Deathadder este unul dintre cei mai cunoscuți și populari mouși de la Razer, iar acum a primit și upgrade-ul wireless. Acesta trece la tehnologia Razer HyperSpeed Wireless. Același lucru s-a întâmplat și cu tastatura, dar ce este această tehnologie?

Razer HyperSpeed Wireless utilizează protocoale de date optimizate, alături de o tehnologie de frecvență adaptivă. Astfel, HyperSpeed furnizează cea mai mică latență wireless, de doar 195μs, o valoare cu 25% mai rapidă decât alte tehnologii wireless disponibile, ne spun reprezentanții Razer.

Eu am făcut un test comparativ între Razer și mouse-ul meu wireless, însă această reducere a latenței nu este vizibilă cu ochiul. Așa o fi sau nu, eu nu mi-am dat seama.

Deci noile periferice s-au eliberat de fir, însă nu definitiv. Mouse-ul și tastatura au trei posibilități de conectare: bluetooth, wireless și pe fir. Ceea ce reprezintă combinația perfectă în opinia mea. Ambele sunt negre și cu iluminare RGB și acum să le luăm pe rând.

Razer DeathAdder V2 Pro

Mouse-ul este unul destul de ușor la 88 de grame, este construit dintr-un plastic mat de calitate, iar pe laterale are cauciuc care-ți oferă un grip mai bun ce nu te lasă să scapi mouse-ul din mână. Nu este la fel de ușor ca moușii de tip fagure, însă are un aspect mai plăcut în opinia mea.

Mouse-ul este ușor bombat și puțin curbat spre dreapta (nu poate fi folosit de stângaci) și pe care mână stă foarte confortabil, dar va trebui să te ajustezi puțin (cel puțin asta s-a întâmplat în cazul meu) deoarece pe acest mouse am stat mai confortabil cu încheietura puțin spre stânga. Nu este ceva negativ, dar trebuie ținut minte. Pe stânga avem cele două butoane, iar în partea de sus avem rotița și alte două butoane. Bineînțeles, avem și logo-ul Razer ce poate fi iluminat în toate culorile pământului.

Piciorușele sau patinele sunt realizate din 100% PTFE, iar asta face ca telefonul să alunece foarte bine pe un mousepad, dar și direct pe masă.

Cele opt butoane programabile (dacă numărăm și butonul de pe spate pentru schimbarea profilelor) ale lui DeathAdder V2 Pro pot fi personalizate prin utilizarea aplicației Razer Synapse 3. Deci poți să ți-l faci cum vrei tu în funcție de diferite jocuri sau sarcini de lucru.

La interiorul lui DeathAdder V2 Pro se află switch-urile optice Razer, ce sunt certificate pentru până la 70 de milioane de acționări, cea mai mare valoare de pe piața mouse-urilor. La nivel de experiență, asta se traduce într-un click plăcut auzului, precis și nici nu am întâmpinat click-uri acidentale. Iar performanța este asigurată senzorul optic Razer Focus+ ce poate atinge o valoare de până la 20.000 de DPI (nu mă întrebați cine și la ce ar folosi un mouse la 20.000 DPI).

De asemenea, polling rate-ul mouse-ului (rata la care se trimit informații despre poziționarea mouse-ului pe ecran) poate fi personalizată de la 125, 500 sau 1000. Eu l-am folosit cu succes la polling rate 1000 și un DPI intre 5000-6000 pe un monitor ultrawide de 34 de inci.

M-am și jucat (cum altfel puteam să testez un mouse de gaming) și a fost un partener excelent în jocurile de toate tipurile, dar mai ales în FPS-uri. A alunecat fin și preci peste tot pe unde l-am ghidat.

În ceea ce privește autonomia, Razer susține una de până la 70 de ore cu Razer HyperSpeed Wireless și 120 de ore cu bluetooth. Eu m-am bucurat de autonomia mouse-ului pe modul wireless și l-am folosit fără probleme mai mult de opt ore pe zi timp de șase zile și cu iluminarea activă pe logo.

Un ultimul lucru pe care vreau să-l menționez despre mouse este cablul de încărcare și folosire cu fir ce este îmbrăcat într-un material textil moale și de foarte bună calitate.

Tastatura Razer BlackWidow V3 Pro

Tastatura BlackWidow V3 Pro este și ea echipată cu tehnologia Razer HyperSpeed Wireless și oferă trei moduri de conectare (wireless, bluetooth și fir), ce pot fi accesate printr-un comutator lateral. Astfel, BlackWidow V3 Pro poate fi conectată la mai multe dispozitive prin Razer HyperSpeed Wireless, prin cablul USB-C detașabil, sau chiar prin Bluetooth, ce permite pairing-ul cu până la trei dispozitive. Ceea ce este excelent dacă obșnuiești să folosești mai multe dispozitive în același timp.

BlackWidow V3 Pro utilizează un cadru solid, din aluminiu, și este echipată cu butoane media dedicate, o rotiță multifuncțională și este iluminată RGB. Rotița este foarte fain de folosit este plăcută la atingere și oferă un feedback tactil și auditiv la utilizare. Funcționează și ca buton și oprește sunetul. Apoi mai sunt alte trei butoane (play/pause, înapoi și înaite). Eu le-am găsit utile în YouTube, dar cam atât. Însă dacă vrei aceste butoane, tastatura asta le are. Avem și partea de numpad pentru momentele când trebuie să bagi multe date în Excel. Este o tastatură solidă, bine construită care va rezista bine în timp. Tastele sunt doubleshotdin ABS, deci și acestea vor fi rezistente și nici nu se vor deteriora prea ușor în timp.

Tastatura vine la pachet cu un suport de încheieturi foarte confortabil ce este acoperit cu piele artificială. Este un „must” în opinia mea și este foarte conforabil să scrii texte, dar și pentru gaming. Nu este magnetică și nici nu se atașează într-un fel de tastatură, dar stă foarte bine și piciorușele de cauciuc împiedică mișcări nedorite.

Noile Razer Mechanical Switches utilizate în BlackWidow V3 Pro au un înveliș transparent ce permite o iluminare Razer Chroma RGB mai intensă, iar switch-urile mecanice Yellow de la Razer sunt acum mai silențioase, sub fiecare tastă existând elemente de silicon destinate atenuării zgomotului.

Din păcate, noi am primit la test, versiunea cu switch-uri verzi, ce nu sunt deloc silențioase.Scrierea unui text ca acesta la această tastatură va îndepărta orice privitor din încăpere. Sună ca și cum ai bate la o mașină de scris. Zgomotul este „clicky” și ascuțit și nu este deloc pe gustul meu. Mai jos am lăsat un sample de sunet. Switch-urile sunt certificate pentru o utilizare de până la 80 de milioane de apăsări.

Florin Cașotă · Typing on Razer Blackwidow V3 Pro

Acționarea tastelor este foarte rapidă și necesită un efort. Necesită o forță de acționare de 50 g, distanța de travel a tastei este una lungă și satisfăcătoare de 4 mm, iar punctul de actuație este de 1,9 mm. Asta se traduce într-o experiență de scris foarte plăcută (mai puțin zgomotul) și în sesiuni de gaming precise. Am jucat câteva meciuri de Call of Duty Modern Warfare și mi-a plăcut cum m-am descurcat cu mouse-ul și cu tastatura Razer. Personajul răspunde imediat la comenzi și nici nu trebuie să apeși prea tare pe taste (atât wireless, cât și pe fir).

Razer susține o autonomie de până la 200 de ore de funcționare în modul wireless cu iluminarea pornită. Eu am folosit-o în modul wireless cu modul de iluminare pe la 25% timp de două zile. Dacă scoți lumina de tot poate mai câștigi o zi sau două. It’s not great, not terrible.

Mouse-ul are un preț recomandat de 150 de euro, iar tastatura un preț de 250 de euro. Ambele sunt periferice foarte scumpe, dar de bună calitate. Niciun gamer casual nu ar da atât de mulți bani pe un asemenea mouse sau o tastatură. Însă nu pentru că produsele Razer sunt overpriced, așa este piața. Ți-ar fi greu să găsești un mouse cu o asemenea conectivitate, precizie și atât de ușor la un preț mai mic, iar același lucru este valabil și pentru tastatură.

Deci dacă vrei the best, vrei periferice wireless și ești dispus să bagi mâna în buzunar, atunci Razer DeathAdder V2 Pro și BlackWidow V3 Pro pot fi alegeri excelente (dar să iei cu switch-uri yellow ca să nu fi dat afară din casă de iubită sau nevastă).