În prima parte a review-urilor noastre discutăm despre design și analizăm pe larg felul cum arată, cum se simte și cum se utilizează un dispozitiv. Aici o să trec repede în revistă elementele deoarece Sony păstrează lucrurile la fel de câțiva ani încoace.

Vorbim despre un smartphone clasic cu margini negre sus și jos, un spate simplu protejat cu sticlă Victus 2, modul de cameră discret cu doi senzori. Este un smartphone nu foarte subțire la 8,6 mm și cu o greutate bună de 181 de grame. Avem mufă de căști, sertar pentru SIM și card microSD, da e probabil printre singurele modele flagship care mai au aceste elemente. Avem buton dedicat pentru camera foto pe lateral, alături de butonul pentru volum și butonul de pornire care funcționează ca și senzor de amprentă.

Marginile sunt din aluminiu și e un telefon mai îngust, ușor de manevrat și de ținut în mână, însă din păcate nu a fost adusă și textura de pe spatele lui Xperia 1 V pe acest model. Motivul? Sony a dorit o diferențiere între acest model și 1 V și la nivel de design. Păcat, spatele acela era foarte mișto.

Din păcate, ecranul pare să fie fix același de pe modelul anterior, adică un OLED de 6,1 inci cu o rată de refresh de 60 sau de 120 Hz, deci nu una variabilă. Avem o rezoluție FHD+, un ecran bun pentru consum media, însă mi-aș dori să văd într-un final un ecran cu rată de refresh variabilă măcar dacă nu un ecran LTPO.

Deci ecran și aspect, nu mare lucru s-a schimbat cu acest model. Dacă ți-au plăcut modelele anterioare atunci o să-ți placă și ăsta. Eu chiar sunt curios să văd când schimbă Sony aspectul telefoanelor și în ce direcție merge cu ele. La interior lucrurile se schimbă în fiecare an și pe Xperia 5 V avem Snapdragon 8 Gen 2, doar 8 GB RAM, în condițiile în care toți competitorii au trecut la 12 sau 16 GB RAM, și 128 sau 256 GB stocare. Puținel și aici, dar măcar poți adăuga spațiu cu un card microSD.

Bateria a rămas aceeași de 5000 mAh, fără încărcător în pachet, dar care suportă o încărcare maximă de 30 de wați pe fir și wireless la 15 wați. Totuși, autonomia a fost îmbunătățită anul acesta și te poți aștepta la două zile de utilizare, precum spune Sony. Eu l-am folosit moderat și trei zile cu o singură încărcare, iar în testul de autonomie al PCMark am obținut 16 ore de funcționare cu luminozitatea la jumătate.

Performant este pentru că vorbim despre cele mai noi componente și funcționează fără cusur în utilizarea zilnică, însă dacă-l forțezi, scade puterea pentru a menține temperatura sub control. Din păcate pentru Sony, și acest model are throttling și este redusă puterea după mai multe teste cu 3DMark. Alți competitori care au aceleași componente gestionează mai bine situația și parcă nu scad atât de mult performanța. Vestea bună este că în utilizarea normală nu am simțit să se încingă și nici să se poticnească.

La nivelul camerelor foto avem de-a face cu un upgrade, dar și cu un downgrade în același timp. Xperia 5 V are același senzor principal de pe Xperia 1 V, cel de 48 MP cu o structură nouă care-i permite să fie mai sensibil la lumină. Senzorul ultrawide a rămas același cred, cel de 12 MP f/2.2 și din păcate în zona asta nu prea se mai fac inovații, însă Xperia 5 V a pierdut senzorul telefoto de 12 MP al lui Xperia 5 IV cu zoom optic de 2,5x și nu a fost înlocuit.

În același timp, pentru că avem un senzor de 48 MP, Sony folosește tactica de crop in pe senzor pentru un zoom de 2x fără pierderea calității imaginii. E o modalitate de a face o încadrare mai bună, dar nu neapărat o modalitate bună de a înlocui o cameră telefoto, care oferă altă compresie a fundalului și pozele arată diferit, deși vorbim de un zoom similar adică 2x pe Xperia 5 V și 2,5x pe Xperia 5 IV.

Acest telefon, ca și Xperia 1 V, face poze bune și reprezintă un avans al abilităților de fotografiere și filmare al telefoanelor Sony. Pozele ies naturale, cu culori precise, cu un efect HDR mai cuminte și mai natural. Focalizarea este fără cusur, imaginile sunt foarte detaliate. Ai același sistem de fotografiere și de filmare profi cu toate setările la îndemână și S-Cinetone pentru un look mai cinematic. Camera ultrawide este și ea bună și e utilă și acea funcție de zoom de 2x, însă tot mi-aș fi dorit un senzor cu zoom optic. Pozele de noapte au fost îmbunătățite și senzorul principal e mai sensibil la lumină și poate scoate mai multe detalii.

Ce a fost adus nou este un nou mod de fotografiere cu bokeh, portrait mode pe alte telefoane. Decuparea subiectului este foarte bună, blurul este destul de puternic, fără a părea neapărat artificial. E o adiție bună per total. Vestea bună este că vine cu un software update și pentru Xperia 1 V.

Un alt lucru adus nou este o aplicație numită Video Creator, un editor pentru a crea clipuri scurte pentru social media. În stilul necaracteristic Sony, aplicația e foarte basic și ușor de utilizat și adresată novicilor care doresc un colaj de momente pentru a le distribui rapid pe Facebook, Instagram sau TikTok. O idee bună mai ales că utilizatorul tot ce trebuie să facă este să selecteze clipurile și fotografiile dorite, durata clipului și dacă dorește muzică apoi software-ul le adună și le montează. Se descurcă decent, însă mai e nevoie de o ajustare manuală. Din păcate, nu poți adăuga tranziții sau alte efecte, ci doar poți ajusta culorile și adăuga text.

O idee bună, dar cumva neterminată. CapCut este destul de ușor de folosit și de utilizat și de novici și Video Creator al lui Sony nu aduce mai nimic în plus.

Ca să închei, mie îmi place mai mult Xperia 1 V, însă îmi place mai mult prețul lui Xperia 5 V. Acest telefon îl găsești acum și la 4300 de lei ceea ce nu este rău deoarece primește un smartphone performant, o cameră foto principală excelentă pentru cei care vor o experiență de cameră foto, conectivitate bună cu sistemul de camere alpha al Sony, autonomie de două zile și alte lucruri extra precum mufa de căști sau suport pentru card microSD.

În continuare, designul rămâne de discutat și fiecare alege după cum vrea, nu are cameră telefoto, ceea ce e cam ciudat, se încinge dacă-l forțezi sau scade mult performanța și în cutie nu ai încărcător și nici cablu.

Dacă dorești să afli mai multe poți să ne întrebi în comentarii sau poți urmări review-ul lui Xperia 1 V unde vorbesc în mai detaliu despre senzor și despre aplicațiile foto video.