Review-ul lui A7C R îl poți urmări aici, iar în acest articol o să intru în mai multe detalii despre acest obiectiv.

Acest obiectiv este unul ultrawide la 16 mm, ce este grozav pentru peisaje sau fotografie de stradă, dar se poate preta și pentru portrete sau interviuri video. Deschiderea diafragmei este constantă, de F2.8, pe întreaga plajă focală.

La fel ca și alte obiective Sony și acesta este cu montură E, adică poate fi folosit pe toate camerele Sony lansate în ultimii ani, fie ele full-frame sau APSC. Dacă în trusa ta adaugi un obiectiv 24-70 mm și unul 70-200 mm ești pregătit pentru cam tot ce ai avea nevoie în materie de fotografie sau video.

Obiectivul este unul frumos (pasionații de foto mă vor înțelege) și premium. Este construit din materiale de calitate și are două inele: unul pentru focalizare, iar altul pentru setarea deschiderii diafragmei. Nu este necesar, dar e foarte mișto de folosit deoarece ești mult mai rapid. În plus îmi place experiența tactilă și sonoră. Apropo, dacă nu vrei să facă sunet atunci când miști inelul pentru diafragmă există un buton pentru asta pe obiectiv.

Apropo de butoane, există alte două butoane pe obiectiv de focus hold cărora li se poate atribui o funcție dorită din cameră.

Acesta nu este primul obiectiv Sony 16-35 mm, însă este mai ușor și mai mic decât modelul anterior. De fapt, japonezii spun că acesta este Cel mai mic și mai ușor obiectiv wide cu zoom de înaltă rezoluție și deschidere a diafragmei F2.8 din lume. Acesta are o lungime totală de 111,5 mm și o greutate de aproximativ 547 g, ceea ce înseamnă că este cu aproximativ 20% mai ușor decât modelul anterior.

Dar asta nu înseamnă că este și foarte ușor. L-am folosit două zile la Summer Well, alături de A7C R și poate fi obositor de cărat. Cu toate acestea înțeleg că e greu să existe un obiectiv full frame cu o sticlă de calitate și foarte mic și foarte ușor, dar se fac progrese, după cum se vede. Iar eu sunt dispus să folosesc un obiectiv mai greu dacă asta înseamnă imagini de calitate, iar aici este adevărat. Imaginile produse sunt excelente, detaliate și clare. La 2.8 se pierde puțin din claritate spre colțuri, dar este normal, însă de la F4 deja nu mai este o problemă.

Autofocalizare este extraordinar de rapidă și precisă datorită celor mai recente motoare liniare XD. Astfel obiectivul realizează o autofocalizare silențioasă, potrivită atât pentru imaginile statice, dar mai ales pentru conținutul video.

O altă îmbunătățire față de modelul anterior este reducerea efectului de focus breathing în timpul înregistrării video. Am folosit acest obiectiv pentru a filma review-uri în studio și nu am observat niciun fel de focus breathing. Un alt lucru care-mi place la acest obiectiv este faptul că atunci când treci de la 16 la 35 mm nu se extinde foarte mult și centru de greutate rămâne același, iar astfel poți să filmezi foarte bine și cu gimbal.

Noul obiectiv 16-35mm F2.8 va fi disponibil în luna septembrie a acestui an, la un preț de aproximativ 13.328 de lei. Mai multe fotografii realizate cu A7C R și acest obiectiv puteți vedea aici.