Lyft a cumpărat compania Motivate, una dintre cele mai mari companii de bikesharing din Statele Unite. Nu au fost dezvăluite toate detaliile cu privire la tranzacție, dar se estimează că valoarea sa s-ar ridica la 250 de milioane de dolari, urmând ca Motivate să devină Lyft Bikes.

Această achiziție pare una firească din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, rata de adopție a scuterelor electrice, precum Bird și Lime, a cunoscut o accelerare sporită. Startup-ul Bird a fost lansat în septembrie 2017 și este cea mai rapidă companie care a atins statutul de unicorn, fiind evaluat la 1 miliard de dolari în mai 2018, în urma unei investiții de 150 de milioane de dolari. Am scris și despre cum se explică revoluția trotinetei electrice și de ce a ajuns Bird la 2 miliarde de dolari.

În plus, și rivalul Uber a intrat pe piața de bike-sharing, după ce a anunțat achiziția startup-ului care se ocupă cu închirierea bicicletelor electrice JUMP. De altfel, este posibil ca serviciul de bikesharing să ajungă și în Europa în următoarele luni.

„Ca parte a acestui acord, Lyft achiziționează tehnologia și funcțiile corporative ale Motivate, inclusiv contractele cu orașul”, a afirmat Lyft, într-o declarație pentru VentureBeat. „Operațiunile de întreținere și service ale bicicletelor vor rămâne o afacere independentă ale companiei Motivate, aceasta își va păstra numele și va continua să sprijine sistemele de bikesharing din America de Nord”.

O companie românească oferă deja clienților un astfel de serviciu de bikesharing. Atelierele Pegas au lansat un sistem de bike sharing numit Ape Rider, iar de curând serviciul a devenit disponibil și la Iași.

Foto: www.wired.com