Schimbările față de generația anterioară sunt mici. Le pot rezuma rapid: se închide plat deci este ceva mai compact, are un procesor nou, deci este puțin mai performant și are un ecran mai luminos și noi trucuri pe partea de software. În opinia mea acest telefon nu este pentru deținătorii de Fold 4, ci pentru cei care au Fold 3 sau vor să treaca de la un telefon normal la unul pliabil.

M-am gândit să analizez modurile în care un telefon pliabil poate fi mai bun decât un telefon normal, ce aduce în plus prin faptul că este mai mare și că se poate îndoi pe mijloc. Sunt doar lucruri pozitive? Care sunt dezavantajele? Nu o să vorbesc la modul general, ci concret pe patru paliere: consum media, gaming, multitasking (browsing) și fotografie.

Consum media

O chestie care este repetată de departamentele de marketing ale producătorilor de telefoane mobile este faptul că pe un astfel de telefon ai un ecran mai mare pe care să privești filme și seriale. Da, ecranul este mai mare, însă asta nu înseamnă că tot ce vei urmări pe acest telefon va fi mai bine, mai imersiv. Fold 5 are un format de 3:4, iar majoritatea producțiilor video au un format de 16:9, iar asta înseamnă benzi negre mari sus și jos.

De multe ori, conținutul urmărit pe YouTube pe acest telefon nu este cu mult mai mare decât cel de pe un telefon obișnuit. Alte clipuri sunt ceva mai întinse și vei mai mult. Altele nu. De exemplu, acest film pe Netflix se vede foarte îngust pe telefon. Poți întinde clipul pe întregul ecran, dar pierzi prea multă informație. Însă cei de la marketing nu vorbesc total pe lângă subiect deoarece unele producții sunt filmate 3:4 și acoperă aproape toată suprafața. Vezi Justice League-ul lui Zack Snyder. Însă acelea sunt rare. Foldul mai are un truc. Faptul că se îndoaie pe jumătate și poți să folosești telefonul pliat pe jumătate. Poți urmări astfel mai confortabil clipuri când mergi cu avionul sau când gătești sau faci duș nu mai trebuie să-l sprijini de ceva. Mie mi se pare util asta.

Altfel ecranul este unul de calitate și mai luminos anul acesta decât cel de anul trecut cu o luminozitate maximă de 1750 de niți. Este AMOLED cu o rată de refresh de 120 Hz și fără perforație în ecran. Camera de selfie este ”ascunsă” în ecran și majoritatea timpului nu o observi, dar din când în când o vezi. Sunetul e bun, volumul este ridicat. Per total aș zice că un asemenea telefon pliabil este mai bun pentru consum media decât unul clasic, însă nu cu foarte mult, dar dacă ar fi să acord un punct aș face-o pentru Fold 5.

Gaming

Este mai bun Fold 5 în jocuri? În primul rând, telefonul are componente de top începând cu Snapdragon 8 Gen 2, 12 GB RAM și 256, 512 sau 1 TB spațiu de stocare. Ecranul este rapid pentru gaming și e mare. Spre deosebire de filme, aici majoritatea jocurilor încercate de mine intră în modul fullscreen, iar daca nu, cum e cazul lui Brawl Stars poți să modifici din setări. Deci la performanță este în linie cu alte telefoane flagship și rulează excelent orice tip de joc la setări maxime. Unde are câștig de cauză Fold 5 este mărimea ecranului. Jocuri precum Diablo Immortal, Call of Duty sau Brawl Stars arată foarte bine pe un ecran mai mare și prefer să le joc așa decât pe un ecran mai mic.

Pe de altă parte, un joc precum Doom nu arata prea grozav și mi se pare că este prea zoomed in și prefer să-l joc pe ecranul exterior și lunguieț. Ce nu-mi place la Fold 5 este faptul că ecranul mare este acoperit cu o folie combinație de plastic și sticlă sau cum îi zic ei, însă cert este că nu se simte la fel de plăcut la atingere ca sticla Gorilla Glass de pe exterior. Se murdărește mai ușor și degetele nu alunecă la fel de bine pe ea atunci când te joci.

Ok deci bun pentru gaming. Să zicem egalitate sau cel mult jumătate de punct pentru Fold. Totuși, dacă mobile gaming ar fi obiectivul meu nr 1 atunci aș merge pe un Asus ROG Phone deoarece răcește mai bine și are funcții dedicate pentru jocuri.

Multitasking

Aici cred că știți și voi că Foldul va câștiga detaliat. Cu o condiție. Samsung a implementat taskbarul pe modelul de anul trecut și mi se pare o adiție foarte bună. Astfel în partea de jos a ecranului ai anumite aplicații uzuale precum browser, apeluri, mesaje, aplicația de cameră de poze etc. Dacă nu-ți place ceva poți să o personalizezi cum dorești, iar anul acesta Samsung a extins taskbarul să cuprindă până la 4 aplicații recent deschise. Astfel poți să treci într-o parte sau alta mai rapid. Nu mai tragi cu degetul în sus pentru a vedea toate aplicațiile deschise, ci doar apeși pe un buton.

Anul acesta compania a introdus și funcția de drag and drop cu două mâini. Astfel ai putea să ții apăsat pe o poză din galerie apoi să o tragi direct într-un mail sau în Power Point. Pentru că ai un ecran mai mare poți folosi mai ușor două aplicații în același timp. Poți afișa și trei aplicații în același timp, dar acolo mi se pare cam mult și mai greu de lucrat. Însă cu două e foarte mișto deoarece ai putea să scrii un mail în timp ce te uiți la un mesaj sau la un video, poți să comanzi produse de pe o aplicație de cumpărături în timp ce te uiți pe lista făcută.

Să intri în splitscreen mode e foarte simplu. Poți să tragi aplicațiile din bară sau poți să faci swipe cu două degete din lateral. Poți să combini două aplicații pe care vrei să le folosești împreună tot timpul (de exemplu Facebook și Messenger) și mai ai și aplicațiile din lateral. Flex mode este util și la acest capitol deoarece aplicații precum Google Meet sau Teams sunt optimizate pentru acest telefon și îl poți îndoi și astfel ai telefon sprijinit pe masă în timp ce iei notițe și așa mai departe.

Apoi mai este un Flex Mode care încă nu prea îi văd rostul. În YouTube și Netflix apare acest mod de control jos, apoi poți transforma partea de jos într-un trackpad și să navighezi ca pe un laptop.

Autonomia pare să fie una bună cu un screen on time de 4-5 ore cu o singură încărcare. Spun pare deoarece nu l-am testat suficient încât să mă pronunț clar asupra acestui aspect.

Un telefon Android poate face splitscreen la fel, doar ca e mult mai dificil și aiurea să lucrezi astfel deoarece ecranul este mic. Spuneam la început că Fold este mai bun pe multitasking cu o condiție: să te utilizezi de toate aceste funcții. Să faci un efort conștient în a le utiliza, să te obișnuiești cu ceea ce oferă. Dacă tu tot sari dintr-o aplicație în alta, la fel ca în mod obișnuit atunci nu ai rezolvat nimic. Clar punct pentru Fold.

Camere foto

Telefonul are practic aceleași camere de anul trecut, adică una wide de 50 MP, ultrawide de 12 MP și telefoto de 10 MP cu zoom optic 3x și digital 30x. Pe exterior are o cameră de 10 MP pentru selfie-uri sau apeluri, iar în interior, cea ascunsă sub display este cea de 4 MP. Un setup competent, dar nu extraordinar. Dacă vrei cele mai bune camere atunci tot la un S23 sau S24 m-aș uita sau la alt brand cu viitorul flagship.

Ce aduce plierea pentru fotografie și video? Poți să faci fotografii de noapte mai bune deoarece poți sprijini telefonul pe o suprafață și astfel elimini mișcările accidentale, îl poți folosi pe post de trepied pentru poze cu expunere lungă de 3-4 minute. În modul flex și cele de pro sau expert mode ai toate opțiunile din control în partea de jos iar asta te poate ajuta. Poți să te pozezi și să te filmezi mai ușor cu camerele de pe spate. Însă este puțin ciudat deoarece este un telefon mare, e mai la îndemână să te pozezi cu un Flip sau Razr de exemplu.

Unde l-am găsit foarte util este să-l pui pe o masă apoi să te filmezi sau să filmezi ceva. Ai putea să faci clipuri pentru TikTok și să vezi și dacă te încadrezi bine, deși e la un unghi ciudățel. Sau ai putea să faci unboxinguri foarte simplu. Aici aș acorda jumătate de punct pentru Fold

Concluzie Samsung Fold 5

Înainte să trag o concluzie vreau să vorbesc rapid și despre design și utilizare. Telefonul este în continuare unul cam greu la 253 de grame. Mie îmi plac telefoanele grele și robuste, dar asta poate deveni obositor la o utilizare mai îndelungată. De asemenea, este grosuț la 13,4 mm. Balamaua permite închiderea completă, însă este puțin cam tare și aș prefera o deschidere ceva mai ușoară.

Anul acesta Samsung a adus husa cu S-Pen inclus și arată mai bine și utilizarea unui stylus mi se pare că aduce foarte mult pe un asemenea dispozitiv, însă nu pot să vorbesc despre asta deoarece nu l-am primit odată cu telefonul. Este premium, rezistent și are o certificare IPX8 la apă deci nu te panichezi dacă este stropit. Totuși, cu un astfel de dispozitiv trebuie să ții cont de faptul că folia se poate dezlipi în timp.

Am un Flip 4 și în cam 7 luni de la achiziție s-a dezlipit în punctul de pliere. Vestea bună este că Samsung ar trebui să înlocuiască gratuit prima folie. Urmează să fac asta. Vestea proastă este că această înlocuire de folie nu intră în garanția de 2 ani a telefonului. Asta înseamnă că peste 7-12 luni va trebui să înlocuiesc folia din nou, de data asta pe banii mei. Deci și pentru Fold 5 și Flip 5 ar putea fi aceeași poveste.

Samsung Fold 5 este un telefon reușit în opinia mea. Punctajul din acest review reflectă faptul că un pliabil poate fi mai util decât un telefon normal.

Totuși mai sunt lucruri de făcut: să fie mai subțire și mai ușor, să aibă camere mai bune și o rezistență mai bună la utilizare îndelungată. Acesta are un preț începând de la 9400 de lei, un preț mare care poate fi justificat prin toate modurile în care este un telefon mai util decât unul clasic, însă în același timp cu această sumă ai putea să-ți iei un telefon, un laptop și o tabletă, însă atunci apare inconvenientul în a folosi trei produse în loc de unul singur.