul de mare, 5,71 inci și are o rezoluție HD+ cu un aspect 19 pe 9. Rezoluția este 720 pe 1520 de pixeli. Dacă nu ați folosit în ultima vreme un ecran HD, Nokia 1.3 se dă de gol. Calitatea nu e excepțională, se văd pixelii diferit dacă ai folosit orice telefon mid range sau premium în ultima vreme.

La nivelul acesta de preț, pe mine m-a interesat foarte mult luminozitatea, căci ea face diferența. Nu e cel mai luminos telefon, dar nu dezamăgește. Dacă de obicei dau luminozitatea mai jos când stau seara în pat, cu Nokia 1.3 nu a trebuti să fac asta.

Și dacă vă întrebați dacă l-am folosit ca să-l testez, să aflați că da. Chiar l-am folosit două zile în care mi-am pus cartela principală în el ca să văd cum arată experiența cu un asemenea smartphone.

Ecranul nu excelează la nimic, dar la 430 de lei nu avem pretenții. E luminos când trebuie. În soare vei avea probleme să citești de pe el, dar dacă îl folosești în mașină e în regulă.

430 de lei. Am zis deja. Tot repet asta. Pe mine m-a interesat ce poate face tehnic acest telefon. Hai să vorbim despre performanțele tehnice și, în acest context, pentru cine e acest smartphone și la ce poți să-l folosești.

Nokia 1.3 - performanțe tehnice

Avem un telefon underpowered, un fel de motor 1.0 al telefoanelor mobile. Telefonul are cel mai slab procesor de la Qualcomm, Snapdragon 215. Acesta poate fi găsit pe telefoane care inclusiv nu sunt smart, așa că Nokia oferă nivelul de bază. Memoria RAM este de 1 GB și deja acest review sună ca și cum l-aș face în 2015. Capacitatea de stocare este de 16 GB, dar ai slot de card microSD.

Bun, cum s-a comportat? Ei bine aici trebuie să vă limitați așteptările. Voi vorbi despre performanțele tehnice în contextul sistemului de operare. Are Android 10 Go Edition, ceea ce înseamnă un sistem de operare optimizat pentru telefoanele slabe și care aduce tot felul de aplicații în browser ca să-ți fie mai ușor să-l folosești.

Din primul moment vei simți lag. Aplicațiile se deschid greu, navigarea e dificilă, tastarea trebuie încetinită ca să poți să-l folosești așa cum trebuie. Odată ce intri în ritmul telefonului, lucrurile sunt ok. Dar oricum e cel mai lent telefon pe care l-am testat în ultima vreme. Am avut dificultăți cu acest telefon în trecerea din aplicații, în afișarea graficii la Messenger sau chiar întârzieri atunci când cineva sună.

Marea problemă inițială a fost faptul că mi-am făcut un restore de pe un alt telefon cu Android pe care-l folosesc. Iar asta mi-a adus practic o oră și ceva în care nu am putut folosi telefonul. Dincolo de asta, mi-am instalat tot felul de aplicații care erau mari consumatoare de resurse pe care acest telefon, cu 1 GB de RAM, nu le avea.

Ce e de făcut?

Ei bine Google cu Android 10 Go Edition se adresează acestor terminale foarte ieftine, care ar putea fi folosite în zonele sărace. Google nu-ți spune să folosești aplicațiile integrale, care au grafică optimizată pentru telefoane mai bune, tot felul de animații. Ci îți oferă ceea ce numește Google Go, care e un soi de magazin de aplicații.

Ce e de fapt e un browser care deschide un meniu de unde poți accesa câteva lucruri. De exemplu, pe Nokia 1.3 nu ar fi bine să folosești YouTube standard (l-am folosit eu, merge, nu e chiar atât de rău), ci aplicația din Google Go, care e un fel de variantă web optimizată, adică direct în browser.

În Google Go am găsit o multitudine de aplicații, de la Facebook, Instagram, Wikipedia, Pinterest, Twitter, site-uri de știri. Ele sunt, de fapt, web based și încarcă o versiune simplificată a site-ului ca să nu consume resurse.

Tot din acest motiv ai și Maps Go, care e un fel de versiune mobilă de browser pentru Google Maps. Odată ce te obișnuiești funcționează ok, dar nu are capacitățile de navigare pe care le are și Google Maps. Inclusiv aplicația de fotografii e una care e bazată pe Google Photos și care trebuie conectată la internet ca să funcționeze.

Telefonul are dificultăți în a deschide aplicații precum Waze și a găsi localizarea, trebuie să-i dai ceva timp. La fel, Facebook nu aș deschide aplicația integrală, ci mai degrabă aplicația Facebook Lite. Dar are Radio FM cu căștile din pachet, iar ăsta aparent e un feature bun pentru mulți oameni.

Așadar, dacă am zis cum funcționează și cred că ați putut vedea și pe filmare, să răspundem la întrebarea pentru cine e? E greu de înțeles. Un om normal ar lua poate un telefon second hand sau un mid range pe la 800 de lei. Diferența aceasta de 400 de lei e vizibilă.

Aș zice că la modul de folosire, lentoare, ar fi potrivit pentru bunici care vor să comunice cu nepoții prin WhatsApp, un videocall și un pic de YouTube. E o trecere de la dumbphone la smartphone foarte discretă și doar dacă nu ai nevoie de mai mult de 5-6 aplicații.

Nu te vei juca pe acest telefon, să ne înțelegem, dar vei putea citi rețete.

Camera Foto Nokia 1.3

Camera principală are 8 megapixeli, iar cea frontală are 5 megapixeli. Nu vă așteptați la poze bune, ci mai degrabă la creații care par scoase dintr-un internet cafe din Mumbai. Calitatea nu e bună, există mulți pixeli, luminozitatea e scăzută.

Bun, pentru poze ale unor bătrâni lucrurile sunt în regulă. La nivel de video, la fel de greu, plus că memoria standard te lasă să filmezi doar 65 de minute.

Autonomia Nokia 1.3

Pe lângă aceste lucruri, merită discutat despre autonomie. Aceasta e asigurată de bateria de 3.000 de miliamperi care poate fi scoasă și înlocuită. În primă fază vei avea o dificultate de a scoate carcasa, dar te obișnuiești.

În folosirea mea zilnică telefonul a reușit să aibă o autonomie de aproximativ o zi, o zi jumătate. E avantajos că nu folosești foarte mult telefonul, dat fiind că e foarte lent, deci poate rezista. Aș fi dorit totuși un pic mai mult pentru publicul țintă al acestui telefon.

Așadar, camerele foto sunt bune să pui niște poze slabe cu flori și poate niște mici portrete, dar cam atât.

Pro

  • Preț mic

  • Android curat

Contra

  • Viteza telefonului e foarte scăzută din cauza procesorului
  • 1 GB de RAM
  • Camerele foto sunt foarte slabe
  • Autonomia putea fi mai mare
  • Ecranul suferă în soarele unei zile normale

Concluzii? Ei bine, cum spuneam, mai departe de pensionari, nu-mi dau seama cine ar dori Nokia 1.3. E un experiment ciudat, iar Snapdragon 215 e îngrozitor de lent. Problema e că uneori mai mult te încurcă decât să te ajute, deci nu e atât de smart.

Ai nevoie de la un smartphone, oricât de ieftin, să te ajute să faci lucrurile mai bine. Iar Nokia 1.3 te ajută să folosești Facebook sau WhatsApp, dacă vii de pe un telefon obișnuit. Așadar, pentru 2020 l-aș recomanda? Doar dacă aveți un bătrân în familie cu care vreți să stați în contact și nu vreți să riscați să cumpărați un telefon second hand.